Groch z kapustą |
Dzień dobry,
Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam groch z kapustą i nie wyobrażam sobie bez niego świąt. W ogóle kapuściana ze mnie dziewczyna, bo na Wigilię zazwyczaj przygotowuję 2-3 rodzaje kapusty. Poza tą z grochem obowiązkowo musi być także kapusta z fasolą i grzybami oraz kapusta z pieczarkami. Robię je zawsze odpowiednio wcześniej i mrożę. Potem wystarczy tylko wyciągnąć odpowiednio wcześniej pudełeczka z kapustą i podgrzać w garnku. Przy okazji taka przemrożona kapusta smakuje o wiele lepiej, aniżeli świeżo gotowana. Polecam ułatwić sobie pracę i wypróbować.
Groch z kapustą
Składniki:
- 700 g łuskanego grochu (połówki)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 większe cebule
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- pieprz do smaku
- 1 lekko czubata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
- klarowane masło lub olej ryżowy w wersji wegańskiej
Jak zrobić groch z kapustą?
Kapustę wyjmujemy z soku, siekamy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Można ją dodatkowo odcisnąć z nadmiaru soku, ja tego nie robię, lubię gdy kapusta jest kwaśna i wyrazista w smaku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, wlewamy około 2 szklanki wody. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 30-45 minut. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać kapustę i w razie potrzeby dolać więcej wody. Pod koniec dodajemy kminek i majeranek, mieszamy.
Groch umieszczamy w dużym garnku, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. U mnie groch zazwyczaj po 30-40 minutach jest miękki. Pamiętajcie, że w trakcie gotowania groch wchłonie sporo wody, więc być może trzeba będzie ją dolać do garnka.
Cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej. Wrzucamy cebulę, smażymy aż ładnie się zeszkli. Dodajemy troszkę więcej masła/oleju, wsypujemy mąkę. Robimy jasną zasmażkę. Na patelnię wlewamy kilka chochelek płynu z garnka z kapustą, szybko mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka. Kapustę dokładnie mieszamy z zasmażką, dokładamy odcedzony groch, gotujemy jeszcze przez 5 minut. I gotowe.
Groch z kapustą jest smaczniejszy po 1-2 dniach od przygotowania. Można go ugotować wcześniej i zamrozić.
Groch z kapustą |
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
24 komentarze
To jest chyba jedyna rzecz jakiej nie lubię groch kocham ale kapusta to kara jak muszę jeść ;P
A ja uwielbiam, szczególnie kiszoną 🙂
Bardzo dobra i zdrowa potrawa 🙂 ale kapustę to ja uwielbiam w pierogach 😉
Ja też, ale żeby jeszcze ktoś te pierogi za mnie ulepił 😀
Raz w roku zjem 🙂
Pewnie się zdziwisz, ale nigdy nie jadłam grochu z kapustą, w mojej rodzinie nie ma takiej tradycji 😉
Co region, to inne tradycje i potrawy na Wigilię.
Nigdy jeszcze nie robiłam 😉
wiem, że tradycyjnie…ale nigdy nie jadłam…
Nigdy nie jadłam grochu z kapustą – nie ma u mnie w domu takiej tradycji. A szkoda, bo po składnikach sądzę, że by mi smakowało 🙂
Wypróbuj, jest pyszny 🙂
To mi się podoba! Już tak w klimacie świąt.
Mogłabym spróbować teraz 🙂
Pozdrawiam 🙂
U nas na Wigilię zawsze jest tylko kapusta z grochem. Uwielbiam ją! Z resztą tak, jak i pozostałe wigilijne potrawy 😀
Robię, ale niezbyt często 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Kapustę z grochem na wigilijną kolację przygotowuje zawsze moja Mama. Już się nie mogę doczekać:)
Ja też muszę się przyznać, że nigdy nie robiłam i nigdy nie miałam okazji spróbować czego bardzo żałuję 🙂
Zawsze możesz wypróbować przepis. Niekoniecznie na Wigilię 🙂 U nas taką kapustkę podaje się często do mielonych z ziemniaczkami.
Kiedyś nie przepadałam za tą potrawą ale obecnie lubię kiedy groch z kapustą pojawia się na wigilijnym stole 🙂
pierwszy raz grochu z kapustą spróbowałam gdy poznałam mojego Ukochanego. U Niego nie ma świąt bez tej potrawy. Ale przyznam, że polubiłam bardzo. W tym roku pierwszy raz będę robić sama. Co z tego wyjdzie – zobaczymy 🙂 Obawiam się kapusty – tutaj w sprzedaży nie ma kiszonek, a jedyna kapusta jaką można tu kupić to jest niemiecka kwaszona (z winem) w słoikach… Ale chyba zaryzykuję 🙂
Zuza, zawsze możesz ukisić sama. To mega proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy świeża kapusta i sól. Przepis znajdziesz u mnie na blogu: Jak kisić kapustę.
Nigdy nie jadłam i nie robiłam, ale zamierzam to zmienić, bo brzmi pysznie!
Wygląda apetycznie ale my musimy sobie odpuścić wszelkie kapuściano-strączkowe jedzenie w święta jeśli chcemy je przeżyć xD
Uwielbiam, u mnie zamiast zasmażki dodaję 2-3 tłuczone ziemniaki. W wigilię podaję postnie, a w święta okroszone podsmażonym boczkiem i cebulką.
Tak czasem robiła moja Babcia. Miło czytać, że ktoś jeszcze zna tę wersję kapusty z ziemniakami.