Surówka z buraków z zakwasu

przez Malwina

Postanowiłam, że razem z Połówkiem będziemy prozdrowotnie popijać każdego dnia domowy zakwas z buraków. Co około 10 dni zostaje mi spora porcja buraków po zlaniu kwasu, którą za każdym razem staram się wykorzystać. Robię surówki, zupy, dodaję kiszone buraki do kotletów – możliwości jest naprawdę sporo.

Dziś prosta surówka z sosem jogurtowym i kukurydzą. Takie surówki najchętniej podaję do dań z kaszą i sosami (szczególnie z tym grzybowym!). Niedługo postaram się podzielić z Wami moim sprawdzonym przepisem na zakwas, który zawsze wychodzi i nigdy się nie psuje 🙂

Surówka z buraków z zakwasu

1 porcja ma 99 kcal (3 B, 13 W, 4 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 250 g kiszonych buraków z zakwasu
  • 1 płaska łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona natka – czyt. więcej – jak mrozić natkę pietruszki)
  • 110 g jogurtu greckiego
  • Cukier lub erytrol do smaku (dodałam pół łyżeczki erytrolu)
  • Sporo czarnego pieprzu do smaku
  • 60 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach (wg preferencji) i umieszczamy w misce.
  2. W drugiej miseczce łączymy chrzan, natkę, jogurt, erytrol/cukier, doprawiamy do smaku pieprzem. Nie dodaję soli, bo buraki są już bardzo słone. Jeśli tak jak ja, dodajecie do kiszenia buraków chrzan, pomińcie go w tym przepisie.
  3. Do buraków dodajemy sos i kukurydzę, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
1 komentarz
0

1 komentarz

Katarzyna 09/02/2021 - 11:25 am

Kiszone buraki – pyszna i zdrowa sprawa! Ja część buraków na zakwas kroję tarką w cieniutkie plasterki i wykorzystuję je jako obłożenie do kanapek do pracy. Do tego odrobina chrzanu i, jak mówi moja druga połówka, powstaje najlepsza kanapka świata… Oczywiście z wędliną… tutaj niestety jest dużo do nadrobienia;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies