Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek |
Dzień dobry,
Dla miłośników warzyw mam dzisiaj mega fajną i prostą surówkę na bazie wiosennych warzyw. Z powodzeniem możecie ją podać do niedzielnego obiadu. W misce wylądowała młoda kapusta, marchewka, rzodkiewki i dymka, a całość doprawiłam dobrej jakości oliwą i octem balsamicznym. Wyszło na tyle smacznie, że samego obiadu doczekała jedynie mała porcja surówki. Reszta znikała, łyżka po łyżce, przy okazji każdej wizyty w kuchni 😉.
Aby kapusta zmiękła, wystarczy lekko ją posolić i ugnieść dłonią. Niech Was nie kusi, aby taką kapustę obgotować (tyczy się to zarówno młodej, jak i starej kapusty)! Spotkałam się już niejednokrotnie z podobnymi teoriami i nie mogę pojąć, skąd w ogóle pojawiają się tak dziwne pomysły. Po co komplikować sobie życie i pozbawiać przy okazji warzywo smaku i wartości odżywczych?
Z czym podawać surówkę z kapusty i rzodkiewki? Ja proponuję dodatek klopsików z piekarnika i pieczonych ziemniaków.
Surówka z kapusty i rzodkiewki
Składniki:
- pół główki niedużej młodej kapusty
- 1-2 młode marchewki
- 2 cienkie dymki wraz ze szczypiorem
- pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1-2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty do obiadu?
Kapustę szatkujemy. Ja robię to ręcznie przy pomocy noża. Umieszczamy ją w misce, oprószamy solą i ugniatamy dłonią, aż delikatnie zmięknie. Nie ugniatajcie zbyt długo, bo puści sporo soku. Wystarczy dosłownie minuta ugniatania. Marchewki obieramy, ścieramy na tartce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dymki drobno siekamy. Oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tartce na grubych oczkach lub po prostu kroimy w słupki. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą, polewamy nim surówkę. W razie potrzeby smak surówki można zrównoważyć dodając do niej odrobinę cukru lub erytrolu. Ja tego nie robię, kapusta i marchewka są bowiem wystarczająco słodkie. Surówkę z kapusty i rzodkiewki podajemy jako dodatek do obiadu.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
Surówka z kapusty i rzodkiewki w wykonaniu czytelników:
14 komentarzy
Surówka prezentuje się rewelacyjnie i bardzo wiosennie 🙂 Idealny dodatek do obiadu, ale też bez obiadku można taką surówkę zjeść 🙂
Idealna:) u mnie dziś na obiad klopsiki z Twojego przepisu:)
a ten ocet balsamiczny koniecznie? nie mozna zastąpic czyms innym ?
moja sasiadka podobną surówke robila, ale dodawała cytryny.
Możesz dodać sok z cytryny i troszkę cukru, by zrównoważyć jego smak. Ocet balsamiczny nadaje surówce fajnego posmaku.
Kapusty z rzodkiewką jeszcze nie mieszałam…muszę spróbować!
Kocham młodą kapustę! Coś dla mnie 🙂
Wygląda pysznie 😉
Zrobię na pewno w najbliższy weekend 🙂 Muszę zacząć robić więcej surówek, bo ciągle jem tylko z marchewki i jabłka, a teraz nie zawsze wychodzą dobre, bo te młode marchewki jak dla mnie nie mają zupełnie smaku, a i o dobre jabłka już trudno ;/
Ja za surówką z jabłka i marchewki jakoś nigdy nie przepadałam. Zawsze było mi nie po drodze z jabłkowym dodatkiem.
Jeśli dobrze pamiętam, to pisałaś kiedyś, że w ogóle nie przepadasz za owocami, więc być może dlatego 🙂
Wygląda smacznie a podanie jest rewelacyjne!
Obserwuję
lukaszmakeup
O tej porze roku nie ma lepszej surówki!
Super wyglada, moznaby jeszcze troche koperku sypnac 🙂
Pewnie wylądowałby w miseczce, gdybym miała go w lodówce 😉