Wątróbka z pieczarkami |
Jeśli znudziła Wam się już wątróbka z cebulą, śpieszę do Was z fajnym przepisem na wątróbkę w sosie pieczarkowym. To proste i nieprzekombinowane danie, którego smak powinien przypaść do gustu większości osób. Mowa tu oczywiście tylko i wyłącznie o tych, którzy lubią wątróbkę. Mam nadzieję, że i Wy należycie do tej grupy.
Sos do wątróbki wzbogaciłam o dodatek białego półwytrawnego wina oraz musztardę. Postawiłam na gładką musztardę delikatesową, którą akurat miałam w lodówce, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy sprawdzi się dobrze. Tak przygotowaną wątróbkę najlepiej podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziemniaków. Myślę, że także z kaszą, np. niepaloną gryczaną lub grubszą jęczmienną skomponuje się ciekawie.
WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI
- 300 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej
- pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 200 g mniejszych pieczarek, obranych ze skórki i posiekanych w plasterki
- 1/4 lampki białego wytrawnego wina
- 100 ml kremówki
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1-2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- posiekana nać pietruszki do posypania
- klarowane masło do smażenia
- do podania: świeże pieczywo (np. bagietka), ziemniaki, ulubiona surówka
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy wątróbkę, smażymy po kilka minut z każdej strony, aż przestanie być krwista w środku (nie przesadzajcie z czasem smażenia, zbyt długo smażona wątróbka będzie twarda). Wątróbkę zdejmujemy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej przez około 5 minut. Wlewamy wino, zwiększamy płomień pod patelnią i redukujemy alkohol w połowie. Zmniejszamy ogień, wlewamy kremówkę, dodajemy musztardę do smaku, roztarty tymianek, mieszamy. Sos gotujemy przez 1-2 minuty, aż lekko zredukuje się. Dokładamy wątróbkę, przyprawiamy solą i pieprzem, krótko podgrzewamy. Wątróbkę nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wątróbkę z pieczarkami podajemy z dodatkiem pieczywa, np. bagietki, lub z ziemniakami w formie puree, tłuczonymi, gotowanymi lub pieczonymi. Ja postawiłam na pieczone młode ziemniaki. Dodatkowo przygotowałam sałatę masłową ze śmietaną.
Wypróbuj inne przepisy z wątróbką:
Wątróbka z pestkami granatu |
Wątróbka z ziemniakami i boczkiem |
Wątróbka z pieczarkami |
Czas przygotowania: 25 minut.
5 komentarzy
Nigdy w życiu nie jadłam wątróbki i chociaż jej nawet nie próbowałam to zawsze mówię, że jej nie lubię. 😀 Jednak tak fantastycznie podanej to nie wiem czy bym potrafiła odmówić. 😛
Świetny pomysł 🙂
Jak widać nawet danie z wątróbką potrafi być bardzo fotogeniczne:) Wspaniała:)
Jedyne, co można smażyć na maśle to jajecznica… przepis dla lubiących truć się rakotwórczymi substancjami powstającymi przy przypalaniu masła (akroleina np), warto zmienić masło na smalec i przez chwilę zapomnieć o cholesterolu.
Klarowane masło jak najbardziej nadaje się do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. A smalec nie powoduje wzrostu cholesterolu. Polecam refleksję nad tym, co się czyta, a nie nieprzemyślane powtarzanie usłyszanych/przeczytanych twierdzeń.