Kasza jęczmienna z brokułem i pieczarkami

przez Malwina

Kasza jęczmienna z brokułem i pieczarkami

Dzień dobry,

Kaszę jęczmienną z brokułem i pieczarkami robiliśmy w tym tygodniu już trzeci raz. Kilka produktów, kilkanaście minut pracy i mamy gotowy obiad. To całkiem przyjemne sprzątanie lodówki. Dla mnie najlepsza solo, dla Połówka w towarzystwie zsiadłego mleka lub kefiru.

Ja dziś tę kaszę przygotowałam w dużym woku. Część zjemy na kolację, resztę zapakujemy na jutro do lunchboxów. Osobiście lubię taką kaszę jeść także  na zimno. W ogóle większość dań z dodatkiem sosu sojowego na zimno smakuje bardzo dobrze. Oczywiście zamiast kaszy jęczmiennej możecie wykorzystać inną. Przede wszystkim dobrze sprawdzi się pęczak i niepalona kasza gryczana.

Z  pozostałej połowy główki brokułu polecam przygotować:

sałatkę z kuskusem, granatem i brokułem.

Kasza z warzywami

Kasza jęczmienna z brokułem i pieczarkami – przepis

Kasza z brokułem

Kasza jęczmienna z brokułem i pieczarkami

Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej (zimnej, może być z poprzedniego dnia) - 100 g waga przed ugotowaniem
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili (o preferowanej ostrości)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 200 g białych pieczarek
  • pół brokułu
  • 50 g mrożonego groszku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • olej do smażenia

Do posypania: posiekana dymka

Sposób przygotowania:

  1. Pora kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w cienkie plasterki. Czosnek i chili drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry, brokuły dzielimy na małe różyczki. Łodygę możecie zostawić i zrobić resztkowe placki z brokułów. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 5 minut, a następnie odcedzamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy brokuły, pieczarki, czosnek, imbir i chili. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5-6 minut. Warzywa powinny pozostać w dalszym ciągu chrupiące i sprężyste.
  3. Na patelnię dodajemy kaszę, rozdzielamy grudki przy pomocy łopatki. Mieszamy z warzywami. Wsypujemy groszek, wlewamy 2-3 łyżki sosu sojowego, ponownie dokładnie mieszamy. Podgrzewamy przez 3 minuty. Kaszę z brokułem przed podaniem posypujemy posiekaną dymką.

Uwagi:

Zamiast kaszy jęczmiennej możecie użyć kaszy pęczak lub gryczanej niepalonej.

Wypróbowałeś ten przepis?
Opublikuj swoje zdjęcie na Instagramie i koniecznie mnie oznacz @filozofiasmaku. Dziękuję!

 

 

13 komentarzy
2

Podobne posty:

13 komentarzy

Dorota 13/09/2018 - 7:58 pm

Idealna propozycja na piątkowy obiad. Z przyjemnością przygotuję taką kaszę:)

Odpowiedz
Agnieszka 14/09/2018 - 8:42 am

Jak ja lubię takie proste dania – chyba coś podobnego popełnię dzisiaj na obiad:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Natalia 14/09/2018 - 1:27 pm

Wieki już nie jadłam kaszy jęczmiennej 🙂

Odpowiedz
Ervisha 15/09/2018 - 8:43 am

Proste a jakie smaczne połączenie 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16/09/2018 - 4:28 pm

Super jest ten przepis, musi być pysznie 🙂 Z kaszą gryczaną właśnie smakowałoby nam jeszcze bardziej 🙂

Odpowiedz
Pimposhka 17/09/2018 - 9:25 am

Pierwszy raz weszłam z kompa na nowego bloga, jak tutaj cudnie! I właśnie wydrukowałam sobie przepis na tą kaszę, będę dziś robić 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/09/2018 - 2:07 pm

Dzięki za dobre słowo 🙂 Cieszę się, że nowa odsłona bloga podoba Ci się. A kasza na pewno przypadnie Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Pati 17/09/2018 - 2:34 pm

Kasza z takimi składnikami musi smakować wspaniale…

Odpowiedz
Magdalena Janeczko 18/09/2018 - 10:27 pm

Świetna propozycja na obiad 🙂

Odpowiedz
Magdalena 28/11/2018 - 11:02 am

Świetny przepis na szybki i zdrowy obiad. Nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny!!!

Odpowiedz
Malwina 30/11/2018 - 7:48 am

Cieszę się, że przypadł Ci do gustu 🙂

Odpowiedz
Kasia 06/11/2019 - 6:34 pm

W składnikach widzę imbir ale w opisie go nie ma. I teraz nie wiem gdzie jest błąd, dodawać ten imbir czy nie? 😊

Odpowiedz
Malwina 08/11/2019 - 7:25 am

Dodajemy razem z czosnkiem i chili.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies