Dzień dobry,
Pomyślałam sobie, że fajnie byłoby rozbudować na blogu dział z przepisami na surówki. W końcu smaczna surówka to zawsze dodatkowa porcja warzyw, którą możemy podać do obiadu.
Wszystkie przepisy bazują na sezonowych produktach, są lekkie, bez dodatku majonezu i innych ciężkich sosów. Jako pierwszą bierzemy na tapet kapustę i jedną z moich ulubionych surówek z dodatkiem pora i kukurydzy. Dobrze komponuje się ona z kotletem mielonym, pieczonymi elementami kurczaka czy poczciwym schaboszczakiem. Z powodzeniem możecie wzbogacić o jej dodatek hot-doga lub hamburgera.
Surówka z kapusty i pora
1 porcja surówki ma 66 kcal (3 B, 9 W, 2 T)
Składniki (na 4 porcje):
- 200 g białej kapusty
- 10-centymetrowy kawałek pora (biała część)
- 100 g kukurydzy konserwowej, odcedzonej
- Sos: 160 g jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku drobno posiekany, 1 łyżeczka gładkiej łagodnej musztardy, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 łyżka octu ryżowego lub z białego wina, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, oprószamy solą i ugniatamy dłonią przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Spróbujcie, czy jest dla Was odpowiednio miękka.
- Pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Przekładamy go na metalowe sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do kapusty. Można dodatkowo odcisnąć pora, jeśli zostało na nim sporo wody.
- Składniki sosu mieszamy.
- Do kapusty dodajemy kukurydzę i sos, delikatnie mieszamy. Przed podaniem warto schłodzić surówkę z kapusty w lodówce przez około pół godziny.
Wersja wegańska
Możesz użyć niesłodzonego jogurtu sojowego lub silken tofu. Osobiście lubię sosy na bazie tego drugiego, ponieważ są kremowe i puszyste, nie rozdzielają się jak jogurt. Sos na bazie silken tofu przygotowujemy przy pomocy ręcznego blendera żyrafy, pamiętając o tym, by mocno napowietrzyć masę. Sos na bazie silken tofu można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez około 3 dni.
2 komentarze
Brzmi super 😋 Dzięki za wersję wegańską! Bardzo doceniam.
Spróbowałam dzisiaj, pyszna i lekka,właśnie zapisuję przepis,bo zostanie z nami na dłużej ♥️dziękuję 🤗