Potrawka warzywna z ciecierzycą

przez Malwina

Potrawka warzywna z cieciorką

Dzień dobry,

Ale to był przepyszny obiad! Bardzo lubię różnej maści warzywne potrawki, które najczęściej wzbogacam o dodatek gotowanych strączków. Dziś na tapetę wzięłam ciecierzycę, która wylądowała w pomidorowym sosie razem z cukinią, papryką i pieczarkami. Całość wyszła lekko pikantna za sprawą dodatku świeżego chili. Do sosu dorzuciłam także świeże listki bazylii. Zdecydowanie bardziej wolę doprawiać sosy pomidorowe świeżą, a nie suszoną bazylią. Nadaje ona daniom zupełnie innego smaku.

Taką potrawkę możecie zjeść z chlebem, ryżem, kuskusem czy nawet kaszą. Ja postawiłam na tę ostatnią, a konkretniej na jagłę. Świetnie skomponowała się z pomidorowym sosem.

Jeśli przypadł Wam do gustu przepis na potrawkę warzywną z ciecierzycą,

wypróbujcie koniecznie także przepis na fasolę po turecku.

Potrawka warzywna wegańska

Potrawka warzywna z ciecierzycą – przepis

Ciecierzyca z warzywami

Potrawka warzywna z ciecierzycą

Dzień dobry, Ale to był przepyszny obiad! Bardzo lubię różnej maści warzywne potrawki, które najczęściej wzbogacam o dodatek gotowanych strączków. Dziś na tapetę wzięłam ciecierzycę, która wylądowała w pomidorowym sosie razem z cukinią, papryką i pieczarkami. Całość wyszła lekko pikantna… fit przepisy Potrawka warzywna z ciecierzycą European Drukuj
Porcje: 2 Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek chili
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 1 mała, nieprzerośnięta cukinia (około 200 g)
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1/2-1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii do sosu plus do dekoracji
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy lub z kartonika (waga po odsączeniu)
  • olej do smażenia

Do podania: pieczywo, ryż, kasza jaglana, kuskus, ryż

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, obrane pieczarki w plastry. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Warzywo kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plastry.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pieczarki, cukinię, paprykę, czosnek i chili, przesmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, wędzoną papryką. Dodajemy kilka świeżych liści bazylii, mieszamy. Gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut lub dłużej, aż warzywa będą miękkie (ja gotowałam około 10 minut - lubię kiedy warzywa są jeszcze sprężyste). Pod koniec dodajemy ciecierzycę i podgrzewamy przez 3 minuty.
  3. Potrawkę warzywną z ciecierzycą podałam z dodatkiem kaszy jaglanej. Przed podaniem posypałam ją dodatkowymi listkami bazylii.

Uwagi:

Potrawkę przechowujemy w pojemniku z uszczelką w lodówce do 2-3 dni.

potrawka warzywna z ciecierzycą

 

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Agnieszka 12/09/2018 - 9:09 pm

Pozostaje mi tylko lecieć jutro po ciecierzycę i próbuję – świetnie to wygląda!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

Odpowiedz
Natalia 13/09/2018 - 9:51 am

O mamo mam ślinotok <3 Do zrobienia! 🙂

Odpowiedz
Ervisha 13/09/2018 - 10:36 am

Wygląda przepysznie. Lubię takie potrawki 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika (Candy Pandas) 16/09/2018 - 4:29 pm

Uwielbiamy takie potrawki 🙂 Pyszne, sycące i pożywne a do tego łatwe w przygotowaniu 🙂

Odpowiedz
Ola 08/10/2019 - 3:41 pm

Hej, osobiście zupełnie zgadzam się z Twoim tekstem !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies