Zapomnieliście w tym roku odpowiednio wcześniej upiec pierniczki? Nic straconego. Mam dla Was przepis na bardzo mięciutkie pierniczki obłędnie pachnące cynamonem. To holenderskie pierniczki pepernoten, niezwykle delikatne i totalnie uzależniające. Koniecznie upieczcie je w tym roku na święta.
KANEELPEPERNOTEN
(HOLENDERSKIE MIĘKKIE PIERNIKI CYNAMONOWE)
Składniki (na około 25 stuk):
[www.ah.nl]
- 250 g mąki
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200 g płynnego miodu
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
W misce umieszczamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Dodajemy masło i miód, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie przejmujcie się tym. Wkładamy je do lodówki na około godzinę lub dłużej. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy przez 12 minut w temp. 170 stopni. Upieczone pierniczki będą miały zwarte brzegi (będą też miękkie). Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i wysuwamy blachę. Zostawiamy pierniczki na 1-2 minuty na blasze a następnie przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w metalowej puszce. Pierniczki nie twardnieją (o ile nie będziecie ich zbyt długo piec), są mięciutkie.
*jeśli chcecie otrzymać klasyczne pepernoten, zamiast cynamonu dodajcie 3 łyżeczki przyprawy do piernika. W tym roku zrobiłam także właśnie taką wersję. Do ciasta oprócz przyprawy do piernika dodałam także po 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 25 minut.
15 komentarzy
Ja w tym roku nie zapomniałam o nastawieniu ciasta na pierniczki:-) Jednak Twój przepis bardzo mnie kusi…
Kolejne wspaniałe pierniczki!
Po prostu wspaniałe! Do tego takie cynamonowe! Przepis zapisuję 🙂
Uwielbiam takie 🙂
Mniam, uwielbiam 🙂
Robię je pierwszy raz, są super!! Mięciutkie i pyszne:) Zrobiłam z przyprawą do piernika i skórką kandyzowaną. Bardzo nam smakują:))
Czy można rozwałkować ciasto i wyciąć figurki? Pierniczki wyjdą? Można użyć polewy, jaką polecasz?
Polecam pozostać przy kształcie, jak w przepisie. Co do polewy, to ja te zazwyczaj traktuję lukrem z sokiem z pomarańczy i ozdabiam orzechami włoskimi. Ewentualnie roztopiona czekolada. Jeśli chodzi o pierniczki do wykrawania to zerknij sobie na imbirowe na blogu. Wystarczy zastąpić imbir przyprawą do piernika. Jesli ich nie przepieczesz, to będą miękkie.
Panno Malwinno oto i one:
http://kuchniaczarow.blogspot.com/2014/12/miekkie-cynamonowe-ciasteczka-pierniczki.html 🙂
(możesz pobrać zdjęcie ze strony i opublikować w odpowiednim miejscu jeśli tylko chcesz)
pozdrawiam!
My zrobiliśmy w tym roku z synkiem już dwa rzuty pierniczków 🙂 Kuszą nas też te, szczególnie, że uwielbiamy cynamonowe ciasteczka, a pierniczki w pudełku topnieją 🙂 No coż, zobaczymy co sobota przyniesie 🙂 Przepis zapisuję 🙂
Pierniki pysze Sa bardzo miekkie i cynamonowe Dodalam skorke z pomaranczy Faktycznie wychodzi 25 sztuk U mnie wyszly ciemniejsze bo zrobilam z miodu spadziowego Przepus laduje do ulubionych 🙂
Jak odmierzyć 1/4 lub 1/8 łyżeczki? "Uwielbiam" takie miary :-/
Na oko 😉 A jeśli masz z tym problem, to odmierz pół łyżeczki, odsyp połowę z tego i masz 1/4. Są ewentualnie specjalne miarki do tego typu pomiarów. Ale tu nie trzeba być aż tak precyzyjnym. Kuchnia to nie matematyka. Ważne, by z tego 1/4 nie zrobiło się nagle pół lub cała łyżeczka.
Hej, jaka maka do tego przepisu? ja juz sie naprawde ciezko spoznilam 😉
Pszenna. Może być tortowa, poznańska.