Szwedzka sałatka ze śledzi

przez Malwina
 Szwedzka sałatka ze śledzi przepis
Szwedzka sałatka ze śledzi
Za niespełna trzy tygodnie Wigilia, dlatego jak co roku przygotowałam dla Was kilka świątecznych przepisów. Zaczynamy od szwedzkiej sałatki śledziowej, która choć jest bardzo charakterystyczna dla kuchni naszych sąsiadów z Północy, to świetnie wpisuje się w polskie gusta (dość podobna sałatka z dodatkiem gotowanych, a nie marynowanych buraków jest popularna również w Polsce i występuje najczęściej pod nazwą śledzi pod pierzynką). To tak naprawdę rodzaj sałatki warzywnej wzbogaconej o rybny dodatek. Mnie kojarzy się ona z fińską sałatką rosolli. Przepis na tę szwedzką sałatkę śledziową znalazłam w książce kucharskiej Kajsas Kokbok.

Odsyłam również na blogi Mopsika, Sianko i Mirabelki, gdzie znajdziecie kilka smakowitych przepisów na śledzie, które przygotowałyśmy w ramach akcji Kuchnia skandynawska 2015. .

 Szwedzka sałatka ze śledzi przepis
SAŁATKA ŚLEDZIOWA


Składniki:

  • 250 g ziemniaków (waga przed ugotowaniem)
  • 120 g marynowanych buraków
  • 3-4 jajka 
  • 250 g solonych śledzi
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe (wg preferencji)
  • 1 łyżka posiekanej w kostkę czerwonej cebuli
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 
  • sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Moczenie śledzi: śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 1-2 godziny. W połowie moczenia warto zmienić wodę. Śledzie osuszamy, kroimy w niedużą kostkę. 
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w podobnej wielkości kosteczkę, odciskamy z nadmiaru soku. Buraki wyjmujemy z zalewy, siekamy w kosteczkę. W misce umieszczamy ziemniaki, śledzie, jajka, buraki, jabłko, ogórki, cebulę. Śmietanę łączymy z 1 łyżeczką zalewy z buraków. Sosem śmietanowym zalewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Sałatkę śledziową nakładamy do salaterki, dekorujemy ćwiartkami jajek. Podajemy z dodatkiem pieczywa.

Wypróbuj koniecznie inne przepisy na śledzie:

Śledź z rodzynkami
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledź z pieczarkami
Śledzie z pieczarkami 
 Śledzie z marynowanymi grzybami
Śledzie z marynowanymi grzybami
 Szwedzka sałatka ze śledzi przepis
Szwedzka sałatka ze śledzi

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda C. 30/11/2015 - 6:50 pm

Bardzo ciekawa sałatka 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 30/11/2015 - 7:29 pm

Prezentuje się znakomicie i pewnie podobnie smakuje. Nie zapomnij dodać do akcji 😉

Odpowiedz
gin 30/11/2015 - 7:35 pm

Moja Babcia robi śledzie pod pierzynką, ale to coś zupełnie innego 😉 Chyba zależy od regionu…
Te wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/11/2015 - 8:57 pm

U mnie też śledzie pod pierzynką robi się inaczej, bo z dodatkiem kiszonych ogórków i jabłka.

Odpowiedz
Wiewióra 30/11/2015 - 8:16 pm

wyglądają bajecznie! kocham i śledzie i buraki 🙂

Odpowiedz
Kinga 01/12/2015 - 5:29 am

Smacznie wygląda 🙂

Zapraszam do konkursu na moim blogu!

Odpowiedz
Anna Witkiewicz 01/12/2015 - 4:08 pm

To po naszej śledziowej akcji mam na śledzia w grudniu jeszcze większą ochotę. A zwłaszcza na te 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/12/2015 - 2:02 pm

Uwielbiam takie kolory w sałatce:) …. cudowna:)

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2015 - 11:48 am

Mam pytanie, czy do takiej sałateczki można wykorzystać kiszone buraczki?- takie, które zostają po przygotowaniu zakwasu buraczanego? Są zawsze aromatyczne i miękkie, aż szkoda je wyrzucać. PS. Bardzo lubię Pani bloga-jest świetnym źródłem inspiracji:)

Odpowiedz
Malwina 07/12/2015 - 11:52 am

Zdecydowanie polecam pozostać przy buraczkach marynowanych, które nadają sałatce wyrazistości. A kiszone najlepiej zetrzeć razem z jabłkiem, wymieszać z kwaśną śmietaną, dosmaczyć cukrem i pieprzem i podać do obiadu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2015 - 6:59 pm

Och, dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!I kolejny apetyczny pomysł:)
dormirka

Odpowiedz
Anonimowy 21/12/2015 - 9:37 am

będę próbować tego roku po raz pierwszy połączenia śledzia z burakiem 😉 wpadłam na ten pomysł wczoraj 😉 a okazało się, że nie byłam pierwsza 😉 pozdrawiam Paulina http://www.jestemsobieogrodniczka.blog.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies