Kiszona młoda kapusta |
KISZONA MŁODA KAPUSTA
Składniki:
- 1 kg kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
- 2 łyżeczki soli
- litrowy słój lub naczynie kamionkowe
Po tym czasie kapustę należy odgazować. Najłatwiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków i przebić kapustę aż do dna słoika w kilku miejscach. Zauważycie, że na wierzchu kapusty po przebiciu pokażą się bąbelki. Po odgazowaniu sok z kapusty opadnie. Słoik przenosimy do lodówki (przykryty gazą), aby spowolnić proces kiszenia. Przechowujemy przez około 2-3 tygodnie.
Uwagi:
– do kapusty możecie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i/lub posiekane zioła, np. koperek. Ja wolę przygotować czystą kapustę i dosmaczać ją wedle uznania w trakcie gotowania
– ilość soli w przepisie dostosujcie do własnych preferencji, dla mnie te dwie łyżeczki na 1 kg są wystarczającą ilością. Najlepiej po zasoleniu i odstawieniu kapusty spróbować jej i sprawdzić, czy smak nam odpowiada.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów, do których możesz wykorzystać kiszoną kapustę:
Zapiekanka z kiszoną kapustą |
Zasmażana kiszona kapusta |
Kiszona kapusta z grochem |
Kiszona młoda kapusta |
Czas przygotowania (bez czasu kiszenia): 30 minut.
6 komentarzy
cudownie:) dziękuję za przepis;)
Uwielbiam kapustę kiszoną 🙂
I…
własnie zrobiłam, muszę kilka dni poczekać i będę jadła.Super przepis. Robiłam już kilkanaście razy.Gorąco polecam
A co zrobić jak wyszła za słona 🙁
Polecam wykorzystać ją do surówek i mieszać ze świeżą kapustą (poszatkować, ugnieść), dodać kiszoną, marchewkę, cebulę, jabłko. Taka bardziej słona kapusta fajnie sprawdzi się w zupie (po prostu nie sól wywaru). Możesz też zrobić bigos z młodej kapusty z dodatkiem zarówno świeżej, jak i kiszonej. Smak się zrównoważy.