Sałatka z marynowanych pieczarek i pora |
Sałatki z dodatkiem majonezu robię kilka razy w roku. Albo na jakąś imprezę rodzinną, albo na święta. Powód tego jest prosty- zdecydowana większość członków mojej rodziny nie wykazuje zainteresowania sałatkami z dodatkiem winegretu (poza moją Mamą). Na stole za każdym razem musi wylądować jakaś sałatka wymieszana z majonezem.
Jeśli wśród gości ma pojawić się osoba w wieku 65 +, to zazwyczaj jest to sałatka jarzynowa (w wielu polskich domach do dziś nieodłączny element rodzinnych spotkań). Drugą sałatką, która ląduje na stole jest sałatka pieczarkowa. Tym razem inspirując się tą drugą i przy okazji zawartością kuchennych szafek i lodówki, przygotowałam sałatkę z pieczarek marynowanych. Jest wyrazista w smaku, lekko pikantna za sprawą dodatku pora. Być może i Wam przypadnie do gustu.
Jeśli wśród gości ma pojawić się osoba w wieku 65 +, to zazwyczaj jest to sałatka jarzynowa (w wielu polskich domach do dziś nieodłączny element rodzinnych spotkań). Drugą sałatką, która ląduje na stole jest sałatka pieczarkowa. Tym razem inspirując się tą drugą i przy okazji zawartością kuchennych szafek i lodówki, przygotowałam sałatkę z pieczarek marynowanych. Jest wyrazista w smaku, lekko pikantna za sprawą dodatku pora. Być może i Wam przypadnie do gustu.
SAŁATKA Z MARYNOWANYCH PIECZAREK I PORA
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół dużego pora (biała część)
- 100 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu)
- 50 g marynowanych cebulek (waga po odsączeniu)
- kilka łyżek majonezu
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy, płuczemy na sicie, przekładamy do miski. Umytego i osuszonego pora siekamy w nieduże kawałki (najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na 3-4 części i drobno posiekać). Odsączone z zalewy pieczarki siekamy w kostkę. Do fasoli dodajemy jajka, pora, pieczarki, cebulki (jeśli są duże, przekrójcie je na pół). Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Sałatkę z marynowanych pieczarek i pora można przechowywać w lodówce do 2-3 dni w zamkniętym pojemniku.
Czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
Pychotka ;-))
Świetna sałatka 🙂 Fajne połączenie 🙂
Chyba się skuszę i zrobię.
Ja jestem 35+, ale tez lubię sałatkę jarzynową:) … Twoja wersja pieczarkowej podoba mi się:)