Szpinak w mleku kokosowym |
Dzień dobry,
Lubicie szpinak? Ja wręcz go uwielbiam i w sezonie jadam dość często. Zimą ratuję się szpinakiem mrożonym. Przez wiele lat szerokim łukiem omijałam szpinak rozdrobiony, dopiero w roku ubiegłym polubiłam się z nim i znalazłam pyszny sposób na ten produkt. Mowa o szpinaku zasmażanym z mlekiem kokosowym. To jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu.
Aby szpinak był smaczny, trzeba go odpowiednio dosmaczyć. Ja dodaję do niego przesmażoną cebulkę i sporo czosnku. Do tego sok z cytryny, odrobina erytrolu i oczywiście mleko kokosowe. Taką zieloną papką zajadam się przez całą jesień i zimę. Polecam wypróbować.
Szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 225 g mrożonego rozdrobionego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)- pół opakowania
- kilka łyżek mleka kokosowego (gęstego i dobrej jakości)
- sok z cytryny i cukier do smaku
- sól i opcjonalnie pieprz do smaku
Jak zrobić szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym?
Szpinak rozmrażamy. Można go po prostu wyciągnąć z zamrażarki kilka godzin wcześniej lub rozmrozić w rondelku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5-6 minut, aż ładnie się zrumieni i zmięknie. Dodajemy czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Dokładamy rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy. Jeśli szpinak ma sporo wody, należy ją odparować na patelni. Doprawiamy szpinak solą i opcjonalnie świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe (ja dodaję około 4-6 łyżek mleka kokosowego), mieszamy. Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną cukru (lub erytrolu). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Szpinak z mlekiem kokosowym podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Lubicie szpinak? Co najczęściej z niego przygotowujecie?
17 komentarzy
szpinak uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni 🙂 z mlekiem kokosowym jeszcze go nie robiłam.
Mam swoją ulubioną wersję szpinakowej potrawy, ale Twój przepis na pewno wypróbuję:)
Lubię szpinak, ale rzadko kiedy jem, w sumie to nie wiem dlaczego. I ten rozdrobniony ciągle omijam szerokim łukiem, ale może dzisiaj kupię w liściach 😉
Ten przepis mnie zachwycił!
co jak co, ale szpinak uwielbiam:)
uwielbiam szpinak pod każdą postacią 🙂 czy w sałatce, w jajecznicy, w koktajlu owocowym, w farszu do naleśników czy w pierogach. mniam!
lubimy bardzo 🙂
Bardzo lubimy, wczoraj u mnie tez było szpinakowo 🙂
Również jestem wielką fanką szpinaku, choć preferuję świeży 😉
Samo zdrowie☺
Uwielbiam szpinak a tu w nieco innym wydaniu 🙂
Uwielbiam szpinak 🙂 Przepis super!
Uwielbiam szpinak 🙂 Dzisiaj nawet będzie u mnie na obiad w wersji z makaronem 😀
Na szpinak mamy fazę co jakiś czas a potem spokój tak samo z rukolą 😛
Bardzo ciekawa miseczka 😀
Z mleczkiem kokosowym robię jarmuż, ale pewnie szpinak jest też przepyszny! Dawno już nie jadłam szpinaku!
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze czegoś takiego nie jadłam i z wielka chęcią wypróbuje bo uwielbiam szpinak 🙂
Taką postać szpinaku znam tylko ze słyszenia 😉