Crostini z salami i mozzarellą

przez Malwina
Grzanki z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Crostini to małe włoskie grzanki przygotowywane najczęściej z ciabatty. Można je podać na setki różnych sposobów, sprawiając, że za każdym razem będą nie tylko smaczne, ale i ciekawe. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować moją wersję crostini z dodatkiem salami. Wykorzystałam tu salami z orzechami włoskimi, jednak możecie wykorzystać także salami bez żadnych dodatków. 

Na blogu znajdziecie także przepisy na:
crostini z papryką i tymiankiem
crostini z fetą i figami
crostini z gorgonzolą i nektarynkami
crostini z mascarpone i suszonymi pomidorami
crostini z anchois
crostini z kurczakiem, fetą i awokado
crostini z sałatką z kurczaka

Crostini przepis

CROSTINI Z SALAMI I MOZZARELLĄ
Śniadanie Mistrzów #103


Składniki:

[przepis własny]
  • 10 kromek ciabatty lub bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa EV
  • 10 plastrów salami z orzechami włoskimi
  • 3 suszone pomidory, pokrojone w mniejsze kawałki
  • 150 g mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • kilka listków bazylii
  • świeżo zmielony pieprz do oprószenia
Kromki bagietki opiekamy w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. Następnie każdą nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i kropimy delikatnie oliwą. Na każdej grzance układamy plaster mozzarelli, plaster salami, kawałek pomidora suszonego, listek bazylii. Oprószamy odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu.

Crostini z salami i mozzarellą

Czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Magiczne Słowa 15/12/2013 - 8:04 am

Wygląda przepysznie 🙂
Ja dziś na śniadanie przyrządzam jajecznice na maśle z zieloną cebulką :))

Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/12/2013 - 8:32 am

świetne są na Sylwestra czy Karnawał! raz i nie ma :] idealne na imprezę.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/12/2013 - 4:05 pm

Uwielbiam takie małe przekąski 🙂

Odpowiedz
Marzena 15/12/2013 - 5:00 pm

Wyglądają tak apetycznie:-)

Odpowiedz
JustInka 17/12/2013 - 10:41 am

Szkoda, że nie przygotowujesz mi posiłków. Choćby jednego w tygodniu 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:22 pm

Cudownie wyglądają – zjadłabym z przyjemnością!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 1:52 pm

Pyszniutkie, aromatyczne i chrupiące:) mniam:)

Odpowiedz
Anonimowy 03/05/2014 - 6:35 pm

Kolejny przepis, który wypróbowałam i kolejny strzał w 10 dla moich kubków smakowych!
Ewa

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies