Kapusta z brązowymi pieczarkami

przez Malwina
Kapusta z pieczarkami przepis
Kapusta z brązowymi pieczarkami

Dzień dobry,

Kapusta z grzybami to klasyk, który ląduje prawie na każdym świątecznym stole. A co zrobić, gdy w sezonie nie udało nam się uzbierać leśnych grzybów? Możemy przygotować kapustę z dodatkiem brązowych pieczarek.

Brązowa pieczarka ma delikatny grzybowy posmak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do kapusty. Obecnie brązowe pieczarki można zakupić bez problemu w Tesco, Aldi, Intermarche i zapewne w wielu innych sklepach. Polecam wypróbować kapustę z ich dodatkiem, bo jest naprawdę przepyszna.

Kapustę z brązowymi pieczarkami można podać z łazankami lub wykorzystać jako farsz do pierogów, kulebiaka, krokietów
Kapusta z pieczarkami przepis

Kapusta z brązowymi pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 duże cebule
  • 750 g brązowych pieczarek
  • klarowane masło do smażenia (w wersji wegańskiej olej, np. ryżowy)
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kapustę z brązowymi pieczarkami?

Kapustę kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Ja lubię dość kwaśną kapustę, dlatego nie odciskam z niej soku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy 1-2 szklanki wody. Powinno być jej tyle, aby zakryła dno garnka na kilka centymetrów. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 30-45 minut. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać zawartość garnka i dolać w razie potrzeby wodę. 
Kiedy kapusta się gotuje, przygotowujemy cebulę i pieczarki. Pieczarki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło/olej, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia. Pod koniec pieczarki doprawiamy solą i przekładamy do miseczki. 
Obrane cebule siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej/masło klarowane, wrzucimy cebulę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Do garnka z kapustą dodajemy cebulę, pieczarki, roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. 
Kapusta z pieczarkami jest smaczniejsza kiedy troszkę odstoi, dlatego najlepiej przygotować ją na około 1-2 dni przed podaniem. Można ją także mrozić.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Chocolade 12/12/2017 - 2:32 pm

Akurat w tym tygodniu pierwszy raz widziałam brązowe pieczarki – nie wiedziałam wcześniej, że takie istnieją 😉

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 1:12 pm

Kup kiedyś koniecznie i spróbuj, są przepyszne.

Odpowiedz
Dorota 12/12/2017 - 2:52 pm

Na wigilijną wieczerzę przygotowuję kapustę z grzybami, ale jako farsz do pierogów. Natomiast moja Mama gotuje kapustę z grochem:)

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 1:12 pm

Obie uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 12/12/2017 - 2:58 pm

Uwielbiam tak prosto przygotowaną kapustę. Często gości na moim stole, taka bezmięsna 🙂

Odpowiedz
nika 12/12/2017 - 3:12 pm

Tak, ciemne pieczarki mają zdecydowanie więcej smaku i aromatu, uwielbiam! U mnie identyczna kombinacja wylądowała w kulebiaku:)

Odpowiedz
EllaCanto 12/12/2017 - 3:51 pm

Uwielbiam kapustę z grzybami lub pieczarkami, ale nie jadłam jej z brązowymi pieczarkami 🙂 Musi być zawsze na Wigilię!

Odpowiedz
Malwina 14/12/2017 - 1:13 pm

Dokładnie – bez kapusty nie ma świąt 🙂

Odpowiedz
Domowe Potrawy 12/12/2017 - 4:15 pm

Nie wiedziałam, że są też brązowe pieczarki. Nie widziałam takich w sklepach 🙂

Odpowiedz
Anna S. 12/12/2017 - 4:31 pm

bardzo apetyczne danie 🙂 Lubię brązowe pieczarki, ale nie są zbyt popularne.

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 12/12/2017 - 6:17 pm

Jak ja lubię kapustę z grzybami, mniam 🙂

Odpowiedz
piegusek 12/12/2017 - 6:56 pm

u mie nie było nigdy zwyczaju podawania postnej kapusty z grzybami tak solo…traktujemy ją jako farsz…ale czemu nie jak nie ma się dostępu do suszonych własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych to jest to bardzo dobra alternatywa:)

Odpowiedz
Lonna 12/12/2017 - 6:58 pm

Moja ulubiona wigilijna potrawa, oczywiście zaraz obok pierogów 😀

Odpowiedz
Ervisha 12/12/2017 - 7:38 pm

Kiedyś robiłam ale jako farsz do pierogów – wszystkim bardzo smakowały 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/12/2017 - 2:18 pm

Pierogi z takim farszem muszą być przepyszne 🙂

Odpowiedz
Marta Langier 12/12/2017 - 8:59 pm

W takiej wersji musi smakować wyjątkowo!!!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies