Groch z kapustą

przez Malwina
Groch z kapustą przepis
Groch z kapustą

Dzień dobry,

 

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam groch z kapustą i nie wyobrażam sobie bez niego świąt. W ogóle kapuściana ze mnie dziewczyna, bo na Wigilię zazwyczaj przygotowuję 2-3 rodzaje kapusty. Poza tą z grochem obowiązkowo musi być także kapusta z fasolą i grzybami oraz kapusta z pieczarkami. Robię je zawsze odpowiednio wcześniej i mrożę. Potem wystarczy tylko wyciągnąć odpowiednio wcześniej pudełeczka z kapustą i podgrzać w garnku. Przy okazji taka przemrożona kapusta smakuje o wiele lepiej, aniżeli świeżo gotowana. Polecam ułatwić sobie pracę i wypróbować.

Groch z kapustą



Składniki:

  • 700 g łuskanego grochu (połówki)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 większe cebule
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • pieprz do smaku
  • 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
  • klarowane masło lub olej ryżowy w wersji wegańskiej

Jak zrobić groch z kapustą?

Kapustę wyjmujemy z soku, siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Można ją dodatkowo odcisnąć z nadmiaru soku, ja tego nie robię, lubię gdy kapusta jest kwaśna i wyrazista w smaku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy około 2 szklanki wody. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 30-45 minut. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać kapustę i w razie potrzeby dolać więcej wody. Pod koniec dodajemy kminek i majeranek, mieszamy.
Groch umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. U mnie groch zazwyczaj po 30-40 minutach jest miękki. Pamiętajcie, że w trakcie gotowania groch wchłonie sporo wody, więc być może trzeba będzie ją dolać do garnka.
Cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę, smażymy aż ładnie się zeszkli. Dodajemy troszkę więcej masła/oleju, wsypujemy mąkę. Robimy jasną zasmażkę. Na patelnię wlewamy kilka chochelek płynu z garnka z kapustą, szybko mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka. Kapustę dokładnie mieszamy z zasmażką, dokładamy odcedzony groch, gotujemy jeszcze przez 5 minut. I gotowe.
Groch z kapustą jest smaczniejszy po 1-2 dniach od przygotowania. Można go ugotować wcześniej i zamrozić.
Groch z kapustą przepis
Groch z kapustą

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

AneczkaBlog 13/12/2017 - 10:42 am

To jest chyba jedyna rzecz jakiej nie lubię groch kocham ale kapusta to kara jak muszę jeść ;P

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 12:57 pm

A ja uwielbiam, szczególnie kiszoną 🙂

Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 13/12/2017 - 12:20 pm

Bardzo dobra i zdrowa potrawa 🙂 ale kapustę to ja uwielbiam w pierogach 😉

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 12:59 pm

Ja też, ale żeby jeszcze ktoś te pierogi za mnie ulepił 😀

Odpowiedz
beti 13/12/2017 - 12:31 pm

Raz w roku zjem 🙂

Odpowiedz
Chocolade 13/12/2017 - 1:16 pm

Pewnie się zdziwisz, ale nigdy nie jadłam grochu z kapustą, w mojej rodzinie nie ma takiej tradycji 😉

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 12:59 pm

Co region, to inne tradycje i potrawy na Wigilię.

Odpowiedz
Monika St 13/12/2017 - 1:45 pm

Nigdy jeszcze nie robiłam 😉

Odpowiedz
Dorota z kobietytomy.pl 13/12/2017 - 1:52 pm

wiem, że tradycyjnie…ale nigdy nie jadłam…

Odpowiedz
EllaCanto 13/12/2017 - 2:15 pm

Nigdy nie jadłam grochu z kapustą – nie ma u mnie w domu takiej tradycji. A szkoda, bo po składnikach sądzę, że by mi smakowało 🙂

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 12:59 pm

Wypróbuj, jest pyszny 🙂

Odpowiedz
Meglypl Magdalena Ł. 13/12/2017 - 3:14 pm

To mi się podoba! Już tak w klimacie świąt.
Mogłabym spróbować teraz 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 13/12/2017 - 7:46 pm

U nas na Wigilię zawsze jest tylko kapusta z grochem. Uwielbiam ją! Z resztą tak, jak i pozostałe wigilijne potrawy 😀

Odpowiedz
Anna S. 13/12/2017 - 8:12 pm

Robię, ale niezbyt często 🙂 Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Dorota 13/12/2017 - 10:22 pm

Kapustę z grochem na wigilijną kolację przygotowuje zawsze moja Mama. Już się nie mogę doczekać:)

Odpowiedz
Słodyczarnia 14/12/2017 - 1:50 pm

Ja też muszę się przyznać, że nigdy nie robiłam i nigdy nie miałam okazji spróbować czego bardzo żałuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/12/2017 - 2:18 pm

Zawsze możesz wypróbować przepis. Niekoniecznie na Wigilię 🙂 U nas taką kapustkę podaje się często do mielonych z ziemniaczkami.

Odpowiedz
Domowe Potrawy 14/12/2017 - 1:53 pm

Kiedyś nie przepadałam za tą potrawą ale obecnie lubię kiedy groch z kapustą pojawia się na wigilijnym stole 🙂

Odpowiedz
Zuza 14/12/2017 - 6:45 pm

pierwszy raz grochu z kapustą spróbowałam gdy poznałam mojego Ukochanego. U Niego nie ma świąt bez tej potrawy. Ale przyznam, że polubiłam bardzo. W tym roku pierwszy raz będę robić sama. Co z tego wyjdzie – zobaczymy 🙂 Obawiam się kapusty – tutaj w sprzedaży nie ma kiszonek, a jedyna kapusta jaką można tu kupić to jest niemiecka kwaszona (z winem) w słoikach… Ale chyba zaryzykuję 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/12/2017 - 2:17 pm

Zuza, zawsze możesz ukisić sama. To mega proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy świeża kapusta i sól. Przepis znajdziesz u mnie na blogu: Jak kisić kapustę.

Odpowiedz
nika 15/12/2017 - 3:43 pm

Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale zamierzam to zmienić, bo brzmi pysznie!

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 17/12/2017 - 12:27 pm

Wygląda apetycznie ale my musimy sobie odpuścić wszelkie kapuściano-strączkowe jedzenie w święta jeśli chcemy je przeżyć xD

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2017 - 5:46 pm

Uwielbiam, u mnie zamiast zasmażki dodaję 2-3 tłuczone ziemniaki. W wigilię podaję postnie, a w święta okroszone podsmażonym boczkiem i cebulką.

Odpowiedz
Malwina 19/12/2017 - 8:33 am

Tak czasem robiła moja Babcia. Miło czytać, że ktoś jeszcze zna tę wersję kapusty z ziemniakami.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies