Crostini to małe włoskie grzanki przygotowywane najczęściej z ciabatty. Można je podać na setki różnych sposobów, sprawiając, że za każdym razem będą nie tylko smaczne, ale i ciekawe. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować moją wersję crostini z dodatkiem salami. Wykorzystałam tu salami z orzechami włoskimi, jednak możecie wykorzystać także salami bez żadnych dodatków.
Na blogu znajdziecie także przepisy na:
– crostini z papryką i tymiankiem
– crostini z fetą i figami
– crostini z gorgonzolą i nektarynkami
– crostini z mascarpone i suszonymi pomidorami
– crostini z anchois
– crostini z kurczakiem, fetą i awokado
– crostini z sałatką z kurczaka
CROSTINI Z SALAMI I MOZZARELLĄ
Śniadanie Mistrzów #103
Śniadanie Mistrzów #103
Składniki:
[przepis własny]
- 10 kromek ciabatty lub bagietki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa EV
- 10 plastrów salami z orzechami włoskimi
- 3 suszone pomidory, pokrojone w mniejsze kawałki
- 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
- kilka listków bazylii
- świeżo zmielony pieprz do oprószenia
Kromki bagietki opiekamy w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie każdą nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i kropimy delikatnie oliwą. Na każdej grzance układamy plaster mozzarelli, plaster salami, kawałek pomidora suszonego, listek bazylii. Oprószamy odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.
Czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Wygląda przepysznie 🙂
Ja dziś na śniadanie przyrządzam jajecznice na maśle z zieloną cebulką :))
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
świetne są na Sylwestra czy Karnawał! raz i nie ma :] idealne na imprezę.
Uwielbiam takie małe przekąski 🙂
Wyglądają tak apetycznie:-)
Szkoda, że nie przygotowujesz mi posiłków. Choćby jednego w tygodniu 🙂
Cudownie wyglądają – zjadłabym z przyjemnością!
Pyszniutkie, aromatyczne i chrupiące:) mniam:)
Kolejny przepis, który wypróbowałam i kolejny strzał w 10 dla moich kubków smakowych!
Ewa