Pasta z fasoli i buraka – lekka i pyszna

przez Malwina

Dzień dobry,

Ostatnio pokazywałam Wam przepis na pyszny chleb na mące żytniej, dziś pora na dodatek do niego, czyli pastę z fasoli i buraków. Przygotujecie ją dosłownie w kilka minut, warto więc pamiętać o tym przepisie, gdy nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie.

Do pasty wykorzystałam fasolę i buraki, które gotowałam przed świętami i mroziłam. Bardzo polecam to proste rozwiązanie – to ogromna oszczędność czasu i pieniędzy. Należy pamiętać, że fasolę przed mrożeniem należy dokładnie odcedzić i oczywiście całkowicie wystudzić (fasolę mrożę w szklanych pojemnikach z IKEA). O mrożeniu buraków przeczytacie tu – jak mrozić buraki.

Pasta z fasoli i buraka

1 porcja ma 108 kcal (5 B, 16 W, 1 T)

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 g ugotowanej białej fasoli
  • 80 g gotowanych lub pieczonych buraków (waga po obraniu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku blendera umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy do powstania gładkiej pasty. Co jakiś czas warto przemieszać zawartość pojemnika. W razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni. Polecam użyć szklanego pojemnika, ponieważ plastikowy może się odbarwić. Więcej o tym, jak przechowuję: Meal prep – w czym przechowuję jedzenie.

Zamienniki: Zamiast fasoli białej można wykorzystać ciecierzycę lub fasolę czerwoną.

Pasta z fasoli i buraka – do czego wykorzystać?

Najprościej pastę podawać na pieczywie. Fajnie smakuje w zestawieniu z kiszonymi ogórkami lub gotowanym jajkiem. Dodatkowo warto wierzch posypać nasionami czarnuszki. Można wykorzystać ją do wrapów z tortilli lub naleśników. Wystarczy posmarować placek pastą, dodać zieleninę, ulubione warzywa i zwinąć w roladkę. W paście można też maczać grissini lub słupki warzyw.

0 komentarz
3

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies