Bardzo lubię te małe włoskie grzanki, ponieważ można je podawać na wiele sposobów. Robiłam już crostini z truskawkami i fetą, z figami, klasyczne z pomidorami i bazylią, z dodatkiem anchois. Tym razem postawiłam na ser feta przyprawiony bazylią, mięso drobiowe i pełne witamin awokado. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania musi być udany 🙂
CROSTINI Z FETĄ I AWOKADO
Śniadanie Mistrzów #43
Śniadanie Mistrzów #43
Składniki:
[przepis własny]
- 1 ciabatta pełnoziarnista, pokrojona w kromki
- 80 g sera feta
- 1 łyżka oliwy
- kilka listków bazylii, drobno posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- pół dużego dojrzałego awokado
- 1 mała pierś z kurczaka
- słodka papryka w proszku
- do ozdoby: kilka listków bazylii, połówki pomidorków koktajlowych
Ser kruszymy, mieszamy z oliwą, bazylią. Kurczaka doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką. Smażymy na patelni na rumiano. Kroimy w plastry. Kromki ciabatty opiekamy z obu stron na patelni aż staną się chrupiące. Na każdą nakładamy porcję sera, plaster awokado, kurczaka.Ozdabiamy listkami bazylii i połówkami pomidorów. Awokado możecie skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Po więcej pomysłów na smaczne śniadania zapraszam
do działu Śniadanie Mistrzów
10 komentarzy
Malwinko cudowne crostini. Czy mogę się poczęstować?
Oczywiście 🙂
a ja dzis biegam od rana i nie miałam kiedy zjeść śniadania – mogę się poczęstować? 🙂
Małgosiu, częstuj się proszę 🙂
Ale apetyczne!
Wygladaja uroczo, ale moj wzrok przyciagaja te cudne, czerwone jak marzenie pomidory…
Oj an pewno tak zaczęty dzień nie moze być zły:) pysznie wyglaają:)
Mmmm na śniadanie jak tylko jest możliwości i na przystawkę nadają się świetnie 🙂 Sam widok już jest przepyszny 🙂
Z przyjemnością zjadłabym takie śniadanko!
Ja tu dzis od rana w biegu i na sniadanie zjadlam 2 ciasteczka, a Ty z takimi pysznosciami!