Zasmażana kapusta kiszona

przez Malwina
Kapusta kiszona zasmażana
Zasmażana kapusta kiszona
Ostatnio praktycznie każdego dnia jem kapustę kiszoną. Najczęściej w postaci doskonale chyba wszystkim znanej surówki z dodatkiem marchewki i cebulki lub zasmażanej. Zasmażana kapusta to danie, które wręcz uwielbiam. Totalna pochwała prostoty z wykorzystaniem niewielkiej ilości składników.

Taką kapustę robię najczęściej jesienią i zimą. To fajny dodatek do dań obiadowych, szczególnie dobrze komponuje się z kotletami mielonymi i tłuczonymi ziemniakami. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Gdy odstoi troszkę w lodówce, jest jeszcze smaczniejsza. Moją kapustę doprawiam najczęściej roztartym suszonym majerankiem. Oczywiście możecie dodać do niej także kminek, ja jednak zazwyczaj go pomijam, ponieważ jego specyficzny smak nie do końca mi odpowiada.

Zasmażana kapusta kiszona do obiadu
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA


Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
Przygotowanie:
Kapustę siekamy w mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna, możecie ją przepłukać i odsączyć. Kapustę umieszczamy w garnku, wlewamy wodę (na 3/4 wysokości kapusty), dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości, co jakiś czas mieszając. Zajmie to około 40-60 minut.

Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem (jeśli jest bardzo kwaśna), Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez kilka minut, aż się zrumieni. Wsypujemy mąkę, przesmażamy przez 2-3 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię). Na patelnię wlewamy chochelkę wody z gotowania kapusty i zawartość patelni dokładamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Kapustę podajemy na ciepło jako dodatek do dań obiadowych. Smakuje też świetnie sama, przegryzana kromką dobrego pieczywa. Zasmażaną kiszoną kapustę najlepiej przygotować dzień wcześniej, jest bowiem smaczniejsza, gdy odstoi w lodówce.

*kapustę możecie wzbogacić o dodatek skwarków z boczku. Jeśli lubicie kminek, dodajcie niewielką ilość tej przyprawy na początku gotowania

Wypróbuj inne przepisy na dania z kapusty:

 Kapusta z grochem przepis
Kapusta z grochem
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami
Czerwona kapusta zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 02/12/2014 - 9:40 am

hej, robię kapustę bardzo podobnie tzn. nie dodaję mąki, a przyprawy i cebulkę daję w trakcie gotowania. Na koniec trochę stopionej słoninki ze skwareczkami pycha 🙂 Gotuję w znikomej ilości wody, czasem muszę dolać odrobinę w trakcie by się nie przywarła do garnka. Woda (sok z kapusty) odparowuje w czasie obróbki termicznej i tyle. Polecam!

Odpowiedz
Kinga Łucja 02/12/2014 - 4:39 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/12/2014 - 9:51 am

Nie jadłam jeszcze kapusty kiszonej robionej w taki sposób…. ale bardzo mi sie podoba taki dodatek do obiadu:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2015 - 1:40 pm

Uwielbiam!

Odpowiedz
dziwny jakiś 13/11/2015 - 8:48 am

Kapustę pociąć drobno. Kilka kropel oleju w garnuszku i podsmażamy aż częściowo zbrązowieje (podpiecze się).
Zalewamy wodą (lekko ponad poziom) dodajemy łyżkę (łyżeczkę) miodu, cebulą pokrojoną w kostkę i przyprawy. Proces duszenia rozpoczęty. Zbieramy część płynu (w trakcie duszenia) z garnka i odstawiamy. Kiedy kapusta jest już miękka (ani chrupiąca ani pół chrupiąca – tylko miękka) na patelni roztapiamy tłuszcz (smalec doda smaczku) i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, zarzucamy mąką i dolewamy uprzednio odebrany płyn. Mieszamy porządnie i kiedy całość jest akuratna – wlewamy zawartość do kapusty. Łyżeczka miodu, zamieszać. Koniec.
Miód prócz dosmaczenia daje akuratny kolor.
Przepis ten znalazłem wiele lat temu po długim czasie poszukiwań i kulinarnych prób odnalezienia smaku kapusty z dzieciństwa. Polecam, szczególnie z ziemniaczkami – nawet i bez dodatku mięsa.
[email protected]

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2016 - 12:15 pm

Przepis rewelacja. Kapustka przepyszna.

Odpowiedz
Anonimowy 14/01/2016 - 12:16 pm

Przepis super. Kapustka rewelacja.

Odpowiedz
Anonimowy 08/01/2016 - 4:11 pm

To gdzie to smażenie kapusty?

Odpowiedz
Anonimowy 05/01/2017 - 8:48 am

To jak Wy ją smazycie jak jest 2/3 wody w garnku 😉

Odpowiedz
Malwina 05/01/2017 - 8:52 am

Zasmażany to wzbogacony o dodatek zasmażki, nie smażony 😀

Odpowiedz
Anonimowy 17/10/2017 - 10:21 am

Skorzystałam z tego przepisu dodając kminku. Pyszności !
Mało tego. Znalazłam tutaj także przepis na pyszną wolowinę w piwie z warzywami. Też przyrządziłam. I wszystko zjadliśmy z czeskim knedlem.
To dopiero byl pyszny czeski obiad ! A wszzystko dzięki Twoim przepisom.
Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies