Mini focaccie

przez Malwina
Przepis na bułeczki z ziołami

Te płaskie bułeczki powstały dość przypadkowo. Przygotowałam ziołowe ciasto i tak naprawdę do końca nie byłam zdecydowana, co z niego upiekę. Po głowie chodził mi flatbread i pizzerinki, jednak ostatecznie zdecydowałam się na bułeczki, które roboczo nazwałam mini focacciami. Po upieczeniu wystarczy je przeciąć wzdłuż na pół i nadziać ulubionymi dodatkami. 

Miękkie bułeczki włoskie

MINI FOCCACIE


Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650 lub 750)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 9 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody/mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę/mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z miski, wałkujemy na grubość 10-15 mm. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki lub kubka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i lekko wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy przez 13-15 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Jey 12/12/2013 - 6:24 pm

nic nie dorówna tym domowym wypiekom 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 12/12/2013 - 7:52 pm

pyszne:)

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2013 - 7:28 am

Jak pięknie wyrosły, mimo (chyba) małej zawartości drożdży. Super! Pozdrawiam – Karola

Odpowiedz
Magda C. 13/12/2013 - 12:02 pm

Jakie śliczne! Idealne, w dodatku bez sztucznych dodatków – rewelacja 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 13/12/2013 - 3:20 pm

Kiedyś sobie zrobiłem i była pyszna 🙂 ale te malutkie prezentują się fantastycznie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:33 pm

Śliczne, okrąglutkie, po prostu pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 13/12/2013 - 6:37 pm

czy można zastąpić drożdże z przepisu suszonymi? jeśli tak, w jakiej ilości?

Odpowiedz
Malwina 14/12/2013 - 11:02 am

Możesz użyć suszonych (około 4-5 g)

Odpowiedz
Majana 14/12/2013 - 10:35 pm

Są naprawdę piękne!

Odpowiedz
JustInka 13/01/2014 - 12:23 pm

Chyba już wiem co dziś upiekę!

Odpowiedz
Willow 08/02/2014 - 5:40 pm

Uwielbiam je. Sa idealne do mini kanapeczek do pracy. I chociaż nie cierpię ciast drożdżowych (jeść i robić) to w ramach urlopu się zmusiłam. Wyszły bosko, to jedne z moich ulubionych bułeczek 🙂
Beata J,

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2014 - 5:10 pm

Hmmm, chcę zrobić te bułeczki, tylko nie wiem, co z tym mlekiem, bo w składnikach nie ma mowy o ilości mleka, jeste za to o wodzie.. Proszę o pomoc

Odpowiedz
Malwina 13/03/2014 - 10:00 pm

Postępujesz wg przepisu a mleko/woda potraktuj wymiennie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies