Połówek wpadł w ciasteczkową fazę, co mnie niezwykle cieszy, bo jesień i zima to czas, kiedy niezwykle chętnie piekę takie małe słodkości. Te ciacha powstały bardzo spontanicznie. Kilka podstawowych składników, blanszowane migdały, dobrej jakości ekstrakt do wypieków i mamy smaczne i proste ciastka. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki dobrej kawy.
CIASTKA Z MIGDAŁAMI
Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]
- 80 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 1 większe jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- migdały
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Ciasto ugniatamy dłonią i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy migdał. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.
Czas przygotowania: 25 minut.
8 komentarzy
Urocze ! Wyglądają na bardzo chrupiące :))
Prześliczne ciasteczka 🙂
Cudnie wyglądają z tymi migdałkami 🙂
Śliczne ciasteczka 🙂
smakowite nie ma co!
Do kawy koniecznie takie ciasteczko!
Uwielbiam ciasteczka migdałowe. Na święta muszę mieć coś migdałami. Chętnie przygotuję takie jak Twoje ( o ile wyjdą mi tak ładnie 🙂
Przepyszne i w sam raz na Święta 🙂