Golonka indycza pieczona w rękawie

przez Malwina
Golonka drobiowa z rękawa
Golonka indycza pieczona w rękawie
Golonka indycza pieczona w rękawie to pomysł na prosty i nieskomplikowany obiad. Mięso przygotowane w ten sposób wychodzi miękkie i soczyste, nie ma też przy nim zbyt wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso, a następnie upiec w specjalnym rękawie. Do takiej golonki najlepiej podać ziemniaki (pieczone, tłuczone lub w formie puree) i ulubioną surówkę. Ja tym razem postawiłam na zasmażaną kiszoną kapustę, która z taką goloneczką smakuje naprawdę świetnie. 

Golonka z indyka w rękawie do pieczenia
GOLONKA INDYCZA PIECZONA W RĘKAWIE


Składniki (na 4 porcje):

  • 4 golonki indycze, każda po około 350 g
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Umyte i osuszone golonki indycze nacieramy solą i pieprzem. Mieszamy wędzoną i słodką paprykę, oregano, bazylię i tymianek. Czosnek drobno siekamy. Golonki nacieramy powstałą mieszanką przypraw i czosnkiem (czosnek warto wcisnąć pod skórę na mięsie). Mięso polewamy olejem lub oliwą, odstawiamy na 12 godzin do lodówki do zamarynowania. 
Kolejnego dnia mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i spinamy klipsem. Rękaw układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę i 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec można rozciąć rękaw (uwaga na gorącą parę) i lekko podpiec skórę na golonkach, by była chrupiąca. 
Golonki podałam z dodatkiem zasmażanej kiszonej kapusty oraz pieczonych ziemniaków. Fajnie sprawdzą się także tłuczone ziemniaki lub w formie puree i np. surówka z kiszonej kapusty
Wypróbujcie także przepis na golonkę z indyka miodowo-musztardową
oraz golonkę z szałwią.

 Pieczona golonka indycza
Golonka z szałwią
Golonko indycze
Soczysta golonka drobiowa
Jak upiec golonkę z indyka
Golonka indycza pieczona w rękawie

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.

7 komentarzy
2

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 09/04/2015 - 9:39 am

Chętnie bym spróbowała, nigdy nie jadłam. Wygląda smakowicie i soczysto 🙂

Odpowiedz
Clauditte W. 10/04/2015 - 7:59 am

OMM NOM OM NOM 🙂

Cudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.

Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/04/2015 - 9:54 am

Malwi Ty to potrafisz sprawić, żeby ślinianki zaczęły pracować na pełnych obrotach:)

Odpowiedz
Karola 14/04/2015 - 10:12 am

Narzeczony znalazł w sklepie goloneczkę i bardzi chciał ją kupić, a teraz już wiem co z nią zrobię 😀

Odpowiedz
Mithra 29/04/2015 - 7:25 am

Dziś rano upiekłam na obiad – zapach roznosi się nieziemski – jeszcze przed podaniem chwilę ją przyrumienię pod grillem i będzie pycha. A do tego Twoja surówka z marchewki. 🙂

Odpowiedz
Unknown 14/04/2017 - 6:33 pm

Ja dziś marynuje.. Ciekawe co wyjdzie

Odpowiedz
Anonimowy 01/04/2018 - 9:00 am

Zaraz idzie do piekarnika…. strach czy wyjdzie… bo święta….🐰🐣🐓🐔

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies