Dzień dobry,
Mam dla Was przepis na obłędnie smaczne i dość nietypowe curry, które serwowałam dziś na obiad. W piątek upiekłam sporą porcję buraków z myślą o zamrożeniu ich na później (czyt. więcej: jak mrozić buraki), ale kilka sztuk postanowiłam zostawić w lodówce. Miałam zrobić pastę kanapkową z chrzanem, ale gdzieś po drodze moje plany zmieniły się.
Co dobrego przygotowałam? Postawiłam na ekspresowe curry z fasolą i tartymi burakami. Muszę przyznać, że to jeden z moich smaczniejszych eksperymentów kulinarnych w tym roku. Słodkie pieczone buraki, pikantna pasta curry i mleko kokosowe to wspaniałe połączenie smaków. Wypróbujcie koniecznie!
Curry z burakiem i fasolą
1 porcja ma 474 kcal (14 B, 28 W, 33 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju
Składniki (na 2 większe porcje):
- Pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnki
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- Mały kawałek papryczki chili, drobno posiekany
- 1-2 czubate łyżeczki czerwonej lub żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)
- 300 ml mleka kokosowego w kartoniku
- Sos sojowy do smaku (1-2 łyżeczki)
- Sok z połowy limonki
- 250 g pieczonych lub gotowanych buraków bez skóry
- 240 g gotowanej lub konserwowej czerwonej fasoli (waga po odcieku)
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek i imbir, krótko przesmażamy. Dokładamy pastę curry, wlewamy mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki (tego ostatniego daję dość sporo). Gotujemy przez 3 minuty.
- Do sosu dokładamy buraki, przepłukaną fasolę. Mieszamy i krótko podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Zrób z curry nietypowy dodatek do niedzielnego obiadu
Jeśli zmniejszycie ilość mleka kokosowego o połowę i zrezygnujecie z dodatku fasoli, otrzymacie pyszne tarte buraczki do obiadu na styl tajski. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
1 komentarz
Brdzo dobre i ekspresowe curry 🙂