Zasmażana kapusta kiszona |
Taką kapustę robię najczęściej jesienią i zimą. To fajny dodatek do dań obiadowych, szczególnie dobrze komponuje się z kotletami mielonymi i tłuczonymi ziemniakami. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej. Gdy odstoi troszkę w lodówce, jest jeszcze smaczniejsza. Moją kapustę doprawiam najczęściej roztartym suszonym majerankiem. Oczywiście możecie dodać do niej także kminek, ja jednak zazwyczaj go pomijam, ponieważ jego specyficzny smak nie do końca mi odpowiada.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 średniej wielkości cebule
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, cukier (opcjonalnie) do smaku
Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem (jeśli jest bardzo kwaśna), Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez kilka minut, aż się zrumieni. Wsypujemy mąkę, przesmażamy przez 2-3 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu na patelnię). Na patelnię wlewamy chochelkę wody z gotowania kapusty i zawartość patelni dokładamy do garnka. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty. Kapustę podajemy na ciepło jako dodatek do dań obiadowych. Smakuje też świetnie sama, przegryzana kromką dobrego pieczywa. Zasmażaną kiszoną kapustę najlepiej przygotować dzień wcześniej, jest bowiem smaczniejsza, gdy odstoi w lodówce.
*kapustę możecie wzbogacić o dodatek skwarków z boczku. Jeśli lubicie kminek, dodajcie niewielką ilość tej przyprawy na początku gotowania
Wypróbuj inne przepisy na dania z kapusty:
Kapusta z grochem |
Kapusta z grzybami |
Kapusta czerwona zasmażana |
Czas przygotowania: 1 godzina.
11 komentarzy
hej, robię kapustę bardzo podobnie tzn. nie dodaję mąki, a przyprawy i cebulkę daję w trakcie gotowania. Na koniec trochę stopionej słoninki ze skwareczkami pycha 🙂 Gotuję w znikomej ilości wody, czasem muszę dolać odrobinę w trakcie by się nie przywarła do garnka. Woda (sok z kapusty) odparowuje w czasie obróbki termicznej i tyle. Polecam!
Smacznie 🙂
Nie jadłam jeszcze kapusty kiszonej robionej w taki sposób…. ale bardzo mi sie podoba taki dodatek do obiadu:)
Uwielbiam!
Kapustę pociąć drobno. Kilka kropel oleju w garnuszku i podsmażamy aż częściowo zbrązowieje (podpiecze się).
Zalewamy wodą (lekko ponad poziom) dodajemy łyżkę (łyżeczkę) miodu, cebulą pokrojoną w kostkę i przyprawy. Proces duszenia rozpoczęty. Zbieramy część płynu (w trakcie duszenia) z garnka i odstawiamy. Kiedy kapusta jest już miękka (ani chrupiąca ani pół chrupiąca – tylko miękka) na patelni roztapiamy tłuszcz (smalec doda smaczku) i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, zarzucamy mąką i dolewamy uprzednio odebrany płyn. Mieszamy porządnie i kiedy całość jest akuratna – wlewamy zawartość do kapusty. Łyżeczka miodu, zamieszać. Koniec.
Miód prócz dosmaczenia daje akuratny kolor.
Przepis ten znalazłem wiele lat temu po długim czasie poszukiwań i kulinarnych prób odnalezienia smaku kapusty z dzieciństwa. Polecam, szczególnie z ziemniaczkami – nawet i bez dodatku mięsa.
[email protected]
Przepis rewelacja. Kapustka przepyszna.
Przepis super. Kapustka rewelacja.
To gdzie to smażenie kapusty?
To jak Wy ją smazycie jak jest 2/3 wody w garnku 😉
Zasmażany to wzbogacony o dodatek zasmażki, nie smażony 😀
Skorzystałam z tego przepisu dodając kminku. Pyszności !
Mało tego. Znalazłam tutaj także przepis na pyszną wolowinę w piwie z warzywami. Też przyrządziłam. I wszystko zjadliśmy z czeskim knedlem.
To dopiero byl pyszny czeski obiad ! A wszzystko dzięki Twoim przepisom.
Dziękuję 🙂