Pide z mięsem mielonym i jajkiem |
W związku z trwającą właśnie akcją Turcja od kuchni na blogu pojawi się wkrótce kilka przepisów na smaczne potrawy pochodzące z tego kraju. Na pierwszy ogień idzie orkiszowe pide z mięsem, jajkiem i serem, które przygotowałam wspólnie z Emilią prowadzącą wspomnianą akcję. Bazowałam na mięsie drobiowym, ale i z wołowiną potrawa będzie równie smaczna, o ile nie smaczniejsza. Jajko do pide można wbijać w całości lub podobnie jak ja wcześniej rozkłócić je i dopiero wylać na farsz. Zróbcie tak, jak jest Wam wygodniej.Pide podajemy na ciepło lub na zimno. Ten faszerowany chlebek sprawdza się wyjątkowo dobrze jako drugie śniadanie w pracy czy szkole lub prowiant na wycieczce. Jeśli macie ochotę, możecie przygotować do niego ulubiony sos, ale nie jest to konieczne, ponieważ pide smakuje świetnie bez żadnych dodatków.
PIDE Z MIĘSEM MIELONYM I JAJKIEM
(TURCJA)
(TURCJA)
Składniki (na 3 sztuki):
- 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 750)
- 1 szklanka mąki pszennej orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- nadzienie: 300 g mielonego mięsa (ja użyłam zmielonych piersi z kurczaka), pół cebuli, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili, około 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (passata), pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku
- ser żółty do posypania (użyłam sera Mimolette)
- 3 jajka
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto na pide: w misce umieszczamy mąkę pszenną zwykłą i pszenną orkiszową. Dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15-20 minut. Zaczyn drożdżowy wlewamy do mąki, dodajemy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek i chili drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy mięso, smażymy dalej przez około 5-7 minut, aż przestanie być surowe. Wlewamy przecier, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ostrą i słodką papryką, mieszamy. Farsz przekładamy do miseczki, studzimy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą wałkujemy na podłużny placek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub matą silikonową. Na środku każdego placka układamy 1/3 farszu, brzegi zawijamy tworząc „łódeczkę”. Jajka dokładnie roztrzepujemy ze szczyptą soli. Blachę z pide wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez około 12-15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni a spód przypiecze. Po około 5 minutach od wstawienia ciasta wylewamy na farsz równomiernie jajka i posypujemy tartym serem.
Pide podajemy na ciepło lub na zimno. Ja przygotowałam do niego tarator ze szpinakiem a przed podaniem posypałam posiekaną natką pietruszki.
Uwagi:– do tego przepisu można wykorzystać w całości zwykłą mąkę pszenną. Zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki pszennej razowej
– w tym przepisie dobrze sprawdzi się zarówno drób (kurczak lub indyk), jak i wołowina. Wybierzcie mięso, które wolicie.
Sos jogurtowy ze szpinakiem (tarator) |
Pide z mięsem mielonym i jajkiem |
Czas przygotowania: 2 godziny i 30 minut.
8 komentarzy
Smacznie 🙂
Jak zwykle piękne zdjęcia… pozdrawiam 🙂
Re-we-la-cyjne zdjęcia! odlot. Dopiero teraz chyba traiłem na Twojego bloga w poszukiwaniu " shawarma " pozdrawiam i życze powodzenia. Fotki są tak doskonałe, że prawie, że rzuciłem się na monitor i zaczalem wąchać i lizać! 😉
ŻarłokTV
Pozrawiam!
Znakomite!
Pide to potrawa, na którą przepis mam juz od dawna zapisany i która już wielokrotnie miałam w planach … i jakoś nie doszło do pichcenia … może kiedyś w końcu się uda:)
Pide – jestem zakochana odkąd pierwszy raz spróbowałam. A zdjęcia prezentują się przepięknie. Zachęcają do wypróbowania przepisu. Zagości na moim stole już wkrótce.
a z mięsem mielonym wieprzowym też będzie smakować czy raczej nie pasuje? pozdrawiam
O wiele lepiej sprawdzi się tu wołowina.