Sałatka z marynowanych pieczarek i pora

przez Malwina
Sałatka z marynowanymi pieczarkami przepis
Sałatka z marynowanych pieczarek i pora
Sałatki z dodatkiem majonezu robię kilka razy w roku. Albo na jakąś imprezę rodzinną, albo na święta. Powód tego jest prosty- zdecydowana większość członków mojej rodziny nie wykazuje zainteresowania sałatkami z dodatkiem winegretu (poza moją Mamą). Na stole za każdym razem musi wylądować jakaś sałatka wymieszana z majonezem.

Jeśli wśród gości ma pojawić się osoba w wieku 65 +, to zazwyczaj jest to sałatka jarzynowa (w wielu polskich domach do dziś nieodłączny element rodzinnych spotkań). Drugą sałatką, która ląduje na stole jest sałatka pieczarkowa. Tym razem inspirując się tą drugą i przy okazji zawartością kuchennych szafek i lodówki, przygotowałam sałatkę z pieczarek marynowanych. Jest wyrazista w smaku, lekko pikantna za sprawą dodatku pora. Być może i Wam przypadnie do gustu.

Sałatka z pieczarek marynowanych na święta

SAŁATKA Z MARYNOWANYCH PIECZAREK I PORA

Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół dużego pora (biała część)
  • 100 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu)
  • 50 g marynowanych cebulek (waga po odsączeniu)
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy, płuczemy na sicie, przekładamy do miski. Umytego i osuszonego pora siekamy w nieduże kawałki (najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na 3-4 części i drobno posiekać). Odsączone z zalewy pieczarki siekamy w kostkę. Do fasoli dodajemy jajka, pora, pieczarki, cebulki (jeśli są duże, przekrójcie je na pół). Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Sałatkę z marynowanych pieczarek i pora można przechowywać w lodówce do 2-3 dni w zamkniętym pojemniku.

Czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Kinga Łucja 14/05/2015 - 4:26 pm

Pychotka ;-))

Odpowiedz
Magda C. 14/05/2015 - 7:52 pm

Świetna sałatka 🙂 Fajne połączenie 🙂

Odpowiedz
Szczęśliwa Mama 14/05/2015 - 9:04 pm

Chyba się skuszę i zrobię.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/05/2015 - 9:41 am

Ja jestem 35+, ale tez lubię sałatkę jarzynową:) … Twoja wersja pieczarkowej podoba mi się:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies