Masło z orzechów laskowych

przez Malwina
Masło laskowe
Masło z orzechów laskowych
Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, to mam dla Was prawdziwy rarytas w postaci masła z orzechów laskowych. Proces przygotowania takiego masła jest taki sam, jak w przypadku popularnego masła z orzechów ziemnych. Niestety miksowanie orzechów leszczyny zajmuje o wiele więcej czasu, aniżeli blendowanie fistaszków. Pamiętajcie o tym, aby w trakcie robić przerwy, by nie przegrzać zbytnio urządzenia. Samo masło jest przepyszne. A jeszcze pyszniejsze, gdy na jego bazie zrobimy zdrową domową nutellę. Oczywiście przepisem na taką nutellę podzielę się z Wami już niedługo. Tymczasem zachęcam do ukręcenia sobie masła laskowego.

Masło laskowe jak zrobić
MASŁO Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Składniki:

  • orzechy laskowe (ilość dowolna, minimum 200 g)
  • olej (opcjonalnie), np. z orzechów laskowych
  • szczypta soli, odrobina słodzidła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Orzechy wysypujemy w jednej warstwie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piernika nagrzanego do 180 stopni i prażymy przez około 8-12 minut. W trakcie pieczenia warto przemieszać orzechy. Pamiętajcie, by nie przepiec orzechów. Przypalone orzechy będą miały gorzki posmak. Na dłonie przywdziewamy rękawice kuchenne i obieramy jeszcze ciepłe orzechy z łupinek. Nie musimy robić tego aż tak dokładnie. Mimo wszystko zalecam jednak obieranie, ponieważ w przypadku zupełnie nieobranych orzechów możemy mieć do czynienia z lekką goryczką masła. 
Orzechy wsypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy na najwięjszych obrotach do otrzymania gładkiej konsystencji. Co kilka minut należy robić przerwę, aby nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zostaną zmielone na mąkę, później zaczną się zbijać w grudki. Na tym etapie można dolać do orzechów niewielką ilość oleju. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę i szybciej otrzymamy masło orzechowe. Ja na około 200 g orzechów wlewam 1 łyżkę oleju. W tym przypadku wybrałam olej z orzechów laskowych. Możecie wybrać olej sezamowy, olej z orzechów włoskich lub jakiś neutralny w smaku olej (np. ryżowy). W trakcie miksowania do orzechów dodajemy szczyptę soli. Jeśli macie ochotę, możecie dodać też ulubione słodzidło do smaku.  Proces miksowania potrwa kilkanaście-kilkadziesiąt minut (będzie uzależniony od mocy urządzenia oraz samych orzechów; orzechy nie mogą być przesuszone!). Zdecydowanie łatwiej miksuje się masło z większej ilości orzechów.

Gotowe masło z orzechów laskowych będzie miało płynną konsystencję, po włożeniu do lodówki zgęstnieje. Masło z orzechów laskowych przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce lub w kuchennej szafce przez kilka miesięcy. Moje masło stoi cały czas w szafce w kuchni.

Wypróbuj inne przepisy na masło orzechowe:

Masło z fistaszków
Masło z fistaszków
 Masło kokosowe przepis
Masło kokosowe
Masło z orzechów laskowych

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

strawmerry 12/02/2016 - 1:20 pm

Uwielbiam takie masła. Robiłam już sezamowe i oczywiście z orzechów ziemnych. Mam niestety tylko blender żyrafę i nie jestem w stanie zrobić przyzwoitej ilości na raz, na dodatek trwa to wieki 😛

Odpowiedz
Make Life Green 12/02/2016 - 1:29 pm

Po co kupować masło orzechowe jak ożna zrobić samemu…i to zdecydowanie lepsze!

Zapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com

Odpowiedz
Jud 12/02/2016 - 3:08 pm

Do tej pory robiłam masło z orzeszków ziemnych, ale to bardzo kuszące 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 6:44 pm

Zdjęcia jak zwykle cudne. Jako fanka orzechów laskowych już wiem, że jak tylko przejdzie mi infekcja biegnę do spożywczaka po orzechy i poczynię swoje masełko. Ach i piękna łyżeczka 🙂

Odpowiedz
gin 24/02/2016 - 3:58 pm

Myślę sobie, że smakowałoby mi bardziej niż to z fistaszków 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2016 - 12:07 pm

A ja używam wszystkich rodzajów orzechów. Ogólnie masło orzechowe – domowej roboty, nie kupne, to jest cud miód orzeszki, no xD Miałam problem ze zblendowaniem. Najpierw używałam blendera ręcznego, ale orzechy nie dawały z siebie oleju. Potem kolejno próbowałam kielichowym, znowu ręcznym, tylko innym i w końcu stanęło na tym, że tylko Ronicem mi wyszło. Ale warto było próbować. Z tego, co wiem, masło orzechowe jest wskazane dla osób, które piją dużo kawy, tak, jak ja.

Odpowiedz
Maja 13/01/2017 - 7:03 am

Czy zdraszisz jaki masz melakser? Próbowałam wczoraj zrobić masło moim boshem. ale moment kiedy wydziela się wiecej oleju i masa staje sie plynna nie nastapił… 🙁

Odpowiedz
Malwina 13/01/2017 - 7:41 am

Może orzechy są po prostu przesuszone i stąd ten problem. To masło robiłam blenderem Aura 6 w 1 (miksowałam w rozdrabniaczu dołączonym do zestawu).

Odpowiedz
Anonimowy 15/03/2017 - 8:54 pm

Moje masło wyszło rzadkie. To bardziej sos niż masło. Czy mogłem zbyt długo miksować orzechy?

Odpowiedz
Malwina 16/03/2017 - 9:02 am

Orzechy mają olej, stąd taka konsystencja. Wstaw do lodówki i masło zrobi się gęste.

Odpowiedz
Nela 09/09/2019 - 10:05 am

Jak tylko przeczytałam ten post to wiedziałam, że muszę ten przepis wypróbować. Wyszło pyszne! Dodałam łyżeczkę kakao i to jest sztos. Teraz nie wiem jak ja mogłam żyć bez masła z orzechów laskowych 💙

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies