Kiszona młoda kapusta

przez Malwina
Kiszona młoda kapusta przepis
Kiszona młoda kapusta
Jeszcze do niedawna w pobliskim warzywniaku (pozdrowienia dla wiecznie uśmiechniętej Pani Kasi) dość często kupowałam kiszoną młodą kapustę. Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by zrobić taką kapustę samodzielnie w domu. Wprawdzie nie mam miejsca na przechowywanie większych ilości, ale raz na tydzień lub dwa, mogę nastawić do ukiszenia 1 czy 2 kg kapusty. Przepis jest banalnie prosty, a przy okazji pozwala na wyładowanie negatywnych emocji podczas ubijania kapusty w słoju. W smaku jest pyszna, lekko chrupiąca i kwaśna. Moja kisiła się przez 4 dni w temperaturze pokojowej i wyszła idealna. To świetna baza do bardzo lubianej w naszym domu surówki z kiszonej kapusty i marchewki. Mówię Wam- mniam! Zróbcie sami w domu na próbę. Naprawdę warto. Wiecie, co jecie i macie 100 % pewność, że kapusta nie ma dodatku octu. A satysfakcja, że zrobiliście ją samodzielnie jest bezcenna.

Jak ukisić kapustę


KISZONA MŁODA KAPUSTA


Składniki:

  • 1 kg kapusty (bez głąba i uszkodzonych liści)
  • 2 łyżeczki soli
  • litrowy słój lub naczynie kamionkowe
Kapustę drobno szatkujemy. Można to zrobić ręcznie, przy pomocy specjalnej tarki lub szatkownicy. Umieszczamy kapustę w dużej misce, posypujemy solą i mieszamy. Ugniatamy dłonią przez kilka minut i pozostawiamy na około 30-60 minut. Następnie kapustę partiami przekładamy do słoja (ewentualnie glinianego naczynia) wraz z sokiem jaki puściła. Ja nakładam po dwie garście kapusty, a następnie zabieram się za jej ubijanie. Do tego celu można użyć drewnianej łyżki, a jeszcze lepiej sprawdza się płaska końcówka cienkiego drewnianego wałka (lub pałka do makutry, ważne by narzędzie było wykonane z drewna). Kapusta w trakcie ugniatania będzie redukować swoją objętość i puszczać sok. Kolejno dokładamy do słoja kapustę i znów ugniatamy. I tak do umieszczenia całego warzywa w słoju. Na początku może się wydawać, że kapusta nie zmieści się w słoju, jednak na koniec zauważycie, że jej objętość zredukuje się znacznie. Ubita kapusta powinna w całości być przykryta sokiem. Jeśli tak nie jest, należy ją dłużej ubijać. Kapustę obciążamy. Ponieważ żaden z moich talerzyków nie przejdzie przez otwór słoika, wykorzystuję do tego celu małą kokilkę, do której wkładam kilka odważników od starej wagi (może to być czysty kamień, ważne by było to coś ciężkiego). Obciążenie kapusty sprawi, że sok w słoiku wypłynie znacznie ponad kapustę. Słoik przykrywamy gazą i zostawiamy na 3-5 dni w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie kapustę należy odgazować. Najłatwiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków i przebić kapustę aż do dna słoika w kilku miejscach. Zauważycie, że na wierzchu kapusty po przebiciu pokażą się bąbelki. Po odgazowaniu sok z kapusty opadnie. Słoik przenosimy do lodówki (przykryty gazą), aby spowolnić proces kiszenia. Przechowujemy przez około 2-3 tygodnie.

Uwagi:

– do kapusty możecie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i/lub posiekane zioła, np. koperek. Ja wolę przygotować czystą kapustę i dosmaczać ją wedle uznania w trakcie gotowania

– ilość soli w przepisie dostosujcie do własnych preferencji, dla mnie te dwie łyżeczki na 1 kg są wystarczającą ilością. Najlepiej po zasoleniu i odstawieniu kapusty spróbować jej i sprawdzić, czy smak nam odpowiada.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów, do których możesz wykorzystać kiszoną kapustę:

 Zapiekanka z kiszoną kapustą
Zapiekanka z
 kiszoną kapustą
Zasmażana kiszona kapusta
Zasmażana
 kiszona kapusta
Kiszona kapusta z grochem
Kiszona kapusta
z grochem
Jak kisić kapustę
Kiszona kapusta przepis
Kiszona młoda kapusta

Czas przygotowania (bez czasu kiszenia): 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

an 11/08/2015 - 11:16 am

cudownie:) dziękuję za przepis;)

Odpowiedz
Aleksandra Fic 11/08/2015 - 12:50 pm

Uwielbiam kapustę kiszoną 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/08/2015 - 4:31 pm

I…

Odpowiedz
Anonimowy 15/11/2015 - 2:52 pm

własnie zrobiłam, muszę kilka dni poczekać i będę jadła.Super przepis. Robiłam już kilkanaście razy.Gorąco polecam

Odpowiedz
Beti 18/04/2019 - 4:29 pm

A co zrobić jak wyszła za słona 🙁

Odpowiedz
Malwina 18/04/2019 - 4:39 pm

Polecam wykorzystać ją do surówek i mieszać ze świeżą kapustą (poszatkować, ugnieść), dodać kiszoną, marchewkę, cebulę, jabłko. Taka bardziej słona kapusta fajnie sprawdzi się w zupie (po prostu nie sól wywaru). Możesz też zrobić bigos z młodej kapusty z dodatkiem zarówno świeżej, jak i kiszonej. Smak się zrównoważy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies