Keks

przez Malwina
Keks przepis

Gdy tylko zobaczyłam przepis na ten keks, wiedziałam, że muszę go upiec. Ciasto okazało się naprawdę wyśmienite w smaku za sprawą delikatnej migdałowej nuty. Z pewnością jeszcze nie jeden raz je upiekę. Polecam Wam szczególnie na święta. 
KEKS
Słodka Sobota #23

Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[przepis z kuchni Lidla]

  • 150 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 40 ml amaretto (w oryginale 50 ml)
  • 160 g mąki plus 15 g do obtoczenia owoców
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 100 ml mleka
  • 300 g bakalii
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier do ozdobienia i bakalie
Mąkę przesiewamy z migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, a każdym razem miksując do połączenia. Dodajemy mąkę z migdałami, sodą i proszkiem. Miksujemy do połączenia. Dalej ucierając wlewamy mleko a następnie amaretto. Radzę zmniejszyć jego ilość do 40 ml, dzięki czemu ciasto będzie odrobinę gęstsze. Bakalie dokładnie obtaczamy w 15 g dodatkowej mąki, dodajemy do ciasta, mieszamy (nie zapomnijcie o tym etapie, w przeciwnym razie bakalie w trakcie upieczenia opadną na dół ciasta). Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja moją posmarowałam masłem i lekko wysypałam mąką). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 55-60 minut. Ciasto jest upieczone, gdy patyczek wbity w nie jest suchy po wyciągnięciu. Ciasto studzimy na metalowej kratce. Ozdabiamy lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru oraz dodatkowymi bakaliami.

*pamiętajcie o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Anonimowy 14/12/2013 - 8:18 pm

Rany, jaki ładny!
M.

Odpowiedz
Justyna Żak 14/12/2013 - 8:34 pm

piękny keks i na pewno smaczny:)

Odpowiedz
Marzena 15/12/2013 - 5:24 am

Super przepis, faktycznie wart wyprobowania. Pozdrawiam Malwinko i wesolych swiat!:)

Odpowiedz
Kamila 15/12/2013 - 9:06 am

Rewelacyjny!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 15/12/2013 - 4:07 pm

Musi pysznie smakować, a wygląda perfekcyjnie!

Odpowiedz
JustInka 17/12/2013 - 10:51 am

Pięknie Ci wyszedł ten keks! Ja uwielbiam keksy, szczególnie teraz na święta są idealne. Zaraz po piernikach 🙂

Odpowiedz
Magda C. 18/12/2013 - 6:22 pm

Bardzo lubię keks, a ten wygląda znakomicie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/01/2014 - 9:20 am

Bardzo lubię keksy, ten jest śliczny i taki kolorowy:) pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies