Krokiety z kapustą i grzybami |
Na świątecznym stole w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć barszczu czerwonego. Najczęściej jako dodatek do niego podajemy uszka z farszem, paszteciki drożdżowe lub krokiety. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najpopularniejsze krokiety w okresie świątecznym, mianowicie z kapustą i grzybami.
Osobom, które nie przepadają za grzybami leśnymi lub ich nie tolerują
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki (na około 6 sztuk):
- ciasto: 100 g mąki, pół łyżeczki drobnej soli, 2 jajka, 250 ml mleka, 1 łyżeczka oleju
- farsz: około 700 g kapusty z grzybami
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
Mąkę i sól przesiewamy do miski, dodajemy jajka, mleko i olej, składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej (ja smaruję patelnię olejem przy pomocy silikonowego pędzelka). Ciasto mieszamy. Przy pomocy chochelki wlewamy na patelnię porcję ciasta i rozprowadzamy przechylając patelnię. Smażymy z obu stron i przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Powinniśmy otrzymać 6 naleśników.
Na przestudzone naleśniki nakładamy porcję farszu (jeśli farsz zawiera sporo płynu, odlejcie go), formujemy krokiety i układamy na talerzu (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Przygotowujemy dwa głębokie talerze. W jednym roztrzepujemy jajko (można je roztrzepać z łyżką mleka), do drugiego wsypujemy bułkę tartką. Krokiety obtaczamy w jajku, następnie w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Krokiety smażymy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z czerwonym barszczem.
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
Wyglądają przepysznie 🙂
u nas też się takie robi:) uwielbiam je!
takie krokiety to można zajadać! dużo farszu, cienkie ciasto – mocno idealnie 🙂
Krokiety i kapusta poczynione, wkrótce pojawią się u mnie na blogu 🙂
Uwielbiam je:) …. bardz często pojawiają się na naszym stole:) pozdrawiam Kochana