Crostini z anchois

przez Malwina
Crostini z anchois

W ubiegłym tygodniu w cyklu Śniadanie Mistrzów prezentowałam Wam crostini z bazyliowym mascarpone i suszonymi pomidorami. Tym razem postawiłam na równie wyraziste połączenie. Ser feta wzbogaciłam o dodatek skórki oraz soku z cytryny i połączyłam go z filecikami anchois. Te małe grzanki nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Przepis dodaję do akcji barkowej akcji Peli „Śniadanie w maju”.

Crostini z anchois
<>CROSTINI Z ANCHOIS</>
Śniadanie Mistrzów #32

Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
  • 1 ciabatta
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżeczki mascarpone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 6 kawałków sałaty (u mnie min sałata rzymska)
  • 6 anchois
  • 6 czarnych oliwek
  • 5 cienkich plastrów papryki
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • gałązki świeżego koperku do ozdoby
Ciabattę kroimy na 6 kawałków. Opiekamy je z obu stron na patelni grillowej. Pokruszoną fetę łączymy z mascarpone, skórką i sokiem z cytryny, oliwą. Powstałą pastą smarujemy kromki ciabatty. Na każdej układamy sałatę, anchois, oliwkę, paprykę. Lekko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiamy koperkiem. 

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Crostini z anchois
Inne śniadaniowe inspiracje znajdziecie w dziale
10 komentarzy
0

10 komentarzy

Inspirowane Smakiem 12/05/2013 - 7:25 am

Zdecydowanie mi się podoba! Zachęca do spróbowania:)

Odpowiedz
karotka.250ml 12/05/2013 - 8:44 am

Ale mi narobiłaś smaku! 🙂 Lecę, pędzę do kuchni!

Odpowiedz
brzuszkiłakomczuszki 12/05/2013 - 10:03 am

Wygląda pyszniutko.

Odpowiedz
Kasia Jurek 12/05/2013 - 11:23 am

apetycznie wyglądają :)Kasia

Odpowiedz
Wiewióra 12/05/2013 - 4:21 pm

no normalnie te kanapki uśmiechają się do mnie niczym potwór ciasteczkowy z Ulicy Sezamkowej 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/05/2013 - 7:31 pm

Hihi, dopiero teraz zauważyłam 🙂 Rzeczywiście są zadowolone.

Odpowiedz
mnemonique 12/05/2013 - 4:40 pm

uwielbiam crostini, za anchois nie przepadam ale w tej odsłonie są jak dla mnie zjadliwe. Zdjęcia są wspaniałe.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Maggie 13/05/2013 - 10:41 am

Zrobisz mi takie sniadanie? 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 13/05/2013 - 3:12 pm

Wyglądają super, ale anchois to jeden z niewielu produktów, przed którym się bronię rękami i nogami. Kiedyś przyjdzie pora i na takie fileciki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 15/05/2013 - 10:39 am

Za sam sposób podania dałabym medal:) piękne śniadanie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies