Crostini z fetą i awokado

przez Malwina
Crostini z fetą i awokado

Bardzo lubię te małe włoskie grzanki, ponieważ można je podawać na wiele sposobów. Robiłam już crostini z truskawkami i fetą, z figami, klasyczne z pomidorami i bazylią, z dodatkiem anchois.  Tym razem postawiłam na ser feta przyprawiony bazylią, mięso drobiowe i pełne witamin awokado. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania musi być udany 🙂

Grzanki z fetą i awokado
CROSTINI Z FETĄ I AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #43

Składniki:
[przepis własny]
  • 1 ciabatta pełnoziarnista, pokrojona w kromki
  • 80 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka listków bazylii, drobno posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • pół dużego dojrzałego awokado
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • słodka papryka w proszku 
  • do ozdoby: kilka listków bazylii, połówki pomidorków koktajlowych
Ser kruszymy, mieszamy z oliwą, bazylią. Kurczaka doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy na patelni na rumiano. Kroimy w plastry. Kromki ciabatty opiekamy z obu stron na patelni aż staną się chrupiące. Na każdą nakładamy porcję sera, plaster awokado, kurczaka.Ozdabiamy listkami bazylii i połówkami pomidorów. Awokado możecie skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zapraszam 

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Marzena 08/06/2013 - 8:17 am

Malwinko cudowne crostini. Czy mogę się poczęstować?

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:59 am

Oczywiście 🙂

Odpowiedz
Małgorzata K 08/06/2013 - 9:09 am

a ja dzis biegam od rana i nie miałam kiedy zjeść śniadania – mogę się poczęstować? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 6:00 am

Małgosiu, częstuj się proszę 🙂

Odpowiedz
kuchenny bałagan 09/06/2013 - 7:47 pm

Ale apetyczne!

Odpowiedz
Maggie 10/06/2013 - 12:32 pm

Wygladaja uroczo, ale moj wzrok przyciagaja te cudne, czerwone jak marzenie pomidory…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/06/2013 - 9:17 am

Oj an pewno tak zaczęty dzień nie moze być zły:) pysznie wyglaają:)

Odpowiedz
Kaczuszka 01/08/2013 - 6:30 am

Mmmm na śniadanie jak tylko jest możliwości i na przystawkę nadają się świetnie 🙂 Sam widok już jest przepyszny 🙂

Odpowiedz
JestSmak 01/08/2013 - 11:23 am

Z przyjemnością zjadłabym takie śniadanko!

Odpowiedz
tu-tusia 17/10/2013 - 7:11 am

Ja tu dzis od rana w biegu i na sniadanie zjadlam 2 ciasteczka, a Ty z takimi pysznosciami!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies