- 1 mała pierś z kurczaka
- 1 ciabatta
- 6 łyżeczek serka mascarpone
- 6 listków bazylii, posiekanych
- 3 suszone pomidory z oliwy
- 12 małych kaparów
- sól i pieprz do smaku
- listki bazylii do ozdoby
Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Kroimy w plastry. Pokrojoną w kromki ciabattę grillujemy na patelni z obu stron, aż stanie się lekko chrupiąca. Mascarpone mieszamy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kromki bagietki smarujemy mascarpone, układamy kawałki kurczaka, kilka plasterków posiekanych pomidorów suszonych i po 2 kapary. Ozdabiamy listkami bazylii.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
10 komentarzy
Idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie 🙂
pysznie wyglądają:)
wyglądają obłędnie:) Będąc we Włoszech uwielbiałam jadać podobne śniadania.Chociaż z mascarpone nigdy nie jadłam.Pozdrawiam serdecznie
Coś pysznego Malwinko!!
Ze słonecznymi pozdrowieniami,
Agata
ale bym teraz zjadła taką kanapkę – składa się wyłącznie z moich ulubionych składników 😀
piękne zdjęcia, jak zwykle z resztą 🙂
Piszę się na takie śniadanie! Wygląda bardzo smakowicie.
Serdeczne pozdrowienia,
E.
Z takim kurczakiem to nawet na lekki obiad może być. Cudny pomysł.
To ja poproszę takie na kolacje!
Pychotka:-) Mogłabym tylko mascarpone zamienic na jakis lżejszy serek, chyba, że potraktować mascarpone jak masło:-) Pozdrowienia:-)
wygląda przepysznie, ja tylko zamnieniłabym mascarpone na ricottę …. buziaki