Najsmaczniejsze buraki to oczywiście te upieczone w piekarniku. Polecam od razu upiec większą ilość i część zamrozić. To duża oszczędność czasu oraz energii.
Do pieczenia buraków nie używam folii spożywczej, którą niespełna 3 lata temu całkowicie wyeliminowałam z mojej kuchni. Nie ma sensu truć się i przy okazji jeszcze za to płacić. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w naczynie żaroodporne z pokrywką. To jednorazowy wydatek, który będzie nam służyć przez długie lata.
Jak upiec buraki?
Co będzie nam potrzebne:
- buraki w dowolnej ilości
- naczynie żaroodporne z pokrywką
22 komentarze
Nigdy jeszcze nie mroziłam buraczków! A to dobra myśl, bo czasem przydałby się 1 lub 2 buraczki chociażby na hummus! Skorzystam z pomysłu!
Ja mrożę od dłuższego czasu. Pieką się długo, więc to spora oszczędność. Wrzucam całą blachę do piekarnika, część zjadam na bieżąco, a część pakuję do zamrażarki 🙂 Z myślą o hummusie mam także zamrożony poporcjowany przecier z pieczonej papryki.
Super tip! Dziękuję za niego, bo właśnie czekają na mnie dwa buraki, które chciałam upiec 🙂
Bardzo lubię buraki. Ugotowane ucieram na tarce o grubych oczkach i z dodatkiem soli lub chrzanu pakuję do słoików. W zimie jak znalazł. Bardzo często przygotowuję zupę zwaną w moim domu "buraczkową". Gdy dziewczyny były małe i miały problemy z gardłem,piekłam buraki i aplikowałam im powstały sok (ściąga ropę).
W słoiczkach też mam spore zapasy- zarówno te klasyczne, jak i z dodatkiem papryki. Nie wiedziałam, że buraki mają takie właściwości. Chyba powinnam je jeść zdecydowanie częściej 🙂
również piekę, takie są chyba najsmaczniejsze! 🙂 ostatnio oprócz buraków króluje u mnie marchewka 🙂
Pieczenie mocno podbija smak warzyw 🙂
Nigdy nie piekłam jeszcze buraków 🙂 Jak dotychczas zawsze je gotowałam. Spróbuję upiec 🙂
Nie wiedziałam, jak piec buraki, oraz że można je potem zamrozić 🙂
Uwielbiam buraki pod każdą postacią w zupie, w sałatce i te pieczone również 🙂 najbardziej w garpaccio, uwielbiam ta przystawkę i bardzo często ja robię, dodam jeszcze że często pije sok z buraków z różnymi warzywami lub owocami 🙂 samo zdrowie 🙂 pozdrawiam…
Sok z buraków to samo zdrowie 🙂
Lubię pieczone buraki, kiedyś częściej je gotowałam, ale pieczone mają fajniejszy smak 🙂
Uwielbiam buraczki, jak piekę, to tak ja Ty 🙂
Nic mi nie mow o pieczeniu burakow! Probowalam je upiec w sobote, wsadzilam do piekarnika przy okazji pieczenia schabu, siedzialy w piekarniku prawie 3 godziny, potem juz same, a i tak sa twarde!!! Wylaczylam, bo doszlam do wniosku ze szkoda mi pradu na te 6 buraczkow;/
PS. Pieklam niewielkie sztuki
Najpewniej były zmarznięte. Miałam tak kilka razy z ziemniakami, które Połówek zapomniał zabrać z auta.
Bardzo przydatny wpis. Buraki są zdrowe, warto je często jeść
Buraczek to tylko ugotowany ale dobrze, że publikujesz takie rady 🙂
Ja piekłam przy okazji pieczonego boczku. A najbardziej to lubię pieczony czosnek. Do zupy najlepszy!
Często piszą ostatnio o szkodliwości folii aluminiowej. Czy bez owijania również upiecze się burak, a może wyschnie? Jakie warzywa można jeszcze piec w piekarniku?
Można buraki wrzucić do naczynia żaroodpornego z pokrywką i piec w skórkach.
A piec możesz, co tylko chcesz. Wszelkie korzeniowe warzywa, paprykę, cukinię, pomidory, kalarepę i nawet rzodkiewkę.
Dziękuję
Ja przekonałam się do kanapek z kurczakiem / wędliną i plasterkami pieczonego buraka, pychota 🙂 sama nie wierzyłam, że to jest zjadliwe a spróbowałam raz i zakochałam się 😀