Postanowiłam, że razem z Połówkiem będziemy prozdrowotnie popijać każdego dnia domowy zakwas z buraków. Co około 10 dni zostaje mi spora porcja buraków po zlaniu kwasu, którą za każdym razem staram się wykorzystać. Robię surówki, zupy, dodaję kiszone buraki do kotletów – możliwości jest naprawdę sporo.
Dziś prosta surówka z sosem jogurtowym i kukurydzą. Takie surówki najchętniej podaję do dań z kaszą i sosami (szczególnie z tym grzybowym!). Niedługo postaram się podzielić z Wami moim sprawdzonym przepisem na zakwas, który zawsze wychodzi i nigdy się nie psuje 🙂
Surówka z buraków z zakwasu
1 porcja ma 99 kcal (3 B, 13 W, 4 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 250 g kiszonych buraków z zakwasu
- 1 płaska łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (u mnie mrożona natka – czyt. więcej – jak mrozić natkę pietruszki)
- 110 g jogurtu greckiego
- Cukier lub erytrol do smaku (dodałam pół łyżeczki erytrolu)
- Sporo czarnego pieprzu do smaku
- 60 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
Sposób przygotowania:
- Buraki ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach (wg preferencji) i umieszczamy w misce.
- W drugiej miseczce łączymy chrzan, natkę, jogurt, erytrol/cukier, doprawiamy do smaku pieprzem. Nie dodaję soli, bo buraki są już bardzo słone. Jeśli tak jak ja, dodajecie do kiszenia buraków chrzan, pomińcie go w tym przepisie.
- Do buraków dodajemy sos i kukurydzę, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
1 komentarz
Kiszone buraki – pyszna i zdrowa sprawa! Ja część buraków na zakwas kroję tarką w cieniutkie plasterki i wykorzystuję je jako obłożenie do kanapek do pracy. Do tego odrobina chrzanu i, jak mówi moja druga połówka, powstaje najlepsza kanapka świata… Oczywiście z wędliną… tutaj niestety jest dużo do nadrobienia;)