Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

przez Malwina
Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

Dziś śniadanie we włoskim stylu, czyli crostini z bazyliowym mascarpone, grillowanym kurczakiem, kaparami i suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa, możemy je również podać na spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu 🙂

Crostini z suszonymi pomidorami i mascarpone

CROSTINI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I MASCARPONE
Śniadanie Mistrzów #30
Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 mała pierś z kurczaka 
  • 1 ciabatta 
  • 6 łyżeczek serka mascarpone 
  • 6 listków bazylii, posiekanych 
  • 3 suszone pomidory z oliwy 
  • 12 małych kaparów 
  • sól i pieprz do smaku 
  • listki bazylii do ozdoby 

Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni z obu stron. Kroimy w plastry. Pokrojoną w kromki ciabattę grillujemy na patelni z obu stron, aż stanie się lekko chrupiąca. Mascarpone mieszamy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kromki bagietki smarujemy mascarpone, układamy kawałki kurczaka, kilka plasterków posiekanych pomidorów suszonych i po 2 kapary. Ozdabiamy listkami bazylii.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Paulina Podgórska 05/05/2013 - 7:42 am

Idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 05/05/2013 - 9:50 am

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
smerfetka79 05/05/2013 - 11:53 am

wyglądają obłędnie:) Będąc we Włoszech uwielbiałam jadać podobne śniadania.Chociaż z mascarpone nigdy nie jadłam.Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2013 - 1:09 pm

Coś pysznego Malwinko!!

Ze słonecznymi pozdrowieniami,

Agata

Odpowiedz
Mimi 05/05/2013 - 1:18 pm

ale bym teraz zjadła taką kanapkę – składa się wyłącznie z moich ulubionych składników 😀
piękne zdjęcia, jak zwykle z resztą 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 05/05/2013 - 1:28 pm

Piszę się na takie śniadanie! Wygląda bardzo smakowicie.

Serdeczne pozdrowienia,
E.

Odpowiedz
kabamaiga 05/05/2013 - 6:18 pm

Z takim kurczakiem to nawet na lekki obiad może być. Cudny pomysł.

Odpowiedz
MartynCia ^^ 05/05/2013 - 6:28 pm

To ja poproszę takie na kolacje!

Odpowiedz
Marzena 06/05/2013 - 8:19 am

Pychotka:-) Mogłabym tylko mascarpone zamienic na jakis lżejszy serek, chyba, że potraktować mascarpone jak masło:-) Pozdrowienia:-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2013 - 8:25 pm

wygląda przepysznie, ja tylko zamnieniłabym mascarpone na ricottę …. buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies