Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

przez Malwina
Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Produktami, które najszybciej znikają w mojej kuchni, są ryż i makarony. Można z nich przygotować wiele bardzo różnorodnych dań. Z ryżu najczęściej przyrządzam pilaw bądź wykorzystuję go do dań z kuchni azjatyckiej. Dziś postanowiłam ugotować risotto z dodatkiem groszku i selera naciowego. Połówek za selerem zbytnio nie przepada (chyba, że jest to seler korzeniowy), jednak w tej potrawie zupełnie mu nie przeszkadzał. Kto wie, być może przekona się do tego warzywa?

Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

RISOTTO Z SELEREM, GROSZKIEM I ROZMARYNEM (WŁOCHY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 250 g ryżu arborio
  • 1 litr ciepłego bulionu warzywnego
  • łyżka oliwy Ev
  • szklanka wytrawnego białego wina (lub półwytrawnego)*
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry
  • 8 plastrów gotowanego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 gałązka rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)
  • 150 g mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki startego sera grana padano (lub parmezanu)
  • sól i pieprz do smaku
Obrywamy igiełki rozmarynu i siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy boczek, smażymy kilka minut, aż zrobi się chrupiący. Dolewamy łyżkę oliwy, wrzucamy seler, posiekany drobno czosnek i szalotki. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy ryż, smażymy minutę mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, gotujemy, aż ryż prawie całkowicie je wchłonie. Dodajemy rozmaryn, świeżo zmielony pieprz i wlewamy chochelkę ciepłego bulionu. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną chochelkę. Po około 15 minutach dodajemy groszek. Kiedy po wlaniu ostatniej chochelki bulionu, zostanie on wchłonięty, wyłączamy gaz pod patelnią. Dodajemy masło i starty ser, mieszamy, aż się rozpuszczą i połączą z ryżem. 
*wino powinno być w temperaturze pokojowej
Risotto z selerem, groszkiem i rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Kamila 26/07/2012 - 7:27 am

Już wiem co dziś mam na obiadek! Pycha!

Odpowiedz
patitolubi 26/07/2012 - 7:31 am

Wygląda tak pysznie. Bardzo fajny przepis.

Pozdrawiam ♥ Pati

Odpowiedz
Angie 26/07/2012 - 7:34 am

Wspaniałe połączenie! Moje smaki….:)

Odpowiedz
Gula 26/07/2012 - 7:41 am

Malwi, risotto to był dobry wybór:) A boczuś prezentuje się znakomicie:)

Odpowiedz
Wiewióra 26/07/2012 - 7:44 am

z selerem, szalotkami i groszkiem to moje ukochane risotto 🙂

Odpowiedz
Tomek gotuje 26/07/2012 - 8:14 am

Bardzo lubię risotto i mimo, że ktoś może powiedzieć, że robienie risotto jest upierdliwe, bo trzeba stać przy kuchence, mieszać i dolewać bulionu, to chyba właśnie za to je najbardziej lubię 🙂

Odpowiedz
lekki brzusio 26/07/2012 - 8:17 am

a może to nielubiane warzywo zostało zdominowane przez pyszny ryż i zjadł 😉

Odpowiedz
Aleksandra 26/07/2012 - 8:47 am

pyszności 🙂

Odpowiedz
Marta 26/07/2012 - 8:48 am

A ja taki ładny rozmaryn poproszę:)

Odpowiedz
Aga 26/07/2012 - 8:50 am

Uwielbiam risotto! Na pewno pyszne:)

Odpowiedz
MałgosiaZ 26/07/2012 - 9:08 am

ale robisz apetyt! W Chorwacji risotto nie leżało nawet obok risotta 🙂

Odpowiedz
Maggie 26/07/2012 - 9:33 am

O tak, u mnie tez ryz i makaron schodza jak woda. A z tym selerem to chyba jakas meska przypadlosc: moj Mezczyzna tez nie lubi (chyba, ze w czyms zmiksowanym – wtedy nawet nie zauwaza ;))

Odpowiedz
Ivka 26/07/2012 - 9:37 am

Ja też nie przepadam za selerem, ale w myślę, że w takim daniu zupełnie by mi nie przeszkadzał 🙂

Odpowiedz
Dorotas30 26/07/2012 - 9:58 am

Wspaniała propozycja na obiad:)

Odpowiedz
Agata Pachla 26/07/2012 - 10:20 am

Jeszcze nigdy nie jadłam risotto. Mama kiedyś robiła je często, ale byłam wyjątkowo wybrednym dzieciakiem i nigdy go nawet nie spróbowałam 🙂 Uwielbiam ryż, więc chyba czas spróbować 🙂

Odpowiedz
shinju 26/07/2012 - 10:34 am

Mniam, takie risotto to ja rozumiem 😀 U mnie w domu jest tyle makaronu, że mam wrażenie, że nigdy go nie ubywa 😛

Odpowiedz
Diana 26/07/2012 - 11:27 am

Przecudowne zdjęcia, przecudowne smaki! Na pewno bedę zaglądać i czerpać inspiracje do nowych dań 🙂 Mogę zapytać jak do nas trafiłaś? http://www.tasteandsound.blogspot.com

Odpowiedz
JustInka 26/07/2012 - 11:31 am

Uwielbiam risotto 🙂 A twoje wygada bardzo smacznie. Też czasem robię podobne, ale bez boczku 🙂

Odpowiedz
Diana 26/07/2012 - 11:41 am

Dzięki za pomoc 🙂 w sumie dopiero raczkuję jeśli chodzi o blogspota, stąd te niedoskonałości 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/07/2012 - 11:47 am

Jeśli będziesz miała jakieś problemy lub pytania, pisz do mnie na maila (jest w zakładce kontakt)

Odpowiedz
Przypraw mnie 26/07/2012 - 11:43 am

Akurat dziś u siebie szukałam zielonego groszku na targu i zapadł się pod ziemię. A jeszcze niedawno był i się pojawiał gdzieniegdzie.
Cóż…może jeszcze dorwę a wtedy zrobię makaron z zielonym groszkiem i gotowanym kurczakiem.
Smaka mi narobiłaś.
Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Ola 26/07/2012 - 12:21 pm

dlatego ja zawsze na zakupach uzupełniam szafkę o jakiś nowy makaron czy ryż – u mnie też idą jak woda 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 26/07/2012 - 2:43 pm

kocham risotto 😀 weszlakie

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 26/07/2012 - 6:11 pm

Musze przyznać,że to bardzo odważna wersja risotto. Seler + rozmaryn- to dwa zdecydowane smaki, ale pewnie dodatek groszku i boczku je równoważy. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 27/07/2012 - 4:08 pm

Bardzo smaczny przepis 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/07/2012 - 7:29 am

Niedługa pora obiadowa, dlatego takie Risotto świetnie nadawałoby się do zjedzenia ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies