Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem |
Perłowy kuskus, czyli inaczej moghrabieh, to produkt stosunkowo mało znany w naszym kraju. Ma postać zgrabnych makaronowych kuleczek, które są doskonałą bazą do sałatek, ale i nie tylko. Nazwa tego produktu pochodzi od słowa Maghreb, czyli północnego rejonu Afryki. Może się ona odnosić zarówno do samego produktu, czyli perełek kuskusu, jak i gotowej potrawy na bazie jagnięciny z dodatkiem kuskusu.Perłowy kuskus może różnić się między sobą wielkością, w zależności od regionu, z którego pochodzi. Marokański kuskus jest dość drobny, libański o wiele grubszy. Oba przygotowuje się na bazie semoliny. Istnieje jeszcze kuskus palestyński, który wykonuje się z bulguru i mąki o nazwie maftool. Jest drobniejszy od kuskusu libańskiego i większy od marokańskiego. Gdzie kupić moghrabieh? Szukajcie go w sklepach internetowych z produktami arabskimi lub żywnością orientalną.
Na bazie wspomnianego kuskusu perłowego przygotowałam niezwykle smaczną sałatkę, która dobrze sprawdzi się jako posiłek w szkole lub pracy. Razem ze mną sałatkę z moghrabieh zrobiła również Emilia z blogu Turcja od kuchni. Koniecznie zobaczcie jej wersję sałatki z kuskusem.
SAŁATKA Z KUSKUSEM PERŁOWYM I BROKUŁEM
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g kuskusu perłowego (moghrabieh)
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebulki
- 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
- 200 g różyczek brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki sumaku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Różyczki brokułów gotujemy na parze przez kilka minut. Brokuł powinien pozostać jędrny i sprężysty, nie rozgotowany. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (jak każdy makaron wrzucamy go na wrzącą osoloną wodę i gotujemy, aż będzie al dente. Zajmie to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od wielkości kuleczek. Mój kuskus gotuje się średnio przez 15-17 minut). Moghrabieh odcedzamy na gęstym sicie i przelewamy zimną wodą. Suszone pomidory wyjmujemy z oliwy, drobno siekamy. Czosnek siekamy drobno.
Do perłowego kuskusu dodajemy czerwoną cebulkę, suszone pomidory, brokuły, czosnek, natkę pietruszki, pestki granatu. Posypujemy sumakiem i kminem rzymskim, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Kolejno polewamy sałatkę oliwą i kropimy sokiem z cytryny. Ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Sałatka dobrze sprawdzi się jako posiłek w pracy lub szkole. Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.Uwagi:
– Zamiast kuskusu perłowego można dodać do sałatki bulgur, drobny makaron, kaszę pęczak lub kaszę jaglaną.
Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
Dzięki, że mnie namówiłaś na spróbowanie tego kuskusu, bo jest naprawdę pyszny 🙂 Ja też u siebie połączyłam go z brokułem 🙂
Witaj 🙂 a gdzie można dostać ten kuskus? pozdrawiam Beata J.
Beatko, ja zamawiam go w sklepie arabskie.pl.
Dzięki kochana
Beata J.
Sałatka jest przepyszna 🙂
Mimo, że z braku laku zamiast kuskusu wykorzystałam kaszę pęczak i użyłam troszeczkę mniej kminu rzymskiego (ma tak intensywny aromat, że zawsze boję się z nim przesadzić) to kombinacja składników okazała się wyborna.
Dziękuję za przepis.
Klaudia B.
Wspaniała! Koniecznie muszę spróbować tej kaszy 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂