Kapusta z brązowymi pieczarkami |
Dzień dobry,
Kapusta z grzybami to klasyk, który ląduje prawie na każdym świątecznym stole. A co zrobić, gdy w sezonie nie udało nam się uzbierać leśnych grzybów? Możemy przygotować kapustę z dodatkiem brązowych pieczarek.
Brązowa pieczarka ma delikatny grzybowy posmak, dlatego świetnie sprawdza się jako dodatek do kapusty. Obecnie brązowe pieczarki można zakupić bez problemu w Tesco, Aldi, Intermarche i zapewne w wielu innych sklepach. Polecam wypróbować kapustę z ich dodatkiem, bo jest naprawdę przepyszna.
Kapustę z brązowymi pieczarkami można podać z łazankami lub wykorzystać jako farsz do pierogów, kulebiaka, krokietów.
Kapusta z brązowymi pieczarkami
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 duże cebule
- 750 g brązowych pieczarek
- klarowane masło do smażenia (w wersji wegańskiej olej, np. ryżowy)
- 3 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kapustę z brązowymi pieczarkami?
Kapustę kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Ja lubię dość kwaśną kapustę, dlatego nie odciskam z niej soku. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy 1-2 szklanki wody. Powinno być jej tyle, aby zakryła dno garnka na kilka centymetrów. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 30-45 minut. W trakcie gotowania należy kilka razy przemieszać zawartość garnka i dolać w razie potrzeby wodę.
Kiedy kapusta się gotuje, przygotowujemy cebulę i pieczarki. Pieczarki siekamy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło/olej, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut do zrumienienia. Pod koniec pieczarki doprawiamy solą i przekładamy do miseczki.
Obrane cebule siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej/masło klarowane, wrzucimy cebulę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Do garnka z kapustą dodajemy cebulę, pieczarki, roztarty w palcach majeranek. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
Kapusta z pieczarkami jest smaczniejsza kiedy troszkę odstoi, dlatego najlepiej przygotować ją na około 1-2 dni przed podaniem. Można ją także mrozić.
Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
16 komentarzy
Akurat w tym tygodniu pierwszy raz widziałam brązowe pieczarki – nie wiedziałam wcześniej, że takie istnieją 😉
Kup kiedyś koniecznie i spróbuj, są przepyszne.
Na wigilijną wieczerzę przygotowuję kapustę z grzybami, ale jako farsz do pierogów. Natomiast moja Mama gotuje kapustę z grochem:)
Obie uwielbiam 🙂
Uwielbiam tak prosto przygotowaną kapustę. Często gości na moim stole, taka bezmięsna 🙂
Tak, ciemne pieczarki mają zdecydowanie więcej smaku i aromatu, uwielbiam! U mnie identyczna kombinacja wylądowała w kulebiaku:)
Uwielbiam kapustę z grzybami lub pieczarkami, ale nie jadłam jej z brązowymi pieczarkami 🙂 Musi być zawsze na Wigilię!
Dokładnie – bez kapusty nie ma świąt 🙂
Nie wiedziałam, że są też brązowe pieczarki. Nie widziałam takich w sklepach 🙂
bardzo apetyczne danie 🙂 Lubię brązowe pieczarki, ale nie są zbyt popularne.
Jak ja lubię kapustę z grzybami, mniam 🙂
u mie nie było nigdy zwyczaju podawania postnej kapusty z grzybami tak solo…traktujemy ją jako farsz…ale czemu nie jak nie ma się dostępu do suszonych własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych to jest to bardzo dobra alternatywa:)
Moja ulubiona wigilijna potrawa, oczywiście zaraz obok pierogów 😀
Kiedyś robiłam ale jako farsz do pierogów – wszystkim bardzo smakowały 🙂
Pierogi z takim farszem muszą być przepyszne 🙂
W takiej wersji musi smakować wyjątkowo!!!