Miękkie pierniczki (Pepernoten)

przez Malwina
Miękkie pierniczki świąteczne

Zapomnieliście w tym roku odpowiednio wcześniej upiec pierniczki? Nic straconego. Mam dla Was przepis na bardzo mięciutkie pierniczki obłędnie pachnące cynamonem. To holenderskie pierniczki pepernoten, niezwykle delikatne i totalnie uzależniające. Koniecznie upieczcie je w tym roku na święta. 

Holenderskie pierniczki pepernoten

KANEELPEPERNOTEN 
(HOLENDERSKIE MIĘKKIE PIERNIKI CYNAMONOWE)

Składniki (na około 25 stuk):
[www.ah.nl]

  • 250 g mąki
  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i miód, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie przejmujcie się tym. Wkładamy je do lodówki na około godzinę lub dłużej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy przez 12 minut w temp. 170 stopni. Upieczone pierniczki będą miały zwarte brzegi (będą też miękkie). Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i wysuwamy blachę. Zostawiamy pierniczki na 1-2 minuty na blasze a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce. Pierniczki nie twardnieją (o ile nie będziecie ich zbyt długo piec), są mięciutkie.

*jeśli chcecie otrzymać klasyczne pepernoten, zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżeczki przyprawy do piernika. W tym roku zrobiłam także właśnie taką wersję. Do ciasta oprócz przyprawy do piernika dodałam także po 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Cynamonowe pierniczki świąteczne

Bożonarodzeniowe pierniczki


Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

babka z rodzynkiem 19/12/2013 - 5:29 pm

Ja w tym roku nie zapomniałam o nastawieniu ciasta na pierniczki:-) Jednak Twój przepis bardzo mnie kusi…

Odpowiedz
Magda C. 19/12/2013 - 8:04 pm

Kolejne wspaniałe pierniczki!

Odpowiedz
RedHead 19/12/2013 - 9:42 pm

Po prostu wspaniałe! Do tego takie cynamonowe! Przepis zapisuję 🙂

Odpowiedz
Poezja Smaku 19/12/2013 - 11:59 pm

Uwielbiam takie 🙂

Odpowiedz
gin 20/12/2013 - 2:24 pm

Mniam, uwielbiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2014 - 8:24 am

Robię je pierwszy raz, są super!! Mięciutkie i pyszne:) Zrobiłam z przyprawą do piernika i skórką kandyzowaną. Bardzo nam smakują:))

Odpowiedz
Anonimowy 20/12/2014 - 8:36 pm

Czy można rozwałkować ciasto i wyciąć figurki? Pierniczki wyjdą? Można użyć polewy, jaką polecasz?

Odpowiedz
Malwina 21/12/2014 - 11:19 pm

Polecam pozostać przy kształcie, jak w przepisie. Co do polewy, to ja te zazwyczaj traktuję lukrem z sokiem z pomarańczy i ozdabiam orzechami włoskimi. Ewentualnie roztopiona czekolada. Jeśli chodzi o pierniczki do wykrawania to zerknij sobie na imbirowe na blogu. Wystarczy zastąpić imbir przyprawą do piernika. Jesli ich nie przepieczesz, to będą miękkie.

Odpowiedz
Kuchnia Czarów 29/12/2014 - 12:02 pm

Panno Malwinno oto i one:
http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/12/miekkie-cynamonowe-ciasteczka-pierniczki.html 🙂
(możesz pobrać zdjęcie ze strony i opublikować w odpowiednim miejscu jeśli tylko chcesz)

pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 19/12/2015 - 9:31 am

My zrobiliśmy w tym roku z synkiem już dwa rzuty pierniczków 🙂 Kuszą nas też te, szczególnie, że uwielbiamy cynamonowe ciasteczka, a pierniczki w pudełku topnieją 🙂 No coż, zobaczymy co sobota przyniesie 🙂 Przepis zapisuję 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/12/2016 - 2:32 pm

Pierniki pysze Sa bardzo miekkie i cynamonowe Dodalam skorke z pomaranczy Faktycznie wychodzi 25 sztuk U mnie wyszly ciemniejsze bo zrobilam z miodu spadziowego Przepus laduje do ulubionych 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/12/2016 - 3:00 pm

Jak odmierzyć 1/4 lub 1/8 łyżeczki? "Uwielbiam" takie miary :-/

Odpowiedz
Malwina 17/12/2016 - 3:02 pm

Na oko 😉 A jeśli masz z tym problem, to odmierz pół łyżeczki, odsyp połowę z tego i masz 1/4. Są ewentualnie specjalne miarki do tego typu pomiarów. Ale tu nie trzeba być aż tak precyzyjnym. Kuchnia to nie matematyka. Ważne, by z tego 1/4 nie zrobiło się nagle pół lub cała łyżeczka.

Odpowiedz
Anonimowy 22/12/2017 - 11:41 am

Hej, jaka maka do tego przepisu? ja juz sie naprawde ciezko spoznilam 😉

Odpowiedz
Malwina 22/12/2017 - 11:52 am

Pszenna. Może być tortowa, poznańska.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies