Pieczony omlet z owocami

przez Malwina
Omlet z piekarnika
Omlet owsiany z bananem
Dzień dobry,
Tym razem śniadanie, które robi się praktycznie samo. Mowa o pieczonym omlecie z owocami. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przelać do foremki, a resztę załatwi już za nas piekarnik. Taki omlet świetnie smakuje także na zimno, dlatego super sprawdza się jako posiłek do lunchboxu.

Ja do omletu dorzuciłam mrożone borówki, ale równie dobrze sprawdzą się inne (w miarę lekkie) owoce, np. maliny, porzeczki, pokrojone w kawałki truskawki. Kombinujcie z dodatkami do woli 😊 No i oczywiście dajcie znać, jak Wam smakowało. A jeśli omlecik wyląduje w Waszym lunchboxie na Instagramie, to pamiętajcie o hasztagu #makebentonotwar.

PS. Jutro na blogu pojawi się Bento Prep, z kolei do wpisów w cyklu Make bento, not war! wracamy już od przyszłego poniedziałku.
Omlet z piekarnika

 

Pieczony omlet z owocami

Śniadanie Mistrzów #329

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 20-22 cm):

  • 2 dojrzałe banany (łącznie 200 g)
  • 3 jajka
  • 60 g mąki owsianej
  • 1-2 łyżki cukru lub erytrolu (lub więcej do smaku)- ja używam mocno dojrzałych bananów i pomijam słodzidło. Wolę do omletu podać słodkie dodatki.

 

Jak zrobić pieczony omlet z owocami?

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera. Foremkę lekko natłuszczamy (używam niewielkiej ilości oleju kokosowego). Ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy owoce. Wybieramy lekkie owoce, np. borówki, maliny. Większe kroimy w mniejsze kawałki. Ja użyłam mrożonych borówek. Omlet pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie zwarte. Podajemy na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami.
Omlet z piekarnika

 

Omlet z piekarnika

 

Omlet z piekarnika
Pieczony omlet bananowy

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

38 komentarzy
2

Podobne posty:

38 komentarzy

beti 22/01/2018 - 10:01 am

Świetny pomysł z takim pieczonym omletem. Przyznam szczerze, że takiego jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedz
Lena 22/01/2018 - 10:03 am

uwielbiam pieczone omlety, Twój wygląda pięknie:)

Odpowiedz
Dorota 22/01/2018 - 10:21 am

Świetny pomysł na wyjątkowo zdrowy…deser:)

Odpowiedz
Magda Pankrac 22/01/2018 - 10:50 am

Czy omlet może stać w lodówce później np. 2 dni? Wydaje się to spora porcja. Oraz czy można mąkę zamienić na inną albo na zmielone płatki owsiane? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 22/01/2018 - 11:51 am

Może leżeć w lodówce nawet 3 dni (w pojemniku z uszczelką). Oczywiście można zmielić płatki owsiane.

Odpowiedz
Dorota z kobietytomy.pl 22/01/2018 - 1:29 pm

śniadanie, które robi się samo – brzmi ekstra

Odpowiedz
Natalie 22/01/2018 - 3:14 pm

Nigdy nie jadłam pieczonego omleta 🙂

Odpowiedz
Ania S 22/01/2018 - 3:48 pm

Muszę kiedyś takiego zrobić 🙂 Robię placki owsiane z takich składników, ale z innych proporcji i zawsze super wychodzą 😉

Odpowiedz
myliiifestylee 22/01/2018 - 3:59 pm

Uwielbiam omlety <3

Odpowiedz
natalia20041989 22/01/2018 - 5:39 pm

Pięknie wygląda ☺

Odpowiedz
Ervisha 22/01/2018 - 6:07 pm

Jak ciasteczko 😀

Odpowiedz
Ervisha 22/01/2018 - 6:07 pm

A właściwie ciasto 🙂

Odpowiedz
Marzena T 22/01/2018 - 7:40 pm

Koniecznie muszę sobie kupić takie naczynia do zapiekania 🙂 Lubię omlety a zwłaszcza z owocami

Odpowiedz
Magda 11/05/2020 - 6:58 am

A jaki rozmiar formy?

Odpowiedz
Malwina 11/05/2020 - 6:59 am

20-22 cm – wszystko jest w treści przepisu.

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2018 - 10:01 pm

Czy po zmniejszeniu ilości jajek także wyjdzie? Ewentualnie można je czymś zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 23/01/2018 - 8:59 am

Może po prostu zrób z połowy porcji w mniejszym naczyniu?

Odpowiedz
Ewelina Bauer 23/01/2018 - 7:23 am

świetny pomysł 🙂 bardzo lubię takie opcje śniadaniowe 😉

Odpowiedz
Lonna 26/01/2018 - 7:45 pm

Wspaniały! 🙂 Banan to idealny składnik do pieczonego omleta 😀

Odpowiedz
Anna J. 28/01/2018 - 10:44 am

Super wygląda ten omlecik 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Wieczorek 28/01/2018 - 1:18 pm

Piękne i apetyczne zdjęcia! Zjadłabym takiego omleta z wielką ochotą 🙂

Odpowiedz
Kate 28/01/2018 - 7:23 pm

Zmodyfikowałam przepis (ze wzglądu na białka w lodówce po pieczeniu) i ubiłam białka na sztywno a do płatków dodałam odrobinę proszku do pieczenia. Wyszło jeszcze pyszniejsze i bardzo puszyste <3

Odpowiedz
Patrycja 29/01/2018 - 12:35 pm

Mój starszy syna na pewno by polubił, może sam zacznie sobie przygotowywać takie omlety….

Odpowiedz
Anonimowy 30/01/2018 - 9:50 am

Postanowiłam napisać, jak już wypróbuję i muszę stwierdzić, ze super jest ten przepis. Moja młodsza córka, która słabo reaguje na nowości zanim zaczęła jeść była w bardzo złym humorze, a z każdym kęsem buzia jej się rozjaśniała 🙂 Starsza skapitulowała w połowie, ale dlatego, ze jest bardzo sycący. Do wprowadzenia do menu na stałe 😀

Ange76

Odpowiedz
Malwina 31/01/2018 - 7:52 am

Dziękuję za komentarza 🙂 Cieszę się, że omlet przypadł Wam do gustu.

Odpowiedz
Chocolade 30/01/2018 - 8:49 pm

Chyba jutro z rana wypróbuję 😀 Ale muszę zmielić płatki, bo nie mam takiej mąki 😉

Odpowiedz
Malwina 31/01/2018 - 7:52 am

Też często mielę płatki na mąkę 🙂

Odpowiedz
Angelika i Monika Candy Pandas 31/01/2018 - 1:07 pm

Świetny te omlet 😀 Bardzo ciekawe naczynie!

Odpowiedz
Kaja C 31/01/2018 - 8:56 pm

Najsmaczniejszy omlet biszkoptowy ever <3!

Odpowiedz
Joanna 01/03/2018 - 1:48 pm

i nie trzeba tutaj stosować żadnego proszku do pieczenia?:)
czy białka miksujemy osobno i potem dodajemy żółtka?

Odpowiedz
Malwina 01/03/2018 - 1:49 pm

Wszystko jest opisane w przepisie. Nie jest to omlet biszkoptowy.

Odpowiedz
Anna Motyl 22/07/2018 - 8:09 pm

Sprawdzi się jakaś inna mąka niż owsiana?

Odpowiedz
Malwina 23/07/2018 - 5:40 am

Drobne płatki jaglane.

Odpowiedz
Di bloguje 01/09/2018 - 6:51 am

Wygląda obłędnie pysznie. Zresztą jak wszystko.

Odpowiedz
Justyna 20/05/2019 - 1:00 pm

A czym zastąpić banana??

Odpowiedz
Malwina 20/05/2019 - 1:18 pm

Zastępowanie w omlecie bananowym banana jest troszkę bez sensu. Proszę po prostu skorzystać z innego przepisu. Na blogu przepisów na pieczone omlety i naleśniki jest sporo.

Odpowiedz
Pasje Brunetki 13/08/2019 - 12:23 pm

Jestem bardzo ciekawa gdzie można kupić taki ładny „talerzyk” do pieca?

Odpowiedz
Malwina 14/08/2019 - 5:27 am

Naczynko do pieczenia z Tk Maxx. Często mają piękne ozdobne formy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies