Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą

przez Malwina
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Zapiekanka ziemniaczana to niedrogi i prosty pomysł na przygotowanie obiadu. Warto pokusić się o jej wykonanie właśnie teraz, kiedy w warzywniakach królują głównie warzywa korzeniowe. Do przygotowania tej zapiekanki najlepiej użyć ziemniaków, które zwierają sporą ilość skrobi (np. tajfun, bryza). Od razu odpuśćcie sobie robienie jej z młodych a tym bardziej młodych importowanych ziemniaków. Nie będzie ona już tak smaczna. W pierwotnym zamyśle miała być to zapiekanka z dodatkiem kiełbasy wędzonej, jednak ostatecznie zdecydowałam się na pominięcie mięsa w przepisie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ją o mięsny dodatek w postaci wspomnianej kiełbasy czy też kawałków boczku. Warstwy ziemniaków przełożyłam tak charakterystyczną dla naszej rodzimej kuchni kiszoną kapustą. Całość posypałam startym na drobnych oczkach serem. Pod ręką miałam jedynie włoski ser grana padano, jednak z powodzeniem możecie użyć innego dobrej jakości sera. 

Ziemniaki zapiekane z kapustą przepis

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości, obrane i posiekane w kostkę
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 150 g jogurtu naturalnego (u mnie 2,5 %)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 60 g startego sera do posypania wierzchu zapiekanki
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około pół centymetra. W garnku zagotowujemy osoloną wodą, na wrzątek wrzucamy plastry ziemniaków, gotujemy przez około 7 minut. Odcedzamy na sicie i lekko studzimy. Kapustę siekamy w mniejsze kawałki (jeśli jest bardzo kwaśna możecie ją lekko przepłukać i odcisnąć). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kapustę, liść laurowy, smażymy dalej przez 5-7 minut. Wyjmujemy liść i wyrzucamy. Na tym etapie możecie doprawić kapustę ulubionymi ziołami, np. suszonym majerankiem lub kminkiem. Naczynie do zapiekania (u mnie o wymiarach około 14 cm na 28 cm) smarujemy masłem. Układamy warstwę plasterków ziemniaków, następnie wykładamy na nią połowę kapusty z cebulą, kładziemy drugą warstwę ziemniaków, na nią resztę kapusty i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Mleko, jogurt i jajo łączymy przy pomocy trzepaczki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Do sosu możecie też dodać ulubione świeże lub suszone zioła (np. tymianek). Powstałym solem zalewamy zapiekankę. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tartym serem. Jeśli podobnie, jak ja, będziecie używać twardego sera, możecie posypać nim zapiekankę już po 15 minutach od wstawienia jej do piekarnika. Jak sprawdzić czy zapiekanka jest już gotowa? Wystarczy wbić w nią czubek ostrego noża. Jeśli wbija się bez większych przeszkód, ziemniaki są już miękkie. Upieczoną zapiekankę odstawiamy na 5 minut i dzielimy na porcje. Zapiekankę możecie podawać jako samodzielny posiłek lub dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. Połówek zjadł zapiekankę na dwa razy. Była dość sycąca i jak sam przyznał, najedzą się nią z powodzeniem dwaj głodni mężczyźni.

Zapiekanka ziemniaczana przepis

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Czas przygotowania: 55 minut.

12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 27/03/2014 - 5:59 pm

fajny pomysł:) takiej zapiekanki nie robiłam:)

Odpowiedz
Magda C. 27/03/2014 - 9:02 pm

Wspaniale wygląda ta zapiekanka 🙂

Odpowiedz
klaudynas 28/03/2014 - 7:28 am

a czy można ją przyrządzić dzień wcześniej? Albo choć część pracy wykonać dzień wcześniej? a na przykład zapiec dnia następnego? Pracuję i niestety nie jestem w stanie zrobić jej po przyjściu z pracy 🙁

Odpowiedz
Malwina 28/03/2014 - 7:50 am

Klaudynas, możesz ją upiec dzień wcześniej a kolejnego odgrzać w piekarniku (przykryj wierzch naczynia folią aluminiową podczas odgrzewania).

Odpowiedz
Bernadeta 28/03/2014 - 7:29 am

hmmm cudny talerz…

Odpowiedz
mnemonique 31/03/2014 - 12:14 pm

chętnie taką zrobię! I wybiorę właśnie tę wersję bezmięsną 🙂
a talerz, faktycznie piękny.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/04/2014 - 10:09 pm

Bardzo fajna zapiekanka! Ja też robiłam jakiś czas temu i wiem, że ciężko się fotografuje takie dania, ale Ty dałaś radę 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/04/2014 - 11:21 am

Świetna zapiekanka i smakowite połaczenie smakowe:)

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2017 - 1:57 pm

Właśnie dziś zrobiłam zapiekankę i dodałam do kapusty trochę kiełbasek drobiowych. Wyszła super tak jak na zdjęciu w tym przepisie…polecam świetną zapiekankę 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 02/02/2019 - 6:40 pm

Dziś zrobiona i zjedzona, nie! Pożarta z wielkim smakiem.
Wierzch posypałam startym serem wędzonym (myślę, że oscypek będzie świetny, gdy znów będzie na niego sezon).
Dziękuję za przepis.

Odpowiedz
Paweł 30/12/2020 - 12:14 pm

Ile trzeba dać soli, pieprzu i gałki muszkatołowej? Wiem, że do smaku, ale nie mam wyczucia.

Odpowiedz
Malwina 30/12/2020 - 2:33 pm

Najlepiej najpierw wymieszać sos bez jajek i po prostu spróbować. Około pół łyżeczki gałki i pół łyżeczki pieprzu.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies