Pasta jajeczna z salami |
Lubicie pasty kanapkowe? Jeśli tak, to być może dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Ta prosta pasta jajeczna smakuje wyjątkowo dobrze, a wszystko to dzięki dodatkowi dobrej jakości salami. Składniki pasty wymieszajcie wg uznania z majonezem, kwaśną śmietaną lub jeśli intensywnie liczycie kalorie – z jogurtem naturalnym. Ja tym razem do pasty dodałam pół na pół jogurt naturalny i domowej roboty majonez.
PASTA JAJECZNA Z SALAMI
Śniadanie Mistrzów #276
Śniadanie Mistrzów #276
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 20 g salami w plasterkach
- pół łyżeczki gładkiej musztardy
- pół niedużej czerwonej cebuli, posiekanej w kostkę
- majonez/kwaśna śmietana/jogurt naturalny/ewentualnie kombinacja poprzednich (w wersji fit majonez z awokado), ja użyłam pół na pół majonezu i jogurtu naturalnego
- posiekany szczypior z 1 dymki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- do podania: świeże pieczywo
Przygotowanie:
Ostudzone jajka obieramy ze skorupek i siekamy w drobną kostkę. Salami kroimy w drobną kosteczkę. Do jajek dodajemy salami, cebulę, musztardę, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy z majonezem/kwaśną śmietaną/jogurtem lub ich kombinacją. Ja do pasty dodałam pół na pół kwaśną śmietanę i majonez. Pastę jajeczną z salami podajemy jako dodatek do pieczywa. Po nałożeniu pasty na chleb, posypujemy ją drobno posiekanym szczypiorem. Można też szczypior dodać po prostu do samej pasty.
Polecam inne przepisy na pasty kanapkowe:
Pasta jajeczna z dymką |
Pasta z makreli i ogórka |
Pasta z tuńczyka i pomidorów |
Pasta z dyni i sera feta |
Pasta z awokado i fetą |
Pasta jajeczna z salami |
Czas przygotowania: 15 minut.
4 komentarze
Uwielbiam pasty kanapkowe! Obecnie można je zrobić niemalże ze wszystkiego. 🙂 Fasola, soczewica, można wymieniać i wymieniać ale z dzieciństwa chyba największy sentyment mam właśnie do tej najprostszej jajecznej. 😀 Uwielbiam też jajecznicę na chlebie. Twój przepis super, do wypróbowania. 🙂 Poza tym robisz fantastyczne zdjęcia.
Świetna pasta, mniam 🙂
Nigdy nie dodawalam salami. Dzieki za kreatywna inspiracje! 🙂
Lubię zarówno pasty kanapkowe, jak i salami … te to wręcz kocham: