Dzień dobry,
Wiecie co jest podstawą taniego gotowania? Przede wszystkim dieta oparta na sezonowych produktach. Zamiast zimą sięgać po pomidory i ogórki, warto postawić na produkty, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Takim warzywem są m.in. buraki. Za kilogram zapłacimy 1-1,5 zł, a to naprawdę niewiele. To nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo, z którego można przygotować mnóstwo pysznych potraw. Ja szczególnie lubię barszczyk czerwony, obowiązkowo ugotowany na domowym zakwasie.
Najsmaczniejsze buraki to oczywiście te upieczone w piekarniku. Polecam od razu upiec większą ilość i część zamrozić. To duża oszczędność czasu oraz energii.
Do pieczenia buraków nie używam folii spożywczej, którą niespełna 3 lata temu całkowicie wyeliminowałam z mojej kuchni. Nie ma sensu truć się i przy okazji jeszcze za to płacić. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w naczynie żaroodporne z pokrywką. To jednorazowy wydatek, który będzie nam służyć przez długie lata.
Jak upiec buraki?
Co będzie nam potrzebne:
- buraki w dowolnej ilości
- naczynie żaroodporne z pokrywką
Jak piec buraki?
Buraków nie obieramy. Myjemy je, następnie osuszamy, przekładamy w jednej warstwie do naczynia żaroodpornego. Najlepiej wybrać mniejsze buraki o podobnej wielkości. Im mniejsze buraki, tym szybciej się upieką. Szczególnie polecam podłużną odmianę buraków. Pamiętajcie, aby nie przekrawać buraków, muszą być w całości.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Buraki pieczemy do miękkości. Przy mniejszych okazach zajmie to około 45 minut, przy większych należy piec buraki dłużej, nawet do 1,5 godziny. To, czy buraki są już miękkie, sprawdzamy nożem. Wbijamy go w środek największego buraka, jeśli wchodzi bez większych przeszkód, wówczas nasze buraki są już gotowe. Buraki widoczne na zdjęciach były bardzo duże i spędziły w piekarniku półtorej godziny.
Polecam od razu upiec większą porcję buraków. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku spożywczym przez 3-4 dni.
22 komentarze
Nigdy jeszcze nie mroziłam buraczków! A to dobra myśl, bo czasem przydałby się 1 lub 2 buraczki chociażby na hummus! Skorzystam z pomysłu!
Ja mrożę od dłuższego czasu. Pieką się długo, więc to spora oszczędność. Wrzucam całą blachę do piekarnika, część zjadam na bieżąco, a część pakuję do zamrażarki 🙂 Z myślą o hummusie mam także zamrożony poporcjowany przecier z pieczonej papryki.
Super tip! Dziękuję za niego, bo właśnie czekają na mnie dwa buraki, które chciałam upiec 🙂
Bardzo lubię buraki. Ugotowane ucieram na tarce o grubych oczkach i z dodatkiem soli lub chrzanu pakuję do słoików. W zimie jak znalazł. Bardzo często przygotowuję zupę zwaną w moim domu "buraczkową". Gdy dziewczyny były małe i miały problemy z gardłem,piekłam buraki i aplikowałam im powstały sok (ściąga ropę).
W słoiczkach też mam spore zapasy- zarówno te klasyczne, jak i z dodatkiem papryki. Nie wiedziałam, że buraki mają takie właściwości. Chyba powinnam je jeść zdecydowanie częściej 🙂
również piekę, takie są chyba najsmaczniejsze! 🙂 ostatnio oprócz buraków króluje u mnie marchewka 🙂
Pieczenie mocno podbija smak warzyw 🙂
Nigdy nie piekłam jeszcze buraków 🙂 Jak dotychczas zawsze je gotowałam. Spróbuję upiec 🙂
Nie wiedziałam, jak piec buraki, oraz że można je potem zamrozić 🙂
Uwielbiam buraki pod każdą postacią w zupie, w sałatce i te pieczone również 🙂 najbardziej w garpaccio, uwielbiam ta przystawkę i bardzo często ja robię, dodam jeszcze że często pije sok z buraków z różnymi warzywami lub owocami 🙂 samo zdrowie 🙂 pozdrawiam…
Sok z buraków to samo zdrowie 🙂
Lubię pieczone buraki, kiedyś częściej je gotowałam, ale pieczone mają fajniejszy smak 🙂
Uwielbiam buraczki, jak piekę, to tak ja Ty 🙂
Nic mi nie mow o pieczeniu burakow! Probowalam je upiec w sobote, wsadzilam do piekarnika przy okazji pieczenia schabu, siedzialy w piekarniku prawie 3 godziny, potem juz same, a i tak sa twarde!!! Wylaczylam, bo doszlam do wniosku ze szkoda mi pradu na te 6 buraczkow;/
PS. Pieklam niewielkie sztuki
Najpewniej były zmarznięte. Miałam tak kilka razy z ziemniakami, które Połówek zapomniał zabrać z auta.
Bardzo przydatny wpis. Buraki są zdrowe, warto je często jeść
Buraczek to tylko ugotowany ale dobrze, że publikujesz takie rady 🙂
Ja piekłam przy okazji pieczonego boczku. A najbardziej to lubię pieczony czosnek. Do zupy najlepszy!
Często piszą ostatnio o szkodliwości folii aluminiowej. Czy bez owijania również upiecze się burak, a może wyschnie? Jakie warzywa można jeszcze piec w piekarniku?
Można buraki wrzucić do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piec w skórkach.
A piec możesz, co tylko chcesz. Wszelkie korzeniowe warzywa, paprykę, cukinię, pomidory, kalarepę i nawet rzodkiewkę.
Dziękuję
Ja przekonałam się do kanapek z kurczakiem / wędliną i plasterkami pieczonego buraka, pychota 🙂 sama nie wierzyłam, że to jest zjadliwe a spróbowałam raz i zakochałam się 😀