Szwedzka sałatka ze śledzi |
Za niespełna trzy tygodnie Wigilia, dlatego jak co roku przygotowałam dla Was kilka świątecznych przepisów. Zaczynamy od szwedzkiej sałatki śledziowej, która choć jest bardzo charakterystyczna dla kuchni naszych sąsiadów z Północy, to świetnie wpisuje się w polskie gusta (dość podobna sałatka z dodatkiem gotowanych, a nie marynowanych buraków jest popularna również w Polsce i występuje najczęściej pod nazwą śledzi pod pierzynką). To tak naprawdę rodzaj sałatki warzywnej wzbogaconej o rybny dodatek. Mnie kojarzy się ona z fińską sałatką rosolli. Przepis na tę szwedzką sałatkę śledziową znalazłam w książce kucharskiej Kajsas Kokbok.
Odsyłam również na blogi Mopsika, Sianko i Mirabelki, gdzie znajdziecie kilka smakowitych przepisów na śledzie, które przygotowałyśmy w ramach akcji Kuchnia skandynawska 2015. .
Odsyłam również na blogi Mopsika, Sianko i Mirabelki, gdzie znajdziecie kilka smakowitych przepisów na śledzie, które przygotowałyśmy w ramach akcji Kuchnia skandynawska 2015. .
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
- 250 g ziemniaków (waga przed ugotowaniem)
- 120 g marynowanych buraków
- 3-4 jajka
- 250 g solonych śledzi
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe (wg preferencji)
- 1 łyżka posiekanej w kostkę czerwonej cebuli
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Moczenie śledzi: śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez około 1-2 godziny. W połowie moczenia warto zmienić wodę. Śledzie osuszamy, kroimy w niedużą kostkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w podobnej wielkości kosteczkę, odciskamy z nadmiaru soku. Buraki wyjmujemy z zalewy, siekamy w kosteczkę. W misce umieszczamy ziemniaki, śledzie, jajka, buraki, jabłko, ogórki, cebulę. Śmietanę łączymy z 1 łyżeczką zalewy z buraków. Sosem śmietanowym zalewamy sałatkę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w ćwiartki. Sałatkę śledziową nakładamy do salaterki, dekorujemy ćwiartkami jajek. Podajemy z dodatkiem pieczywa.
Szwedzka sałatka ze śledzi |
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
12 komentarzy
Bardzo ciekawa sałatka 🙂
Prezentuje się znakomicie i pewnie podobnie smakuje. Nie zapomnij dodać do akcji 😉
Moja Babcia robi śledzie pod pierzynką, ale to coś zupełnie innego 😉 Chyba zależy od regionu…
Te wyglądają smakowicie 🙂
U mnie też śledzie pod pierzynką robi się inaczej, bo z dodatkiem kiszonych ogórków i jabłka.
wyglądają bajecznie! kocham i śledzie i buraki 🙂
Smacznie wygląda 🙂
Zapraszam do konkursu na moim blogu!
To po naszej śledziowej akcji mam na śledzia w grudniu jeszcze większą ochotę. A zwłaszcza na te 🙂 Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie kolory w sałatce:) …. cudowna:)
Mam pytanie, czy do takiej sałateczki można wykorzystać kiszone buraczki?- takie, które zostają po przygotowaniu zakwasu buraczanego? Są zawsze aromatyczne i miękkie, aż szkoda je wyrzucać. PS. Bardzo lubię Pani bloga-jest świetnym źródłem inspiracji:)
Zdecydowanie polecam pozostać przy buraczkach marynowanych, które nadają sałatce wyrazistości. A kiszone najlepiej zetrzeć razem z jabłkiem, wymieszać z kwaśną śmietaną, dosmaczyć cukrem i pieprzem i podać do obiadu 🙂
Och, dziękuję za błyskawiczną odpowiedź!I kolejny apetyczny pomysł:)
dormirka
będę próbować tego roku po raz pierwszy połączenia śledzia z burakiem 😉 wpadłam na ten pomysł wczoraj 😉 a okazało się, że nie byłam pierwsza 😉 pozdrawiam Paulina http://www.jestemsobieogrodniczka.blog.pl