Krokiety z kapustą i pieczarkami

przez Malwina
Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety zawsze będą mi się kojarzyć z imprezami rodzinnymi. Standardowo podawane z porcją ciepłego barszczu czerwonego. Można je zafaszerować na wiele sposobów, np. mięsem, pieczarkami, kaszą lub kapustą. Dziś chciałabym Wam zaprezentować krokiety będące alternatywą dla popularnych krokietów z kapustą i grzybami leśnymi. Zamiast grzybów w farszu pojawiają się popularne pieczarki. Ten przepis przyda się szczególnie osobom, które nie przepadają za grzybami leśnymi lub ich nie tolerują. 
Domowe krokiety z kapustą i pieczarkami
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI


Składniki (na około 6 sztuk):

  • naleśniki: 100 g mąki pszennej, pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju, 250 ml mleka
  • około 700-800 g kapusty z pieczarkami
  • 1 duże jajko
  • bułka tarta do obtoczenia krokietów
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, olej i mleko. Całość łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelnię do naleśników przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni, smażymy z obu stron i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy 5 pozostałych naleśników. 
Naleśniki studzimy. Na każdym naleśniku układamy farsz (jeśli zawiera sporo wody, wówczas po prostu ją odlejcie), podwijamy przeciwstawne końce naleśnika, a następnie zwijamy je w rulon (patrz-> instrukcja zawijania krokietów). Krokiety zanurzamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy krokiety z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podajemy z barszczem czerwonym.
Krokiety z farszem z kapustyy
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Antenka 11/12/2013 - 8:13 am

kocham je! ubóstwiam:D

Odpowiedz
Kasia 11/12/2013 - 10:29 am

Az mi slinka pociekla!!

Odpowiedz
JustInka 11/12/2013 - 11:16 am

Wiesz kochana, jak ty to robisz, ze te Twoje krokiety są tak pięknie zawinięte! Aż chce się je jeść!

Odpowiedz
Justyna Żak 11/12/2013 - 11:19 am

jakie cieniutkie naleśniki:) rewelacyjnie wyglądają:D

Odpowiedz
Maggie 11/12/2013 - 12:21 pm

Rzadko robie krokiety, bo jest z nimi troche roboty, ale kojarza mi sie bardzo swiatecznie 🙂

Odpowiedz
ozzie 11/12/2013 - 2:27 pm

Robię zawsze w Swięta ale tylko wtedy bo są mega pracochłonne jak dla mnie:-)

Odpowiedz
Magda C. 11/12/2013 - 5:37 pm

Uwielbiam krokiety, zawsze robię je po świętach jak wszystkiego ma się dość czyt. mięsa, a takie z kapustą i pieczarkami – mniam!

Odpowiedz
Angie 11/12/2013 - 6:01 pm

Mogłabym je jeść na okrągło<3

Odpowiedz
JUAL BELI GAME 12/12/2013 - 8:28 am Odpowiedz
Arkadiusz Lenart 13/12/2013 - 3:21 pm

Mniam mniam 🙂 bardzo lubię krokiety 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/12/2013 - 4:35 pm

Klasyka gatunku!Po prostu najlepsze!

Odpowiedz
Big fairy 10/04/2014 - 1:55 pm

A przepis przydaje się też osobom, które chętnie zrobiłyby krokiety z grzybami leśnymi, ale niestety chwilowo dostępu do takowych nie mają 😉

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2015 - 7:29 pm

to opis naleśników, a nie krokietów ;/ brakuje mi tu opisu przygotowania farszu

Odpowiedz
Malwina 05/05/2015 - 7:41 pm

Wystarczy kliknąć w link w składnikach, w którym znajdziesz przepis na farsz.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies