Krokiety z kapustą i pieczarkami |
Krokiety zawsze będą mi się kojarzyć z imprezami rodzinnymi. Standardowo podawane z porcją ciepłego barszczu czerwonego. Można je zafaszerować na wiele sposobów, np. mięsem, pieczarkami, kaszą lub kapustą. Dziś chciałabym Wam zaprezentować krokiety będące alternatywą dla popularnych krokietów z kapustą i grzybami leśnymi. Zamiast grzybów w farszu pojawiają się popularne pieczarki. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które nie przepadają za grzybami leśnymi lub ich nie tolerują.
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
Składniki (na około 6 sztuk):
- naleśniki: 100 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
- około 700-800 g kapusty z pieczarkami
- 1 duże jajko
- bułka tarta do obtoczenia krokietów
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, olej i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelnię do naleśników przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni, smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy 5 pozostałych naleśników.
Naleśniki studzimy. Na każdym naleśniku układamy farsz (jeśli zawiera sporo wody, wówczas po prostu ją odlejcie), podwijamy przeciwstawne końce naleśnika, a następnie zwijamy je w rulon (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krokiety z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z barszczem czerwonym.
Krokiety z kapustą i pieczarkami |
Czas przygotowania: 30 minut
14 komentarzy
kocham je! ubóstwiam:D
Az mi slinka pociekla!!
Wiesz kochana, jak ty to robisz, ze te Twoje krokiety są tak pięknie zawinięte! Aż chce się je jeść!
jakie cieniutkie naleśniki:) rewelacyjnie wyglądają:D
Rzadko robie krokiety, bo jest z nimi troche roboty, ale kojarza mi sie bardzo swiatecznie 🙂
Robię zawsze w Swięta ale tylko wtedy bo są mega pracochłonne jak dla mnie:-)
Uwielbiam krokiety, zawsze robię je po świętach jak wszystkiego ma się dość czyt. mięsa, a takie z kapustą i pieczarkami – mniam!
Mogłabym je jeść na okrągło<3
visit from indonesian….
http://www.cintagame.com | Pusat Jual Beli Game
Mniam mniam 🙂 bardzo lubię krokiety 🙂
Klasyka gatunku!Po prostu najlepsze!
A przepis przydaje się też osobom, które chętnie zrobiłyby krokiety z grzybami leśnymi, ale niestety chwilowo dostępu do takowych nie mają 😉
to opis naleśników, a nie krokietów ;/ brakuje mi tu opisu przygotowania farszu
Wystarczy kliknąć w link w składnikach, w którym znajdziesz przepis na farsz.