Surówka z kapusty i pora

przez Malwina

Dzień dobry,

Pomyślałam sobie, że fajnie byłoby rozbudować na blogu dział z przepisami na surówki. W końcu smaczna surówka to zawsze dodatkowa porcja warzyw, którą możemy podać do obiadu.

Wszystkie przepisy bazują na sezonowych produktach, są lekkie, bez dodatku majonezu i innych ciężkich sosów. Jako pierwszą bierzemy na tapet kapustę i jedną z moich ulubionych surówek z dodatkiem pora i kukurydzy. Dobrze komponuje się ona z kotletem mielonym, pieczonymi elementami kurczaka czy poczciwym schaboszczakiem. Z powodzeniem możecie wzbogacić o jej dodatek hot-doga lub hamburgera.

Surówka z kapusty i pora

1 porcja surówki ma 66 kcal (3 B, 9 W, 2 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g białej kapusty
  • 10-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 100 g kukurydzy konserwowej, odcedzonej
  • Sos: 160 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1 łyżeczka gładkiej łagodnej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżka octu ryżowego lub z białego wina, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, oprószamy solą i ugniatamy dłonią przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Spróbujcie, czy jest dla Was odpowiednio miękka.
  2. Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Przekładamy go na metalowe sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do kapusty. Można dodatkowo odcisnąć pora, jeśli zostało na nim sporo wody.
  3. Składniki sosu mieszamy.
  4. Do kapusty dodajemy kukurydzę i sos, delikatnie mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić surówkę z kapusty w lodówce przez około pół godziny.

Wersja wegańska

Możesz użyć niesłodzonego jogurtu sojowego lub silken tofu. Osobiście lubię sosy na bazie tego drugiego, ponieważ są kremowe i puszyste, nie rozdzielają się jak jogurt. Sos na bazie silken tofu przygotowujemy przy pomocy ręcznego blendera żyrafy, pamiętając o tym, by mocno napowietrzyć masę. Sos na bazie silken tofu można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3 dni.

2 komentarze
3

Podobne posty:

2 komentarze

Justyna 05/01/2021 - 7:44 pm

Brzmi super 😋 Dzięki za wersję wegańską! Bardzo doceniam.

Odpowiedz
Agata 10/01/2021 - 8:56 pm

Spróbowałam dzisiaj, pyszna i lekka,właśnie zapisuję przepis,bo zostanie z nami na dłużej ♥️dziękuję 🤗

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies