Kapusta z grzybami |
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
- 1 duża cebula, obrana, posiekana w drobną kostkę (lub 2 średnie)
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Grzyby zalewamy 4 szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy przez około 20-30 minut, aż będą miękkie. Płyn z gotowania grzybów przecedzamy przez sito (by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń z grzybów), grzyby odkładamy do miseczki.
Kiszoną kapustę odciskamy (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać, ja tego nigdy nie robię), siekamy w mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy wodę z grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kapustę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 45-60 minut lub do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać. Jeśli w trakcie gotowania płyn zbyt mocno odparuje, dolewamy troszkę wody do garnka.
Grzyby siekamy. Cebulę rumienimy na oleju. Do kapusty dokładamy grzyby i cebulę, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podgrzewamy przez kilka minut.
Kapusta z grzybami najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Kapustę z grzybami możecie wykorzystać jako farsz do pierogów, uszek, pasztecików, bułek, krokietów.
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
Kapusta z grzybami |
Czas przygotowania: 1 godzina
19 komentarzy
u mnie tez w tym roku kapusta króluje 🙂 i pierogi i sama w sobie tylko na bogato, z miodkiem pitnym, śliwkami i rodzynką 🙂 ale ta Twoja pyszna musi być 🙂
Robię taką kapuchę bardzo podobnie. Zasmażka? Pierwsze słyszę 😀
Bardzo apetycznie wygląda ^^
Niestety widziałam przepisy z użyciem zasmażki;/
Bardzo lubię:)
oj tak, pychota jakich malo 🙂
też lubię taką najprostszą kapustkę z grzybami, ale jeszcze dodaję do niej majeranek suszony, a na koniec duszenia posypuję świeżym… Kocham połączenie kapusta-grzyby-majeranek 🙂
Spróbuj w miejsce majeranku dać cząber ;-)) lub zmniejsz ilość majeranku i dodaj cząber, ale już po odstawieniu(!!) z ognia
Uwielbiam, najbardziej smakuje mi mamina 🙂
Dla mnie jakakolwiek potrawa z kapustą kwaszoną, z dodatkiem zasmażki jest profanacją, tak samo jak np. pomidorowa zabielana mąką dodaną do śmietany.
Czyli mamy podobne odczucia Kaziu:)
mmm az ślinka cieknie 🙂 u mnie kapusta jest tylko w pierogach i krokietach 😉
O jak dużo grzybów, tak jak lubię! 🙂
ja również kapustę robię bez zasmażki, ale doprawiam rozmarynem – jest jeszcze bardziej aromatyczna:)
Ja i kapusta… no coz, nie lubimy sie specjalnie 😉 Ale podejrzewam, ze Mezczyzna za takie danie by mnie ozlocil 🙂
O same świąteczne przepisy na blogach królują:)
Ja będę mieć uszka z grzybami do barszczu czerwonego. Kapustka odpada.
Super przepis,zrobię taką kapustę w sobotę aby móc w poniedziałek rano zrobić pierogi:)))Dzięki za przepis!
Mniam uwielbiam!:) Robie na Wigilie i jemy ze smazonym karpiem:) Obowiazkowa na stole w tym dniu:)
uwielbiam taką kapustę 🙂
U mnie w rodzinnym domu zawsze była taka kapustka z pieczarkami, muszę wypróbować Twoją wersję w przyszłym roku!