Szybkie pierniczki w czekoladzie (holenderskie kruidnoten)

przez Malwina
Szybkie pierniczki świąteczne

Te pierniczki nie zawierają wprawdzie miodu, są jednak bardzo smaczne. Na zewnątrz kruchutkie, w środku zaś miękkie. Obowiązkowo obtoczcie je w rozpuszczonej czekoladzie. Możecie upiec je tuż przed samymi świętami, zapakować w ozdobny celofan i podarować najbliższym w Wigilię Bożego Narodzenia. 


Przepis dodaję do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majanę. 

Ekspresowe pierniczki w czekoladzie

SZYBKIE PIERNICZKI HOLENDERSKIE (KRUIDNOTEN)


Składniki (na około 25 sztuk):
[worldcook.net]

  • 100 g mąki
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1-2 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • czekolada do obtoczenia
W misce umieszczamy mąkę, proszek, cukier, masło i przyprawę do piernika. Wyrabiamy ciasto, dodając do niego 1-2 łyżki mleka. Z ciasta formujemy małe kulki, lekko je spłaszczamy. Pieczemy przez około 12 minut w temp. 170 stopni. Gdy ciastka ostygną, obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie (u mnie gorzka).

Jak widzicie na załączonych zdjęciach, nauka temperowania czekolady dopiero przede mną 😉

Czas przygotowania: 25 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Natalie 15/12/2013 - 5:13 pm

Wyglądają naprawdę pysznie a nie potrzebuję zbyt dużo czasu – chyba zrobię partię takich uroczych pierniczków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2013 - 5:52 pm

a ja zadam takie nietypowe pytanie…gdzie kupić taki sznurek, którym obwiązałaś tę miseczkę?

Odpowiedz
Malwina 15/12/2013 - 5:59 pm

Pojęcia zielonego nie mam. Znalazłam go w szufladzie mojego Dziadka.

Odpowiedz
Jey 15/12/2013 - 6:35 pm

W pasmanteriach się znajdzie 🙂

Odpowiedz
Magiczne Słowa 15/12/2013 - 6:08 pm

Idealne na prezent 🙂

Odpowiedz
Jey 15/12/2013 - 6:36 pm

wyglądają bardzo pysznie. pewnie są uzależniające 😀

Odpowiedz
kulinarna148 15/12/2013 - 6:48 pm

Mniam, muszę zrobić na święta 🙂
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

Odpowiedz
Magda 15/12/2013 - 8:49 pm

Cudne! Aż zgłodniałam na sam widok 😉 Co prawda dojrzewa mi ciasto na piernik staropolski, ale pierników w Święta nigdy za dużo, więc na pewno przetestuję i Twój przepis 🙂

Odpowiedz
Majana 15/12/2013 - 10:11 pm

Lubię je. Robiliśmy w zeszłym roku, pyszne były. 🙂 Dziękuję Ci za udział w Festiwalu Pierniczków, pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedz
Poezja Smaku 16/12/2013 - 12:18 am

Smakowicie wyglądają!

Odpowiedz
JustInka 17/12/2013 - 10:40 am

Zjadłabym takiego pierniczka! Wyglądają uroczo. No i to oblanie czekoladą jest wisienką na torcie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 17/12/2013 - 6:40 pm

Mmm…kolejna słodka pyszność! Już czuję święta dzięki tym wypiekom 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:21 pm

Mniam! Ja chcę jednego!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/01/2014 - 12:31 pm

Urocze maleństwa:) buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies