Hash z papryki i pomidorów na szynce parmeńskiej

przez Malwina

Mój Połówek jeszcze do niedawna na samą myśl o zjedzeniu jajka na miękko dostawał dreszczy. Aż do pewnej soboty, kiedy to stwierdził, że spróbuje się przemóc i chętnie zje coś z jajkiem w takiej postaci. Szybki przegląd lodówki i za 15 minut na stole wylądowało śniadanie. Jak się okazało była to miłość od pierwszego kęsa. Połówek wpadł przy okazji na pomysł, aby wprowadzić na bloga cykl wpisów śniadaniowych. Mam nadzieję, że uda mi się kontynuować ten cykl i dzielić się z Wami moimi pomysłami na weekendowe śniadania. 

„HASH” Z PAPRYKI I POMIDORÓW NA SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Śniadanie Mistrzów #1


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 papryki
  • 4 pomidory lima
  • 3-cm kawałek pora (biała część)
  • kilka gałązek posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta wędzonej papryki w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 jajka
  • do podania: pieczywo
Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy w paseczki. Pora drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pora i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy warzywa, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dalej przez 5 minut. Wlewamy ocet, dodajemy wędzoną paprykę, całość przykrywamy i dusimy kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy nadmiar płynu. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię i smażymy, aż białko się zetnie. Podajemy na szynce parmeńskiej ze świeżym pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

Madame Edith 21/10/2012 - 8:53 am

Malwinko,

to faktycznie śniadanie mistrzów! Pyszności i cudownie wygląda. Po takim śniadaniu, to żaden dzień nie jest straszny, bo daje mnóstwo energii do działania.

Pozdrawiam serdecznie,
E.

Odpowiedz
Majana 21/10/2012 - 8:57 am

Wygląda znakomicie.:)

Odpowiedz
Nemi 21/10/2012 - 10:39 am

Twój Połówek miał dobry pomysł:) Pyszne śniadanie!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 21/10/2012 - 11:13 am

Pięknie i apetycznie, smacznego!

Odpowiedz
NATALiJA WANTS YOU! ♥ 21/10/2012 - 12:47 pm

yummy<33333

Odpowiedz
Zielaczek 21/10/2012 - 5:37 pm

Cudowne śniadanko! 🙂

Odpowiedz
shinju 21/10/2012 - 7:12 pm

Pomysł na cykl śniadaniowy fajny 🙂 A jajo wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz
pasjonatka 21/10/2012 - 8:37 pm

nawet wiecej niz mistrzow ;D

Odpowiedz
Maggie 23/10/2012 - 2:36 pm

Cos mi sie zdaje, ze i moj Mezczyzna bylby zachwycony. Kto wie, moze zaserwuje nam takie sniadanie w weekend? 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies