Szpinak z mlekiem kokosowym

przez Malwina
Szpinak z mlekiem kokosowym
Szpinak w mleku kokosowym
Dzień dobry,
Lubicie szpinak? Ja wręcz go uwielbiam i w sezonie jadam dość często. Zimą ratuję się szpinakiem mrożonym. Przez wiele lat szerokim łukiem omijałam szpinak rozdrobiony, dopiero w roku ubiegłym polubiłam się z nim i znalazłam pyszny sposób na ten produkt. Mowa o szpinaku zasmażanym z mlekiem kokosowym. To jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu.


Aby szpinak był smaczny, trzeba go odpowiednio dosmaczyć. Ja dodaję do niego przesmażoną cebulkę i sporo czosnku. Do tego sok z cytryny, odrobina erytrolu i oczywiście mleko kokosowe. Taką zieloną papką zajadam się przez całą jesień i zimę. Polecam wypróbować.
Szpinak z mlekiem kokosowym

 

Szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 225 g mrożonego rozdrobionego szpinaku (waga przed rozmrożeniem)- pół opakowania
  • kilka łyżek mleka kokosowego (gęstego i dobrej jakości)
  • sok z cytryny i cukier do smaku
  • sól i opcjonalnie pieprz do smaku

Jak zrobić szpinak zasmażany z mlekiem kokosowym?

Szpinak rozmrażamy. Można go po prostu wyciągnąć z zamrażarki kilka godzin wcześniej lub rozmrozić w rondelku. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 5-6 minut, aż ładnie się zrumieni i zmięknie. Dodajemy czosnek, smażymy dalej przez 2 minuty. Dokładamy rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy. Jeśli szpinak ma sporo wody, należy ją odparować na patelni. Doprawiamy szpinak solą i opcjonalnie świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe (ja dodaję około 4-6 łyżek mleka kokosowego), mieszamy. Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną cukru (lub erytrolu). Gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Szpinak z mlekiem kokosowym podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu

 

Szpinak z mlekiem kokosowym

 

Szpinak z mlekiem kokosowym

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

 

Lubicie szpinak? Co najczęściej z niego przygotowujecie?

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Anulla 18/01/2018 - 6:20 pm

szpinak uwielbiam i dość często gości w mojej kuchni 🙂 z mlekiem kokosowym jeszcze go nie robiłam.

Odpowiedz
Dorota 18/01/2018 - 7:06 pm

Mam swoją ulubioną wersję szpinakowej potrawy, ale Twój przepis na pewno wypróbuję:)

Odpowiedz
Ania S 19/01/2018 - 8:58 am

Lubię szpinak, ale rzadko kiedy jem, w sumie to nie wiem dlaczego. I ten rozdrobniony ciągle omijam szerokim łukiem, ale może dzisiaj kupię w liściach 😉

Odpowiedz
Amber 19/01/2018 - 9:30 am

Ten przepis mnie zachwycił!

Odpowiedz
Lena 19/01/2018 - 10:15 am

co jak co, ale szpinak uwielbiam:)

Odpowiedz
Zuza 19/01/2018 - 10:23 am

uwielbiam szpinak pod każdą postacią 🙂 czy w sałatce, w jajecznicy, w koktajlu owocowym, w farszu do naleśników czy w pierogach. mniam!

Odpowiedz
Avrea 19/01/2018 - 11:01 am

lubimy bardzo 🙂

Odpowiedz
Karolina Jastrząb 19/01/2018 - 11:21 am

Bardzo lubimy, wczoraj u mnie tez było szpinakowo 🙂

Odpowiedz
Chocolade 19/01/2018 - 1:37 pm

Również jestem wielką fanką szpinaku, choć preferuję świeży 😉

Odpowiedz
natalia20041989 19/01/2018 - 3:08 pm

Samo zdrowie☺

Odpowiedz
Marzena Szkodzińska 19/01/2018 - 6:21 pm

Uwielbiam szpinak a tu w nieco innym wydaniu 🙂

Odpowiedz
Kuchnia MagdaLeny 20/01/2018 - 12:37 am

Uwielbiam szpinak 🙂 Przepis super!

Odpowiedz
Lonna 20/01/2018 - 12:37 pm

Uwielbiam szpinak 🙂 Dzisiaj nawet będzie u mnie na obiad w wersji z makaronem 😀

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 20/01/2018 - 1:56 pm

Na szpinak mamy fazę co jakiś czas a potem spokój tak samo z rukolą 😛
Bardzo ciekawa miseczka 😀

Odpowiedz
nika 20/01/2018 - 5:33 pm

Z mleczkiem kokosowym robię jarmuż, ale pewnie szpinak jest też przepyszny! Dawno już nie jadłam szpinaku!

Odpowiedz
Anna J. 21/01/2018 - 7:07 pm

Bardzo ciekawy przepis, jeszcze czegoś takiego nie jadłam i z wielka chęcią wypróbuje bo uwielbiam szpinak 🙂

Odpowiedz
Ervisha 22/01/2018 - 6:10 pm

Taką postać szpinaku znam tylko ze słyszenia 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies