Dzień dobry,
Ostatnio pokazywałam Wam przepis na pyszny chleb na mące żytniej, dziś pora na dodatek do niego, czyli pastę z fasoli i buraków. Przygotujecie ją dosłownie w kilka minut, warto więc pamiętać o tym przepisie, gdy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie.
Do pasty wykorzystałam fasolę i buraki, które gotowałam przed świętami i mroziłam. Bardzo polecam to proste rozwiązanie – to ogromna oszczędność czasu i pieniędzy. Należy pamiętać, że fasolę przed mrożeniem należy dokładnie odcedzić i oczywiście całkowicie wystudzić (fasolę mrożę w szklanych pojemnikach z IKEA). O mrożeniu buraków przeczytacie tu – jak mrozić buraki.
Pasta z fasoli i buraka
1 porcja ma 108 kcal (5 B, 16 W, 1 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g ugotowanej białej fasoli
- 80 g gotowanych lub pieczonych buraków (waga po obraniu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- W pojemniku blendera umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy do powstania gładkiej pasty. Co jakiś czas warto przemieszać zawartość pojemnika. W razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Polecam użyć szklanego pojemnika, ponieważ plastikowy może się odbarwić. Więcej o tym, jak przechowuję: Meal prep – w czym przechowuję jedzenie.
Zamienniki: Zamiast fasoli białej można wykorzystać ciecierzycę lub fasolę czerwoną.
Pasta z fasoli i buraka – do czego wykorzystać?
Najprościej pastę podawać na pieczywie. Fajnie smakuje w zestawieniu z kiszonymi ogórkami lub gotowanym jajkiem. Dodatkowo warto wierzch posypać nasionami czarnuszki. Można wykorzystać ją do wrapów z tortilli lub naleśników. Wystarczy posmarować placek pastą, dodać zieleninę, ulubione warzywa i zwinąć w roladkę. W paście można też maczać grissini lub słupki warzyw.