Ryba po grecku

przez Malwina
 Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku
Ryba po grecku zawsze będzie mi się kojarzyć z imprezami rodzinnymi w latach 90. Na chwilę obecną bardzo rzadko przygotowuje się ją w moim domu rodzinnym. Z Grecją ma ona tyle wspólnego, co ogórki kiszone z Islandią. Mniejsza jednak o nazewnictwo potrawy. To proste i szybkie  w przygotowaniu danie ma wielu zwolenników. Jak się okazuje, także Połówek, który nie przepada za rybami, bardzo je lubi. 


Ryba po grecku przepis

RYBA PO GRECKU


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 duża cebula posiekana w kostkę
  • 1 por (tylko biała część), posiekany w kostkę
  • 2 pietruszki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (lub pokrojone w julienne)
  • 4 marchewki, obrane i starte na tarce na grubych oczkach (lub pokrojone w julienne)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (lub pół średniej wielkości selera korzeniowego, obranego i startego na tarce. Dodajemy go razem z marchewką i pietruszką)
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 400 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 700-800 g białej ryby bez skóry i ości o zwartym mięsie (u mnie tilapia, często używam też miruny)
  • sok z połowy cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy lub oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty, aż lekko się zrumieni. Dodajemy pora i seler naciowy, smażymy przez 1-2 minuty. Wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy przez kolejne 3 minuty. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, podlewamy około pół szklanki wody, przykrywamy patelnię i dusimy do miękkości warzyw przez około 15-20 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię więcej płynu.

Kiedy warzywa będą miękkie wlewamy przecier, ocet, dodajemy słodką paprykę, oregano, czubricę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem (możecie użyć także miodu). Gotujemy przez około 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, gotujemy go jeszcze kilka minut bez przykrycia, jeśli zbyt gęsty, dodajemy kilka łyżek przecieru lub odrobinę wody.

Kiedy warzywa się duszą, przygotowujemy rybę. Kroimy ją na mniejsze kawałki o szerokości około 4 cm. Rybę kropimy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące (strzepujemy jej nadmiar) i smażymy na drugiej patelni, aż ładnie się zrumieni z obu stron. Rybę wkładamy do gorącego sosu i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Przechowujemy  w lodówce. Podajemy ją wedle preferencji na zimno lub na ciepło. Ryba jest najlepsza po upływie 1-2 dni, kiedy wszystkie smaki się „przegryzą”.

*sos do ryby po grecku możecie wzbogacić także o dodatek wędzonej papryki
** czasem zamiast octu winnego dodaję do ryby ocet balsamiczny

 Przepis na rybę z warzywami
Ryba po grecku

Przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku

Czas przygotowania: 25 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Maggie 12/12/2013 - 10:53 am

No patrz, a ja, choc ryby lubie, za ta wersja specjalnie nie przepadam… A skojarzenia mam podobne: rodzinne imprezy, imieniny czy inne swieta 😉

Odpowiedz
JustInka 12/12/2013 - 12:17 pm

Ależ zmiany u Ciebie na święta nastały 🙂 Pięknie! A ryba, u nas musi być 2 razy więcej warzyw niż ryby. Taki wymóg żarłaczy 🙂

Odpowiedz
Malwinka 12/12/2013 - 1:28 pm

Bardzo lubię 🙂 wygląda przeapetycznie! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 13/12/2013 - 12:04 pm

Uwielbiam 🙂 Potrawa obowiązkowa na wigilii.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:32 pm

Uwielbiam!I właśnie narobiłam sobie ochoty 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 26/12/2013 - 7:57 pm

Uwielbiam:) to u nas obowiązkowa pozycja na Święta:)… ja to mam fiola takiego, że warzywa musza koniecznie być pokrojone w słupki, no i u nas akurat dusimy je do tzw. "ale dente" … ale wiadomo co dom to inna wersja:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies