Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji kilkoma składnikami spożywczymi. Muszę przyznać, że ostateczny efekt przeszedł moje oczekiwania. Piersi nafaszerowane słodkimi figami i słonym sera feta podałam na pełnym ziół i przypraw pilawie z dodatkiem suszonych moreli, cynamonu i pomarańczy. Słodycz pilawu przełamuje ostrość chili i wyrazistość kminu rzymskiego oraz kolendry. Całości dopełnia pikantny sos na bazie domowej pasty harissa.
PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA SEREM FETA I FIGAMI
Składniki (na 4 porcje):
- 4 piersi z kurczaka, bez polędwiczek
- 150 g sera feta
- 4 świeże figi
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy EV
- 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)
Ser feta rozkruszamy widelcem, łączymy z sokiem z limonki i oliwą i przyprawiamy do smaku. W piersiach z kurczaka robimy kieszonki, faszerujemy je serem i kawałkami pokrojonych fig. Kieszonki spinamy wykałaczkami, mięso doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Faszerowane piersi podajemy razem z pilawem i pikantnym sosem na bazie harissy.
PILAW Z MORELĄ, CHILI I POMARAŃCZĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
- 4 łodygi selera naciowego. posiekanego
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
- 1 laska cynamonu
- 4-centymetrowy kawałek skórki z pomarańczy
- 1/4 szklanki suszonych moreli (pokrojonych w mniejsze kawałki)
- 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy seler, smażymy mieszając kolejną minutę. Wsypujemy kmin, kardamon, goździki i kolendrę, smażymy cały czas mieszając przez minutę. Wsypujemy ryż, przesmażamy go mieszając przez 1 minutę. Dokładamy cynamon, skórkę z pomarańczy, suszone morele, całość zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż). Jeśli ryż nadal jest twardy, dolewamy do niego odrobinę gorącej wody. Istotnym jest, aby nie mieszać pilawu podczas gotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Po tym czasie pilaw doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Wyrzucamy cynamon i skórkę z pomarańczy. Pilaw rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
PIKANTNY SOS Z HARISSĄ
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki pasty harissa
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i pastą harissa. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Inne przepisy na bazie ryżu
16 komentarzy
ten kurczak to moj pomysl na obiad 😉
ale apetyczne danko:D mniam ! narobiłaś mi strasznej ochoty!
jak zwykle zdjęcie przepiękne 😉
smacznie i pięknie podane 🙂
Ciekawe połaczenie smaków 🙂
To dopiero jest danie! A u mnie zwykły filecik z panierką 🙂
U mnie dziś na obiad też roladki 🙂 Z fetą i figą zapowiadają się bardzo fajnie, a do tego ryżowa eksplozja smaku 🙂
pięknie podane!
Cudowne 🙂
pysznosci!!!!!!!
fantastyczne danie.
Bardzo apetycznie wygląda!
Pyszniutko dziś u Ciebie!
Megapomysł na obiad! Dodaję do zakładek!
Wystarczy zerknąć na zdjęcie i już wiadomo, że będzie smakować 🙂
Wspaniale podane, jak w dobrej restauracji!