Masło z orzechów laskowych |
Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, to mam dla Was prawdziwy rarytas w postaci masła z orzechów laskowych. Proces przygotowania takiego masła jest taki sam, jak w przypadku popularnego masła z orzechów ziemnych. Niestety miksowanie orzechów leszczyny zajmuje o wiele więcej czasu, aniżeli blendowanie fistaszków. Pamiętajcie o tym, aby w trakcie robić przerwy, by nie przegrzać zbytnio urządzenia. Samo masło jest przepyszne. A jeszcze pyszniejsze, gdy na jego bazie zrobimy zdrową domową nutellę. Oczywiście przepisem na taką nutellę podzielę się z Wami już niedługo. Tymczasem zachęcam do ukręcenia sobie masła laskowego.
MASŁO Z ORZECHÓW LASKOWYCH
Składniki:
- orzechy laskowe (ilość dowolna, minimum 200 g)
- olej (opcjonalnie), np. z orzechów laskowych
- szczypta soli, odrobina słodzidła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Orzechy wysypujemy w jednej warstwie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piernika nagrzanego do 180 stopni i prażymy przez około 8-12 minut. W trakcie pieczenia warto przemieszać orzechy. Pamiętajcie, by nie przepiec orzechów. Przypalone orzechy będą miały gorzki posmak. Na dłonie przywdziewamy rękawice kuchenne i obieramy jeszcze ciepłe orzechy z łupinek. Nie musimy robić tego aż tak dokładnie. Mimo wszystko zalecam jednak obieranie, ponieważ w przypadku zupełnie nieobranych orzechów możemy mieć do czynienia z lekką goryczką masła.
Orzechy wsypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy na najwięjszych obrotach do otrzymania gładkiej konsystencji. Co kilka minut należy robić przerwę, aby nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zostaną zmielone na mąkę, później zaczną się zbijać w grudki. Na tym etapie można dolać do orzechów niewielką ilość oleju. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę i szybciej otrzymamy masło orzechowe. Ja na około 200 g orzechów wlewam 1 łyżkę oleju. W tym przypadku wybrałam olej z orzechów laskowych. Możecie wybrać olej sezamowy, olej z orzechów włoskich lub jakiś neutralny w smaku olej (np. ryżowy). W trakcie miksowania do orzechów dodajemy szczyptę soli. Jeśli macie ochotę, możecie dodać też ulubione słodzidło do smaku. Proces miksowania potrwa kilkanaście-kilkadziesiąt minut (będzie uzależniony od mocy urządzenia oraz samych orzechów; orzechy nie mogą być przesuszone!). Zdecydowanie łatwiej miksuje się masło z większej ilości orzechów.
Gotowe masło z orzechów laskowych będzie miało płynną konsystencję, po włożeniu do lodówki zgęstnieje. Masło z orzechów laskowych przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce lub w kuchennej szafce przez kilka miesięcy. Moje masło stoi cały czas w szafce w kuchni.
Wypróbuj inne przepisy na masło orzechowe:
Masło z fistaszków |
Masło kokosowe |
Masło z orzechów laskowych |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
11 komentarzy
Uwielbiam takie masła. Robiłam już sezamowe i oczywiście z orzechów ziemnych. Mam niestety tylko blender żyrafę i nie jestem w stanie zrobić przyzwoitej ilości na raz, na dodatek trwa to wieki 😛
Po co kupować masło orzechowe jak ożna zrobić samemu…i to zdecydowanie lepsze!
Zapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com
Do tej pory robiłam masło z orzeszków ziemnych, ale to bardzo kuszące 🙂
Zdjęcia jak zwykle cudne. Jako fanka orzechów laskowych już wiem, że jak tylko przejdzie mi infekcja biegnę do spożywczaka po orzechy i poczynię swoje masełko. Ach i piękna łyżeczka 🙂
Myślę sobie, że smakowałoby mi bardziej niż to z fistaszków 🙂
A ja używam wszystkich rodzajów orzechów. Ogólnie masło orzechowe – domowej roboty, nie kupne, to jest cud miód orzeszki, no xD Miałam problem ze zblendowaniem. Najpierw używałam blendera ręcznego, ale orzechy nie dawały z siebie oleju. Potem kolejno próbowałam kielichowym, znowu ręcznym, tylko innym i w końcu stanęło na tym, że tylko Ronicem mi wyszło. Ale warto było próbować. Z tego, co wiem, masło orzechowe jest wskazane dla osób, które piją dużo kawy, tak, jak ja.
Czy zdraszisz jaki masz melakser? Próbowałam wczoraj zrobić masło moim boshem. ale moment kiedy wydziela się wiecej oleju i masa staje sie plynna nie nastapił… 🙁
Może orzechy są po prostu przesuszone i stąd ten problem. To masło robiłam blenderem Aura 6 w 1 (miksowałam w rozdrabniaczu dołączonym do zestawu).
Moje masło wyszło rzadkie. To bardziej sos niż masło. Czy mogłem zbyt długo miksować orzechy?
Orzechy mają olej, stąd taka konsystencja. Wstaw do lodówki i masło zrobi się gęste.
Jak tylko przeczytałam ten post to wiedziałam, że muszę ten przepis wypróbować. Wyszło pyszne! Dodałam łyżeczkę kakao i to jest sztos. Teraz nie wiem jak ja mogłam żyć bez masła z orzechów laskowych 💙