Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

przez Malwina
Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Jeśli lubicie bakłażany i kuchnię włoską, to ten przepis będzie dla Was idealny. Połączenie szpinaku, świeżych pomidorów, orzeszków piniowych i włoskich serów smakuje wyśmienicie. Koniecznie i Wy wypróbujcie ten przepis autorstwa Gino D’Acampo. Razem ze mną faszerowane bakłażany przygotowali Andrzej i Irenka. 
Bakłażan faszerowany szpinakiem

BAKŁAŻANY PIECZONE ZE SZPINAKIEM I PECORINO (WŁOCHY)


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 bakłażany (każdy o wadze 200-250 g)
  • 150 g szpinaku, posiekanego
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 80 g startego pecorino
  • 5 łyżek uprażonych orzeszków piniowych
  • 400 g posiekanych pomidorów (pozbawionych skórki)
  • 2 opakowania sera mozzarella (każdy po 125 g)
  • sól i i pieprz do smaku
Bakłażany kroimy na pół, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy je do przestygnięcia. Przy pomocy łyżeczki (używam łyżeczki do melona) wyjmujemy miąższ (uważamy, by nie uszkodzić skórki warzyw). Miąższ siekamy, łączymy ze szpinakiem, pomidorami, pecorino, natką i orzeszkami. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki bakłażanów, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Bakłażany kropimy oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut lub do momentu, aż będą miękkie.

Nadziewany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Faszerowany bakłażan ze szpinakiem i pomidorami

Czas przygotowania: 1 godzina.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Mała kuchareczka 08/10/2013 - 5:13 am

I jeszcze do tego sosik, mniam…

Odpowiedz
kuchenny bałagan 08/10/2013 - 5:29 am

świetny farsz, taki bakłażan to coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Antenka 08/10/2013 - 7:34 am

alez mi się podoba pomysł na farsz:) koniecznie musze wypróbować:D

Odpowiedz
Magda C. 08/10/2013 - 8:26 am

Jej jak te bakłażany znakomicie wyglądają! Wyrzucam szpinak i jutro na obiad robię 🙂

Odpowiedz
Maggie 08/10/2013 - 8:35 am

"Lubie" to zdecydowanie za male slowo. Cudnie wygladaja! Myslalam, ze moja faza baklazanowa juz mi przeszla, ale jednak nie 🙂

Odpowiedz
Evitaa 08/10/2013 - 10:24 am

Pysznie!

Odpowiedz
Jula 08/10/2013 - 10:25 am

super!!!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 08/10/2013 - 11:07 am

Chętnie zjadłabym takiego pięknego bakłażana, pewnie poprosiłabym o dokładkę:)

Odpowiedz
Kamciss 08/10/2013 - 5:34 pm

Wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 09/10/2013 - 7:30 am

You made my day! Tak zwykła mawiać moja koleżanka z pracy kiedy ją czymś ucieszyłam. Tym Bakłażanem mnie kupiłaś!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 09/10/2013 - 8:25 am

Kocham Kocham to danie!!! 🙂

Odpowiedz
Marta 10/10/2013 - 9:53 am

rewelacyjne danie! uwielbiam takie połączenia

Odpowiedz
Kraina miodem płynąca 12/06/2014 - 1:59 pm

Bardzo apetyczna propozycja, tym bardziej, że bakłażany uwielbiam! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies