Owsianka piernikowa z piekarnika

przez Malwina
Owsianka z przyprawą do piernika
Owsianka piernikowa z piekarnika

Pieczona owsianka zyskuje coraz więcej miłośników. I bardzo dobrze, w końcu jest nie tylko smaczna, ale i banalna w przygotowaniu. By ją zrobić, nie potrzebujcie wymyślnego sprzętu. Wystarczy trzepaczka (w ostateczności łyżka lub widelec), miska i naczynie do zapiekania. Mieszacie kilka składników, przekładacie do formy, wkładacie do piekarnika i na pół godziny możecie oddać się błogiemu lenistwu. Owsianka w takiej postaci posmakuje nawet największym niejadkom.

Połówek stwierdził, że to najlepsza owsianka, jaką do tej pory zrobiłam. Nie brałabym jego słów aż tak dosłownie, mówi to za każdym razem, gdy przygotuję pieczoną owsiankę w jakimś nowym połączeniu. Nie zmienia to jednak tego, że jest absolutnie przepyszna. W trakcie pieczenia z piekarnika wydobywa się cudowny zapach cynamonu i innych korzennych przypraw. Jak widzicie, w grudniu nawet owsianka ma smak nadchodzących świąt. 
Świąteczna owsianka

PIECZONA OWSIANKA PIERNIKOWA
Śniadanie Mistrzów #248

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub więcej wg preferencji)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej żurawiny (ewentualnie rodzynek)
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
W misce umieszczamy płatki, jajko, jogurt, miód, przyprawę do piernika. Mieszamy przy pomocy trzepaczki do połączenia. Wsypujemy bakalie, skórkę z pomarańczy, mieszamy. Masę przekładamy do dwóch mniejszych foremek lub jednej foremki średniej wielkości (u mnie okrągła o średnicy około 18 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

*owsiankę możecie wzbogacić o dodatek innych ulubionych bakalii, np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, daktyle.

Pieczona owsianka piernikowa

Owsianka piernikowa
Owsianka piernikowa z piekarnika

Czas przygotowania: 35 minut.

30 komentarzy
0

Podobne posty:

30 komentarzy

Meis Ideis 06/12/2014 - 8:05 am

Z korzennymi aromatami, mmm…. musi smakować bosssko:
pozdrawiam,
Marta

Odpowiedz
Justyna Żak 06/12/2014 - 8:08 am

ale fajny pomysł:)

Odpowiedz
ej_anko 06/12/2014 - 9:19 am

już się nie mogę doczekać, aż wypróbuję ten przepis 🙂 Myślę, że to będzie super sposób na drugie śniadanie w pracy 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 06/12/2014 - 11:13 am

taka owsianka jak ciacho! pyszna! 🙂

Odpowiedz
Smaczny kąsek 06/12/2014 - 11:13 am

Wow, takiej wersji jeszcze nie próbowałam! Wygląda świetnie! 🙂

Odpowiedz
perz_a 06/12/2014 - 3:36 pm

zapisuję do wypróbowania 🙂 Świetne przepisy i cudne zdjęcia tutaj masz 😉

pozdrawiam

Odpowiedz
Kamciss 06/12/2014 - 10:49 pm

Pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/12/2014 - 3:28 pm

W grudniu wszystko ma zapach Świąt:) …. piękny zapach Świąt:)

Odpowiedz
kasia 07/12/2014 - 3:33 pm

Zawsze mam z tym problem. Płatki błyskawiczne/ górskie/ …?

Odpowiedz
Malwina 07/12/2014 - 3:49 pm

Zwykłe płatki, nie te błyskawiczne.

Odpowiedz
Anonimowy 07/06/2015 - 6:17 pm

A ja zrobiłam z przymusu na błyskawicznych i wyszło bardzo dobre 🙂 pozdrawiam

Odpowiedz
Emileczkam 07/12/2014 - 8:40 pm

Jak tylko zobaczyłam ten przepis, pobiegłam do kuchni i upiekłam 🙂 Najlepsze płatki owsiane jakie w życiu jadłam, do mojej owsianki dodałam pokrojone w kostkę jabłko. Polecam!

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 08/12/2014 - 9:51 am

Mniam, myślę, że ta owsianka stałaby się także moja ulubioną 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 11/12/2014 - 9:11 am

Z chęcią bym się skusiła, no wygląda mega apetycznie!

Odpowiedz
JustInka 15/12/2014 - 11:50 am

Nie dziwię się połówkowi, że tak Cię wychwala, skoro takie dobroci mu szykujesz. nie ma pyszniejszej wersji owsianki niż ta pieczona. Taka korzenna musi smakować jak nadchodzące święta 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2014 - 12:52 pm

uwielbiam wręcz kocham owsiankę, jadłam różne ale w takiej 'świątecznej' wersji jeszcze nie, czas to zmienić!:)
co do płatków owsianych to u mnie właśnie granola w piekarniku, pachnie pięknie:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Anonimowy 04/01/2015 - 9:38 pm

Cześć, w jakiej postaci ma być żurawina? Świeże owoce czy suszone? Czy w przypadku braku owoców można dodać łyżkę ulubionej, gęstej konfitury z całymi owocami? Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 05/01/2015 - 7:19 am

Cześć, żurawina w postaci suszonej. Oczywiście jeśli masz tylko ochotę możesz dodać ulubioną konfiturę ze świeżych owoców 🙂

Odpowiedz
Karola S 26/05/2015 - 10:58 am

Hej. Czy ona nie jest trochę sucha? Lubię bardziej wilgotne owsianki (sernikowa z jagodami to prawdziwy odlot) i zastanawiam się, czy pół na pół płatki z jogurtem się nie wysuszą. Robiłam pijaną owsiankę tropikalną (http://karolaskitchen.blogspot.com/2014/02/pijana-owsianka.html wypróbuj koniecznie!) i ona jest właśnie taka mokra, a ta wydaje mi się, że będzie sucha. Mam rację? Jeśli tak, to czy można temu zaradzić? Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Malwina 26/05/2015 - 11:06 am

Karola, jeśli wolisz mokre owsianki to po prostu zwiększ ilość jogurtu. Im rzadsza masa przed włożeniem do piekarnika, tym bardziej mokra będzie owsianka. Ja zazwyczaj robię je zwarte owsianki do pokrojenia jak ciasto (te najlepiej sprawdzają się do bento). Ale nie powiedziałabym, że są suche.

Odpowiedz
Karola S 13/06/2015 - 8:21 pm

Dzięki wielkie za odpowiedź. Twoją sernikową z jagodami robiłam już chyba ze wszystkimi możliwymi owocami – dziś z truskawkami. 🙂 Działa ze wszystkim! 😀 Jestem fanką! A tą zrobię też niedługo. Tak jak mówisz – trochę więcej jogurtu. Jeszcze raz dzięki – pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Karola S 26/05/2015 - 10:59 am

W ogóle to jestem zauroczona tym naczynkiem do zapiekania! <3

Odpowiedz
Malwina 26/05/2015 - 11:34 am

A naczynko do forma do apple pie kupiona kiedyś w Tk Maxx.

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2015 - 4:24 pm

A jak sprawa ma się z płatkami jaglanymi próbował ktoś ?

Odpowiedz
Malwina 17/11/2015 - 4:49 pm

W przypadku płatków jaglanych należy dodać więcej płynu, około 1/4-1/3 szklanki mleka.

Odpowiedz
Daria 20/10/2018 - 8:15 am

Podana ilość składników jest na jedną porcje śniadanka czy dwie?

Odpowiedz
Malwina 20/10/2018 - 8:16 am

1 porcję, choć oczywiście zależy od apetytu 😉

Odpowiedz
Daria 20/10/2018 - 8:21 am

Odkryłam Twojego bloga szukając włoskiego chleba, który jest namiętnie pieczony od tygodnia😊 teraz testuje owsianki pieczone, bo tradycyjne u nas nie maja racji bytu😃. Jedynie brakuje mi indeksu potraw.
Znakomite przepisy. Gratuluje 😊

Odpowiedz
Malwina 20/10/2018 - 8:25 am

Bardzo mi miło. Indeks będzie już wkrótce, po zmianie szablonu muszę go stworzyć od nowa, a to wymaga czasu. Polecam także zakup mojej książki 🙂

Odpowiedz
Daria 20/10/2018 - 6:12 pm

Koniecznie muszę ją nabyć 😊

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies