Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

przez Malwina
Surówka z kiszonej kapusty do obiadu
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki 
W moim rodzinnym domu zawsze do obiadu Mama przygotowywała jakąś surówkę. Mizeria, sałata masłowa ze śmietaną, surówka z kiszonych ogórków i cebuli, zamknięte w słoiczkach buraki (rzecz jasna zamykane rękami Mamy) oraz surówka z kiszonej kapusty i marchewki – to właśnie te dodatki lądowały najczęściej na stole. Ze wszystkich wspomnianych moją ulubioną była surówka na bazie kiszonej kapusty. Banalnie prosta, minimalistyczna i do tego przepyszna. Zapewne większość z Was zna ją doskonale.

Wiem, że niektórzy wzbogacają taką surówkę o dodatek jabłka. Ja nie przepadam za tym owocem w miksach surówkowych i smakowo najbardziej odpowiada mi wersja, którą prezentuję Wam dzisiaj. Ze względu na alergię na marchewkę nie mogę jeść tej surówki zbyt często. A szkoda, bo to jedna z moich ulubionych.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką
SURÓWKA Z KAPUSTY I KISZONEJ I MARCHEWKI


Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • pół średniej wielkości białej cebuli
  • 1 marchewka
  • świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
  • olej lub oliwa ev
Surówka z kiszonej kapusty – przygotowanie:
Kapustę odciskamy z soku, a następnie siekamy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do kapusty dodajemy cebulę, marchewkę, przyprawiamy pieprzem, dodajemy cukier do smaku. Całość polewamy olejem lub oliwą (ja dodaję zazwyczaj 2-3 łyżeczki oliwy) i mieszamy. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinkę cukru. Podajemy jako dodatek do obiadu. Surówkę z kiszonej kapusty można przechowywać do 3 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. 
Surówka z kiszonej kapusty i marchwi do obiadu
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
1

Podobne posty:

11 komentarzy

trzepot skrzydel motyla 08/01/2015 - 9:03 am

Serwetka z mereżką :]]] piękna. Robiłam taką na ZPT w podstawówce. Idealnie pasuje do tej surówki 😉

Odpowiedz
Pani M. 08/01/2015 - 11:57 am

Ta surówka wczoraj gościła na naszym stole 😉 Uwielbiam!

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 08/01/2015 - 3:25 pm

do obiadu- rewelacja 🙂

Odpowiedz
Agnieszka, Dom na obcasach 08/01/2015 - 8:44 pm

Uwielbiam taką surówkę. Najczęściej robie właśnie taką. Rewelacja

Odpowiedz
Ania S 10/01/2015 - 10:10 pm

Robiłam dzisiaj bardzo podobną, ale z jabłkiem i bez cebuli. Wyszła przepyszna 🙂 Twoja prezentuje się cudnie 😉 I bardzo Ci współczuję alergii na marchewkę 🙁 Ja jem ją codziennie i ciężko by mi było z niej zrezygnować… Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Kreatornia Zmian 11/01/2015 - 7:39 pm

Mi też surówka z kiszonej kapusty kojarzy się z domem rodzinnym. Właśnie przy okazji ostatnich odwiedzin mama zaserwowała do obiadu tę surówkę 🙂 Przepis ten sam, tylko bez cukru. A odciśnięty sok z kapusty zwykle wypijam, samo zdrowie! – Daria

Odpowiedz
Anonimowy 12/01/2015 - 12:16 pm

a do tego koniecznie kminek! mmmm…pyszna i zdrowa

Odpowiedz
JustInka 14/01/2015 - 1:16 pm

To surówka mojego dzieciństwa, szkoły, ciąży i w ogóle najlepsza surówka ever. Jadę dziś po kapustę 😀

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 18/01/2015 - 11:50 am

Klasyka…uwielbiam!

Odpowiedz
Anonimowy 10/03/2016 - 6:29 pm

Jeslu masz alergie na marchewke to zamiast niej dodaj troche pietruszki zielonej,również pyszna 😉

Odpowiedz
Anonimowy 13/02/2018 - 10:33 pm

Spoko surówka

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies