Migdałowe ciastka z orzechami macadamia

przez Malwina

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy moją kuchnię wypełnia zapach świeżo upieczonych ciasteczek. Nieodłącznym dodatkiem do ciastek są różnej maści ekstrakty (nie mylić z cuchnącymi chemią olejkami do ciast). Przez kilka lat żyłam w przeświadczeniu, że najcudowniejszym z ekstraktów jest ekstrakt z wanilii. Później pojawiły się inne- pomarańczowy, miętowy, cytrynowy i w końcu…migdałowy. Nie ukrywam, że chętnie nabyłabym perfumy, które pachniałyby tak cudownie. Wąchając zawartość buteleczki ma się nieodpartą ochotę na spróbowanie choć odrobiny tego cuda. Zawartość 82% alkoholu powinna jednak skutecznie wybić nam to z głowy (poza głową Połówka, bo on rzecz jasna musiał sprawdzić, jak ekstrakt smakuje solo). 
Co najlepiej zrobić jesienią po powrocie do domu? Założyć ciepłe kapcie, owinąć się kocem i z filiżanką w dłoni delektować się smakiem domowych ciasteczek. Migdały, rozpływające się w ustach orzechy makadamia…i jesień już nie jest taka straszna. 

MIGDAŁOWE CIASTKA Z ORZECHAMI MACADAMIA

Składniki (na 20 dużych ciastek):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 90 g mąki
  • 40 g drobno zmielonych migdałów
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 orzechów macadamia, podzielonych na pół
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i chwilkę miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i migdałami. Dokładnie miksujemy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy (będą rozlewać się na boki). Na środku każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczmy przez 12 minut. Pozostawiamy na blasze na 3 minuty i przenosimy na kratkę. Ciastka przechowujemy w puszce do 2 tygodni. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

20 komentarzy
0

20 komentarzy

majka 23/10/2012 - 7:09 am

Sliczne ciasteczka. I ja lubie takie migdalowe. Wlasnie mi przypomnialas, ze czas najwyzszy zaczac przegladac przepisy na ciasteczka. Co roku pieke je dla moich bliskich 🙂

Pozdrowienia.

Odpowiedz
Pastelle 23/10/2012 - 7:10 am

Uwielbiam migdały i wszystko co migdałowe. Wpraszam się na jedno takie piękne ciasteczko 🙂
Pozdrawiam cieplutko.

Odpowiedz
pasjonatka 23/10/2012 - 7:17 am

nigdy nie jadlam tych orzechow 🙁

Odpowiedz
Antenka 23/10/2012 - 7:21 am

pycha do mojej porannej kawki:D

Odpowiedz
JustInka 23/10/2012 - 7:45 am

Oj dawno Cię nie odwiedzałam 🙁 Ale jakoś ogólnie do innych słabo zaglądałam, przez ostatnie zabieganie.
Ciasteczka cudne, myślę że orzechy macadamia mogą się w tej formie świetnie sprawdzić, bo do jedzenia jako przekąska same, jakoś mi nie podchodzą. Śmiałam się z koleżanką że to mydło formowane na kulkę 😀
Ah i zapomniałabym, piękne zmiany na blogu 🙂

Odpowiedz
Bjedrona 23/10/2012 - 8:22 am

O tak, kruche ciasteczka, kocyk i kubek herbaty. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Odpowiedz
MrsOccluency 23/10/2012 - 8:23 am

<3 zaraz biegnę po orzechy do sklepu i rozgrzewam piekarnik! mniam!

Odpowiedz
Bon Appétit 23/10/2012 - 8:40 am

Bardzo lubię orzechy macadamia, dlatego te ciastka na pewno by mi smakowały! 🙂 Mam je w spiżarni, myślę że czas je wykorzystać!

Odpowiedz
Kamila 23/10/2012 - 9:55 am

Jesteś Ciasteczkową Królową 🙂 Pychotka!

Odpowiedz
Monica 23/10/2012 - 11:14 am

Ciastka z orzechami macadamia są rewelacyjne w smaku. Z ekstraktami niestety ciężko…trudno dostępne, zostaje jedynie allegro. Ciasteczka musiały pięknie pachnieć.

Ładnie tu u Ciebie, dawno nie byłam. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Maggie 23/10/2012 - 1:50 pm

A wiesz, ze gdzies mi ostatnio mignely migdalowe perfumy? Pachnialy oblednie. I jestem pewna, ze te ciastka pachna co najmniej rownie dobrze 🙂

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 23/10/2012 - 2:12 pm

fajne….tak do herbaty….rozmarzylam sie….

Odpowiedz
Paulina 23/10/2012 - 4:19 pm

fajne do pochrupania:D

Odpowiedz
Majana 23/10/2012 - 7:28 pm

Śliczne ciacha. 🙂
Nie chce mi się robić, ale wpadłabym na kilka do CIebie:D

Odpowiedz
Anka - Weganka 23/10/2012 - 7:40 pm

Macadamię uwielbiam, jadłam niedawno. A prawdziwe ekstrakty, niestety, drogie i trudno dostępne.

Odpowiedz
Agnieszka 23/10/2012 - 9:19 pm

Migdały i macadamia w jednych ciastkach. Musiały być pyszne. 🙂

Odpowiedz
Wegan Nerd 23/10/2012 - 10:06 pm

mniam!

Odpowiedz
lekki brzusio 24/10/2012 - 6:35 am

tak myślę, że macadamia mieści się w pierwszej trójce moich ulubionych orzechów 🙂

Odpowiedz
gin 27/10/2012 - 8:11 pm

Cudne te ciasteczka. I te orzeszki, no bajka po prostu 🙂

Odpowiedz
A menu please! 30/10/2012 - 9:01 am

Wyglądają smakowicie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies