Curry z burakiem i fasolą

przez Malwina

Dzień dobry,

Mam dla Was przepis na obłędnie smaczne i dość nietypowe curry, które serwowałam dziś na obiad. W piątek upiekłam sporą porcję buraków z myślą o zamrożeniu ich na później (czyt. więcej: jak mrozić buraki), ale kilka sztuk postanowiłam zostawić w lodówce. Miałam zrobić pastę kanapkową z chrzanem, ale gdzieś po drodze moje plany zmieniły się.

Co dobrego przygotowałam? Postawiłam na ekspresowe curry z fasolą i tartymi burakami. Muszę przyznać, że to jeden z moich smaczniejszych eksperymentów kulinarnych w tym roku. Słodkie pieczone buraki, pikantna pasta curry i mleko kokosowe to wspaniałe połączenie smaków. Wypróbujcie koniecznie!

Curry z burakiem i fasolą

1 porcja ma 474 kcal (14 B, 28 W, 33 T) – cały przepis przygotowany na 5 g oleju

Składniki (na 2 większe porcje):

  • Pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnki
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • Mały kawałek papryczki chili, drobno posiekany
  • 1-2 czubate łyżeczki czerwonej lub żółtej pasty curry (lub więcej do smaku)
  • 300 ml mleka kokosowego w kartoniku
  • Sos sojowy do smaku (1-2 łyżeczki)
  • Sok z połowy limonki
  • 250 g pieczonych lub gotowanych buraków bez skóry
  • 240 g gotowanej lub konserwowej czerwonej fasoli (waga po odcieku)
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek i imbir, krótko przesmażamy. Dokładamy pastę curry, wlewamy mleko kokosowe. Dokładnie mieszamy, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki (tego ostatniego daję dość sporo). Gotujemy przez 3 minuty.
  3. Do sosu dokładamy buraki, przepłukaną fasolę. Mieszamy i krótko podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego.

Zrób z curry nietypowy dodatek do niedzielnego obiadu

Jeśli zmniejszycie ilość mleka kokosowego o połowę i zrezygnujecie z dodatku fasoli, otrzymacie pyszne tarte buraczki do obiadu na styl tajski. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

1 komentarz
1

Podobne posty:

1 komentarz

Karolina 03/04/2021 - 5:09 pm

Brdzo dobre i ekspresowe curry 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies