W ubiegłym tygodniu w cyklu Śniadanie Mistrzów prezentowałam Wam crostini z bazyliowym mascarpone i suszonymi pomidorami. Tym razem postawiłam na równie wyraziste połączenie. Ser feta wzbogaciłam o dodatek skórki oraz soku z cytryny i połączyłam go z filecikami anchois. Te małe grzanki nie tylko świetnie wyglądają, ale i smakują. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Przepis dodaję do akcji barkowej akcji Peli „Śniadanie w maju”.
<>CROSTINI Z ANCHOIS</>
Śniadanie Mistrzów #32
Śniadanie Mistrzów #32
Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 1 ciabatta
- 100 g sera feta
- 2 łyżeczki mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki oliwy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 6 kawałków sałaty (u mnie min sałata rzymska)
- 6 anchois
- 6 czarnych oliwek
- 5 cienkich plastrów papryki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- gałązki świeżego koperku do ozdoby
Ciabattę kroimy na 6 kawałków. Opiekamy je z obu stron na patelni grillowej. Pokruszoną fetę łączymy z mascarpone, skórką i sokiem z cytryny, oliwą. Powstałą pastą smarujemy kromki ciabatty. Na każdej układamy sałatę, anchois, oliwkę, paprykę. Lekko oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i ozdabiamy koperkiem.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Inne śniadaniowe inspiracje znajdziecie w dziale
10 komentarzy
Zdecydowanie mi się podoba! Zachęca do spróbowania:)
Ale mi narobiłaś smaku! 🙂 Lecę, pędzę do kuchni!
Wygląda pyszniutko.
apetycznie wyglądają :)Kasia
no normalnie te kanapki uśmiechają się do mnie niczym potwór ciasteczkowy z Ulicy Sezamkowej 🙂
Hihi, dopiero teraz zauważyłam 🙂 Rzeczywiście są zadowolone.
uwielbiam crostini, za anchois nie przepadam ale w tej odsłonie są jak dla mnie zjadliwe. Zdjęcia są wspaniałe.
Pozdrawiam
Monika
Zrobisz mi takie sniadanie? 🙂
Wyglądają super, ale anchois to jeden z niewielu produktów, przed którym się bronię rękami i nogami. Kiedyś przyjdzie pora i na takie fileciki 🙂
Za sam sposób podania dałabym medal:) piękne śniadanie:)