Ciastka z migdałami

przez Malwina
Smaczne ciastka z migdałem

Połówek wpadł w ciasteczkową fazę, co mnie niezwykle cieszy, bo jesień i zima to czas, kiedy niezwykle chętnie piekę takie małe słodkości. Te ciacha powstały bardzo spontanicznie. Kilka podstawowych składników, blanszowane migdały, dobrej jakości ekstrakt do wypieków i mamy smaczne i proste ciastka. Najlepiej smakują w towarzystwie filiżanki dobrej kawy.

Przepis na ciastka z migdałami

CIASTKA Z MIGDAŁAMI


Składniki (na około 15 sztuk):
[przepis własny]

  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 1 większe jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • migdały
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt, miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia składników. Ciasto ugniatamy dłonią i formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy migdał. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na metalowej kratce.

 Ciastka z migdałem przepis

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Natalie 11/12/2013 - 5:03 pm

Urocze ! Wyglądają na bardzo chrupiące :))

Odpowiedz
Magda C. 11/12/2013 - 5:36 pm

Prześliczne ciasteczka 🙂

Odpowiedz
gin 11/12/2013 - 8:49 pm

Cudnie wyglądają z tymi migdałkami 🙂

Odpowiedz
Majana 11/12/2013 - 9:03 pm

Śliczne ciasteczka 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 12/12/2013 - 5:16 am

smakowite nie ma co!

Odpowiedz
Marcelina 12/12/2013 - 9:53 am

Do kawy koniecznie takie ciasteczko!

Odpowiedz
JustInka 12/12/2013 - 12:18 pm

Uwielbiam ciasteczka migdałowe. Na święta muszę mieć coś migdałami. Chętnie przygotuję takie jak Twoje ( o ile wyjdą mi tak ładnie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:33 pm

Przepyszne i w sam raz na Święta 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies