Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem |
Na bazie wspomnianego kuskusu perłowego przygotowałam niezwykle smaczną sałatkę, która dobrze sprawdzi się jako posiłek w szkole lub pracy. Razem ze mną sałatkę z moghrabieh zrobiła również Emilia z blogu Turcja od kuchni. Koniecznie zobaczcie jej wersję sałatki z kuskusem.
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g kuskusu perłowego (moghrabieh)
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebulki
- 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
- 200 g różyczek brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2-3 łyżki pestek granatu
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki sumaku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
– Zamiast kuskusu perłowego można dodać do sałatki bulgur, drobny makaron, kaszę pęczak lub kaszę jaglaną.
Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem |
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
6 komentarzy
Dzięki, że mnie namówiłaś na spróbowanie tego kuskusu, bo jest naprawdę pyszny 🙂 Ja też u siebie połączyłam go z brokułem 🙂
Witaj 🙂 a gdzie można dostać ten kuskus? pozdrawiam Beata J.
Beatko, ja zamawiam go w sklepie arabskie.pl.
Dzięki kochana
Beata J.
Sałatka jest przepyszna 🙂
Mimo, że z braku laku zamiast kuskusu wykorzystałam kaszę pęczak i użyłam troszeczkę mniej kminu rzymskiego (ma tak intensywny aromat, że zawsze boję się z nim przesadzić) to kombinacja składników okazała się wyborna.
Dziękuję za przepis.
Klaudia B.
Wspaniała! Koniecznie muszę spróbować tej kaszy 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂