Kapusta z grzybami

przez Malwina
Przepis na kapustę z grzybami
Kapusta z grzybami 
Kapusta z grzybami to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które w moim domu jest obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Najlepiej smakuje wzbogacona o dodatek  suszonych prawdziwków lub podprawków. Smak kapusty wigilijnej jest w głównej mierze uzależniony od użytego produktu. Kapusta powinna być dobrej jakości, kiszona w sposób naturalny i bez dodatku konserwantów. W składzie dobrej jakości kapusty znajdziecie jedynie kapustę i sól, pamiętajcie więc zerknąć na opakowanie lub dopytać sprzedawcę o skład.

Każdy ma swój własny przepis na wigilijną kapustę. Ja lubię, gdy jest dość kwaśna, dlatego nigdy nie płuczę kapusty. Profanacją jest dla mnie też wzbogacenie kapusty z grzybami o zasmażkę. Ale co dom, to inny przepis i tradycja. 

Wigilijna kapusta z grzybami

KAPUSTA Z GRZYBAMI
Składniki na kapustę wigilijną:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków lub podgrzybków)
  • 1 duża cebula, obrana, posiekana w drobną kostkę (lub 2 średnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kapustę z grzybami?

Grzyby zalewamy 4 szklankami wody i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy przez około 20-30 minut, aż będą miękkie. Płyn z gotowania grzybów przecedzamy przez sito (by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń z grzybów), grzyby odkładamy do miseczki.

Kiszoną kapustę odciskamy (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać, ja tego nigdy nie robię), siekamy w mniejsze kawałki. W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy wodę z grzybów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  Kapustę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 45-60 minut lub do momentu aż kapusta będzie miękka. Od czasu do czasu należy ją przemieszać. Jeśli w trakcie gotowania płyn zbyt mocno odparuje, dolewamy troszkę wody do garnka.

Grzyby siekamy. Cebulę rumienimy na oleju. Do kapusty dokładamy grzyby i cebulę,  doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, podgrzewamy przez kilka minut.

Kapusta z grzybami najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Kapustę z grzybami możecie wykorzystać jako farsz do pierogów, uszek, pasztecików, bułek, krokietów


Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut


Kapusta z grzybami 


Czas przygotowania: 1 godzina
19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Wiewióra 17/12/2012 - 6:32 pm

u mnie tez w tym roku kapusta króluje 🙂 i pierogi i sama w sobie tylko na bogato, z miodkiem pitnym, śliwkami i rodzynką 🙂 ale ta Twoja pyszna musi być 🙂

Odpowiedz
kikimora 17/12/2012 - 6:45 pm

Robię taką kapuchę bardzo podobnie. Zasmażka? Pierwsze słyszę 😀
Bardzo apetycznie wygląda ^^

Odpowiedz
Malwina 18/12/2012 - 6:55 am

Niestety widziałam przepisy z użyciem zasmażki;/

Odpowiedz
AnnaA-G 17/12/2012 - 6:58 pm

Bardzo lubię:)

Odpowiedz
pasjonatka 17/12/2012 - 7:27 pm

oj tak, pychota jakich malo 🙂

Odpowiedz
Agna 17/12/2012 - 7:41 pm

też lubię taką najprostszą kapustkę z grzybami, ale jeszcze dodaję do niej majeranek suszony, a na koniec duszenia posypuję świeżym… Kocham połączenie kapusta-grzyby-majeranek 🙂

Odpowiedz
Kazik45 17/12/2012 - 10:36 pm

Spróbuj w miejsce majeranku dać cząber ;-)) lub zmniejsz ilość majeranku i dodaj cząber, ale już po odstawieniu(!!) z ognia

Odpowiedz
Kamila 17/12/2012 - 10:10 pm

Uwielbiam, najbardziej smakuje mi mamina 🙂

Odpowiedz
Kazik45 17/12/2012 - 10:31 pm

Dla mnie jakakolwiek potrawa z kapustą kwaszoną, z dodatkiem zasmażki jest profanacją, tak samo jak np. pomidorowa zabielana mąką dodaną do śmietany.

Odpowiedz
Malwina 18/12/2012 - 6:56 am

Czyli mamy podobne odczucia Kaziu:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 17/12/2012 - 11:10 pm

mmm az ślinka cieknie 🙂 u mnie kapusta jest tylko w pierogach i krokietach 😉

Odpowiedz
Marta 18/12/2012 - 1:50 am

O jak dużo grzybów, tak jak lubię! 🙂

Odpowiedz
Anulla 18/12/2012 - 7:43 am

ja również kapustę robię bez zasmażki, ale doprawiam rozmarynem – jest jeszcze bardziej aromatyczna:)

Odpowiedz
Maggie 18/12/2012 - 8:07 am

Ja i kapusta… no coz, nie lubimy sie specjalnie 😉 Ale podejrzewam, ze Mezczyzna za takie danie by mnie ozlocil 🙂

Odpowiedz
Arcoiris 18/12/2012 - 3:37 pm

O same świąteczne przepisy na blogach królują:)
Ja będę mieć uszka z grzybami do barszczu czerwonego. Kapustka odpada.

Odpowiedz
attea atea 18/12/2012 - 5:57 pm

Super przepis,zrobię taką kapustę w sobotę aby móc w poniedziałek rano zrobić pierogi:)))Dzięki za przepis!

Odpowiedz
Marzena 19/12/2012 - 6:16 am

Mniam uwielbiam!:) Robie na Wigilie i jemy ze smazonym karpiem:) Obowiazkowa na stole w tym dniu:)

Odpowiedz
Sabi biżuteria 19/12/2012 - 11:43 am

uwielbiam taką kapustę 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 04/01/2013 - 5:52 pm

U mnie w rodzinnym domu zawsze była taka kapustka z pieczarkami, muszę wypróbować Twoją wersję w przyszłym roku!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies