Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

przez Malwina
Surówka z kapusty do obiadu
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewek

Dzień dobry,

Dla miłośników warzyw mam dzisiaj mega fajną i prostą surówkę na bazie wiosennych warzyw. Z powodzeniem możecie ją podać do niedzielnego obiadu. W misce wylądowała młoda kapusta, marchewka, rzodkiewki i dymka, a całość doprawiłam dobrej jakości oliwą i octem balsamicznym. Wyszło na tyle smacznie, że samego obiadu doczekała jedynie mała porcja surówki. Reszta znikała, łyżka po łyżce, przy okazji każdej wizyty w kuchni 😉.

Aby kapusta zmiękła, wystarczy lekko ją posolić i ugnieść dłonią. Niech Was nie kusi, aby taką kapustę obgotować (tyczy się to zarówno młodej, jak i starej kapusty)! Spotkałam się już niejednokrotnie z podobnymi teoriami i nie mogę pojąć, skąd w ogóle pojawiają się tak dziwne pomysły. Po co komplikować sobie życie i pozbawiać przy okazji warzywo smaku i wartości odżywczych? 
Z czym podawać surówkę z kapusty i rzodkiewki? Ja proponuję dodatek klopsików z piekarnika i pieczonych ziemniaków.  

Surówka z młodych warzyw

Surówka z kapusty i rzodkiewki

Składniki:

  • pół główki niedużej młodej kapusty
  • 1-2 młode marchewki
  • 2 cienkie dymki wraz ze szczypiorem
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty do obiadu?

Kapustę szatkujemy. Ja robię to ręcznie przy pomocy noża. Umieszczamy ją w misce, oprószamy solą i ugniatamy dłonią, aż delikatnie zmięknie. Nie ugniatajcie zbyt długo, bo puści sporo soku. Wystarczy dosłownie minuta ugniatania. Marchewki obieramy, ścieramy na tartce na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Dymki drobno siekamy. Oczyszczone rzodkiewki ścieramy na tartce na grubych oczkach lub po prostu kroimy w słupki. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ocet balsamiczny mieszamy z oliwą, polewamy nim surówkę. W razie potrzeby smak surówki można zrównoważyć dodając do niej odrobinę cukru lub erytrolu. Ja tego nie robię, kapusta i marchewka są bowiem wystarczająco słodkie. Surówkę z kapusty i rzodkiewki podajemy jako dodatek do obiadu.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Surówka z kapusty i rzodkiewki w wykonaniu czytelników:

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Anna S. 11/06/2017 - 8:16 am

Surówka prezentuje się rewelacyjnie i bardzo wiosennie 🙂 Idealny dodatek do obiadu, ale też bez obiadku można taką surówkę zjeść 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 11/06/2017 - 9:23 am

Idealna:) u mnie dziś na obiad klopsiki z Twojego przepisu:)

Odpowiedz
Paulina K 11/06/2017 - 9:38 am

a ten ocet balsamiczny koniecznie? nie mozna zastąpic czyms innym ?
moja sasiadka podobną surówke robila, ale dodawała cytryny.

Odpowiedz
Malwina 11/06/2017 - 9:49 am

Możesz dodać sok z cytryny i troszkę cukru, by zrównoważyć jego smak. Ocet balsamiczny nadaje surówce fajnego posmaku.

Odpowiedz
codojedzenia 11/06/2017 - 12:25 pm

Kapusty z rzodkiewką jeszcze nie mieszałam…muszę spróbować!

Odpowiedz
Natalie 11/06/2017 - 4:07 pm

Kocham młodą kapustę! Coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Monika St 11/06/2017 - 5:36 pm

Wygląda pysznie 😉

Odpowiedz
Ania S 11/06/2017 - 6:42 pm

Zrobię na pewno w najbliższy weekend 🙂 Muszę zacząć robić więcej surówek, bo ciągle jem tylko z marchewki i jabłka, a teraz nie zawsze wychodzą dobre, bo te młode marchewki jak dla mnie nie mają zupełnie smaku, a i o dobre jabłka już trudno ;/

Odpowiedz
Malwina 12/06/2017 - 8:53 am

Ja za surówką z jabłka i marchewki jakoś nigdy nie przepadałam. Zawsze było mi nie po drodze z jabłkowym dodatkiem.

Odpowiedz
Ania S 12/06/2017 - 1:13 pm

Jeśli dobrze pamiętam, to pisałaś kiedyś, że w ogóle nie przepadasz za owocami, więc być może dlatego 🙂

Odpowiedz
Łukasz Bier 11/06/2017 - 7:57 pm

Wygląda smacznie a podanie jest rewelacyjne!
Obserwuję
lukaszmakeup

Odpowiedz
Patrycja 12/06/2017 - 8:32 am

O tej porze roku nie ma lepszej surówki!

Odpowiedz
Martynosia 12/06/2017 - 11:28 am

Super wyglada, moznaby jeszcze troche koperku sypnac 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/06/2017 - 3:11 pm

Pewnie wylądowałby w miseczce, gdybym miała go w lodówce 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies