Puree ziemniaczane z jarmużem i bazylią |
Mam dla Was kolejny pomysł na smaczne ziemniaczane puree, które możecie podać jako dodatek do obiadu. Tym razem wzbogaciłam je o zielone dodatki w postaci jarmużu i listków bazylii. Możecie pójść o krok dalej i dodać do niego 2 łyżki startego sera pecorino lub grana padano (uważajcie wówczas z ilością soli).
Z czym podawać takie puree? To fajny dodatek do smażonych i pieczonych mięs a także gulaszy.
Z czym podawać takie puree? To fajny dodatek do smażonych i pieczonych mięs a także gulaszy.
PUREE ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM I BAZYLIĄ
Składniki:
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu), typ BC lub C
- 1 duży liść jarmużu
- garść liści bazylii
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/5-1/4 szklanki gorącego mleka (lub więcej w razie potrzeby)
- 40 g masła
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na cztery części, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy do malaksera lub rozdrabniacza. Jarmuż oddzielamy od twardej łodygi, liście blanszujemy przez 30 sekund we wrzątku, przekładamy do zimnej wody i osuszamy. Do ziemniaków dodajemy jarmuż, bazylię, gałkę muszkatołową, masło, szczyptę pieprzu i około 1/5 szklanki gorącego mleka. Miksujemy pulsacyjne do powstania gładkiego puree. Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę soli do smaku. Jeśli puree jest zbyt gęste, dolewamy troszkę więcej gorącego mleka i ponownie miksujemy. Puree z ziemniaków i jarmużu nakładamy na talerze i podajemy jako dodatek do obiadu.
Polecam również przepis na puree ziemniaczane z selerem:
Puree z ziemniaków i selera |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
4 komentarze
Bardzo dobre być musi!
Lubię jarmuż a przepis fajny, ładnie wygląda puree!
Uwielbiam ziemniaczane puree we wszelkich możliwych wariacjach, taka zielona wersja kusi niesamowicie 🙂
Wspaniałe! Wygląda cudnie, a ja podałabym go w duecie z pieczonymi buraczkami i już byłabym w niebie 🙂