Kapusta kiszona z grochem

przez Malwina
Świąteczna kapusta
Kapusta kiszona z grochem
Na świątecznym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem. Przynajmniej w moim domu. To moja ulubiona potrawa wigilijna, zaraz po kapuście z grzybami. 

W moich stronach kapusta z grochem to dość popularne danie (woj. łódzkie). Robię ją zarówno na bazie białej kapusty, jak i z kiszonej, i szczerze mówiąc ciężko mi stwierdzić, którą wersję lubię bardziej. Każda smakuje inaczej, jednak obie są przepyszne. Moja Mama do takiej kapusty często dorzuca odrobinę kminku. Mnie z nim jednak ostatnio nie po drodze, o wiele bardziej odpowiada mi dodatek roztartego majeranku (ewentualnie zielonej czubricy). 
Mam jednak pewne „zboczenie”, jeśli chodzi o taką kapustę. Groch w żadnym wypadku nie może być rozgotowany, a już tym bardziej potraktowany tłuczkiem do ziemniaków. Odkąd mam stałe zęby (czyli od dobrych kilkudziesięciu lat) bardzo lubię ich używać a papkowate jedzenie mnie po prostu nie kręci. Ale ile podniebień, tyle smaków. Częstujcie się przepisem na kapustę z grochem. 
Kapusta kiszona z grochem przepis

KAPUSTA KISZONA Z GROCHEM

Składniki:
  • 400 g grochu (łuskany w połówkach)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 listki laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku, cukier do smaku
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 1 łyżka mąki pszennej*(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa)
Jak zrobić kapustę z grochem?
Groch zalewamy ciepłą wodą, gotujemy przez kilkadziesiąt minut, aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy do niego sól. Uważamy, aby go nie rozgotować. 
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (jeśli jest bardzo kwaśna, możecie ją przepłukać), siekamy nożem w mniejsze kawałki. Umieszczamy ją w garnku, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, wlewamy wodę na 3/4 wysokości kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Zajmuje to średnio 40-60 minut. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty, aż ładnie się zrumieni. Wsypujemy mąkę i przesmażamy ją przez około 2 minuty (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu). Z garnka odlewamy chochelkę płynu i wlewamy na patelnię. Zawartość patelni dodajemy do kapusty i mieszamy. Następnie dokładamy odcedzony groch. Całość doprawiamy roztartym w palcach majerankiem, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Kapustę kiszoną z grochem podajemy jako dodatek do dań obiadowych lub zajadamy na ciepło z dodatkiem pajdy chleba. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, jest bowiem smaczniejsza, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

*kiszoną kapustę z grochem robię czasem bez zasmażki, jednak ostatnio taka wersja bardziej mi odpowiada.

Przepis na kiszoną kapustę na ciepło
Kiszona kapusta z grochem

Czas przygotowania: 1 godzina.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Anonimowy 22/12/2014 - 5:05 pm

Hurra, jeszcz ktoś oprócz nas to lubi 🙂 U nas troszkę inaczej- bez zasmażki, groch rozgotowujemy na maksa, smażymy cebulę z namoczonymi suszonymi grzybami i dolewamy olej konopny. Oczywiście solimy i pieprzymy do smaku.
Beata J.

Odpowiedz
jednoiglec 22/12/2014 - 5:27 pm

Akurat dzisiaj przygotowywałam tę potrawę (u mnie to groch z kapustą:). U nas trochę inaczej się ją przygotowuje: groch ląduje razem z "kleikiem" powstałym po gotowaniu w kapuście (nie jest odcedzany), a przed gotowaniem jest płukany.

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 23/12/2014 - 1:00 am

Piękna świąteczna tradycja, nieraz wspominana (z nostalgią) przez moją Babcię. U nas z roku na rok coraz mniej tradycyjnie, i choć muszą być uszka, pierogi (w tym roku 3 rodzaje 😉 ), barszcz, kapuśniaczki, kompot z suszków i ryba po żydowsku zrezygnowaliśmy już z kutii, ryby po grecku, a w tym roku i smażonego karpia. Czy to dobrze, czy źle, trudno powiedzieć, raczej kwestia praktyki, przemiany i robienia miejsca na rzeczy nowe 😉

Odpowiedz
jedz z apetytem 23/12/2014 - 7:03 am

A ja poznalam te potrawe dopiero przy okazji wspolnych Wigilii na obczyznie. Musze przyznac, ze bardzo mi smakowal 😉 Wesolych Swiat!

Odpowiedz
Marzena 23/12/2014 - 9:37 am

U nas nie ma tradycji kapusty z grochem na Wigilię. Raczej jest tylko kapusta z grzybami.
Malwinko, zdrowych, radosnych i magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!:-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 24/12/2014 - 11:11 am

W moim rodzinnym domu nie robiło się kapusty z grochem, w rodzinie mojej Teściowej już tak … ale u nich właśnie w takiej papkowatej formie, a do mnie ona nie przemawia … dlatego też jakoś nie mam ochoty na spróbowanie tej potrawy:).
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam Malwinko zdrowych, wesołych Świąt

Odpowiedz
patison w kuchni 24/12/2014 - 11:14 am

Właśnie przygotowuję kapustę z grochem, pierwszy raz, bo u mnie w domu się nie jadło nigdy. Jada się natomiast w domu Lubego. Debiutuję, ale myślę, że z sukcesem, bo smakuje dobrze! Pozdrawiam i wesołych świąt życzę.

Odpowiedz
Prftha Thfethf 20/11/2015 - 6:47 pm

Tez uwielbiam to danie, choć u nas jest zawsze z fasoli, kiszonej kapusty i dużej ilości skarmelizowanej cebuli.

Odpowiedz
Malwina 20/11/2015 - 6:49 pm

Moja Mama też co roku robi wersję z fasolą. Również ją uwielbiam.

Odpowiedz
Anna von Gerken 19/07/2016 - 6:43 am

Uwielbiam! Dziś gotuję chociaż to nie wigilia 😉

Odpowiedz
Malwina 19/07/2016 - 7:11 am

Ta kapusta dobrze smakuje o każdej porze roku 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies