Puree ziemniaczane z jarmużem i bazylią

przez Malwina
 Puree z ziemniaków i jarmużu
Puree ziemniaczane z jarmużem i bazylią
Mam dla Was kolejny pomysł na smaczne ziemniaczane puree, które możecie podać jako dodatek do obiadu. Tym razem wzbogaciłam je o zielone dodatki w postaci jarmużu i listków bazylii. Możecie pójść o krok dalej i dodać do niego 2 łyżki startego sera pecorino lub grana padano (uważajcie wówczas z ilością soli).

Z czym podawać takie puree? To fajny dodatek do smażonych i pieczonych mięs a także gulaszy.


PUREE ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM I BAZYLIĄ


Składniki:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu), typ BC lub C
  • 1 duży liść jarmużu 
  • garść liści bazylii
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/5-1/4 szklanki gorącego mleka (lub więcej w razie potrzeby)
  • 40 g masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na cztery części, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Jarmuż oddzielamy od twardej łodygi, liście blanszujemy przez 30 sekund we wrzątku, przekładamy do zimnej wody i osuszamy. Do ziemniaków dodajemy jarmuż, bazylię, gałkę muszkatołową, masło, szczyptę pieprzu i około 1/5 szklanki gorącego mleka. Miksujemy pulsacyjne do powstania gładkiego puree.  Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę soli do smaku. Jeśli puree jest zbyt gęste, dolewamy troszkę więcej gorącego mleka i ponownie miksujemy. Puree z ziemniaków i jarmużu nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do obiadu.

Polecam również przepis na puree ziemniaczane z selerem:
Pure ziemniaczane przepis
Puree z ziemniaków i selera

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Opalanka 29/01/2016 - 9:07 pm

Bardzo dobre być musi!

Odpowiedz
smagop 31/01/2016 - 11:39 am

Lubię jarmuż a przepis fajny, ładnie wygląda puree!

Odpowiedz
gin 05/02/2016 - 3:58 pm

Uwielbiam ziemniaczane puree we wszelkich możliwych wariacjach, taka zielona wersja kusi niesamowicie 🙂

Odpowiedz
JustInka 12/02/2016 - 7:06 pm

Wspaniałe! Wygląda cudnie, a ja podałabym go w duecie z pieczonymi buraczkami i już byłabym w niebie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies