Faszerowana pierś z kurczaka na pilawie z pikantnym sosem

przez Malwina

Dzisiejsze danie powstało pod wpływem inspiracji kilkoma składnikami spożywczymi. Muszę przyznać, że ostateczny efekt przeszedł moje oczekiwania. Piersi nafaszerowane słodkimi figami i słonym sera feta podałam na pełnym ziół i przypraw pilawie z dodatkiem suszonych moreli, cynamonu i pomarańczy. Słodycz pilawu przełamuje ostrość chili i wyrazistość kminu rzymskiego oraz kolendry. Całości dopełnia pikantny sos na bazie domowej pasty harissa. 

PIERŚ Z KURCZAKA FASZEROWANA SEREM FETA I FIGAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka, bez polędwiczek
  • 150 g sera feta
  • 4 świeże figi
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy EV
  • 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)
Ser feta rozkruszamy widelcem, łączymy z sokiem z limonki i oliwą i przyprawiamy do smaku. W piersiach z kurczaka robimy kieszonki, faszerujemy je serem i kawałkami pokrojonych fig. Kieszonki spinamy wykałaczkami, mięso doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Faszerowane piersi podajemy razem z pilawem i pikantnym sosem na bazie harissy. 
PILAW Z MORELĄ, CHILI I POMARAŃCZĄ
Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
  • 4 łodygi selera naciowego. posiekanego
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)
  • 1 laska cynamonu
  • 4-centymetrowy kawałek skórki z pomarańczy
  • 1/4 szklanki suszonych moreli (pokrojonych w mniejsze kawałki)
  • 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, chili i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy seler, smażymy mieszając kolejną minutę. Wsypujemy kmin, kardamon, goździki i kolendrę, smażymy cały czas mieszając przez minutę. Wsypujemy ryż, przesmażamy go mieszając przez 1 minutę. Dokładamy cynamon, skórkę z pomarańczy, suszone morele, całość zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut (aż płyn  zostanie wchłonięty przez ryż). Jeśli ryż nadal jest twardy, dolewamy do niego odrobinę gorącej wody. Istotnym jest, aby nie mieszać pilawu podczas gotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Po tym czasie pilaw doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Wyrzucamy cynamon i skórkę z pomarańczy. Pilaw rozkładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

PIKANTNY SOS Z HARISSĄ
Składniki:
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jogurt mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i pastą harissa. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Inne przepisy na bazie ryżu
(smazony ryz z kurczakiem i orzechami
(risotto z selerem i groszkiem
(ryz po egipsku
16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

pasjonatka 22/10/2012 - 7:18 am

ten kurczak to moj pomysl na obiad 😉

Odpowiedz
Antenka 22/10/2012 - 7:52 am

ale apetyczne danko:D mniam ! narobiłaś mi strasznej ochoty!

Odpowiedz
Magda111 22/10/2012 - 8:18 am

jak zwykle zdjęcie przepiękne 😉

Odpowiedz
Bon Appetit. Małgorzata 22/10/2012 - 9:05 am

smacznie i pięknie podane 🙂

Odpowiedz
Grażyna 22/10/2012 - 10:49 am

Ciekawe połaczenie smaków 🙂

Odpowiedz
Ivka 22/10/2012 - 1:03 pm

To dopiero jest danie! A u mnie zwykły filecik z panierką 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 22/10/2012 - 2:30 pm

U mnie dziś na obiad też roladki 🙂 Z fetą i figą zapowiadają się bardzo fajnie, a do tego ryżowa eksplozja smaku 🙂

Odpowiedz
Ale babka i robi to co lubi 22/10/2012 - 2:35 pm

pięknie podane!

Odpowiedz
Zielaczek 22/10/2012 - 2:46 pm

Cudowne 🙂

Odpowiedz
Madleine 22/10/2012 - 4:23 pm

pysznosci!!!!!!!

Odpowiedz
Bernadeta 22/10/2012 - 6:08 pm

fantastyczne danie.

Odpowiedz
Beatrice 22/10/2012 - 6:49 pm

Bardzo apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Kamila 22/10/2012 - 7:13 pm

Pyszniutko dziś u Ciebie!

Odpowiedz
Bjedrona 22/10/2012 - 8:05 pm

Megapomysł na obiad! Dodaję do zakładek!

Odpowiedz
bartoldzik 22/10/2012 - 8:08 pm

Wystarczy zerknąć na zdjęcie i już wiadomo, że będzie smakować 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/10/2012 - 2:22 pm

Wspaniale podane, jak w dobrej restauracji!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies