Pasta jajeczna z pieczarkami

przez Malwina
Pasta z jajek przepis
Pasta jajeczna z pieczarkami

Dzień dobry,

Dziś wyjątkowo nie będzie nowego postu w cyklu „Make bento, not war!”. Na kolejny wpis zapraszam Was za tydzień zaraz po świętach. Zamiast lunchboxów mam dla Was przepis na smaczną pastę jajeczną z pieczarkami i porem. Do jej przygotowania użyłam brązowych pieczarek, ale równie dobrze sprawdzą się zwykłe pieczarki (choć nie ukrywam, że wersja z brązowymi będzie o wiele smaczniejsza).  Taką pastę podajcie jako dodatek do świeżego pieczywa, najlepiej na zakwasie. Polecam Wam także przepis na pastę jajeczną z salami oraz pastę z makreli i ogórka.

 

Co z jajek ze święconki

Pasta jajeczna z pieczarkami

Śniadanie Mistrzów #321

Składniki (na 1-2 porcje):

  • 4 jajka
  • 150 g brązowych pieczarek
  • pół łyżeczki pikantnej musztardy
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • gęsta kwaśna śmietana i majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypior z dymki do posypania

Jak zrobić pastę jajeczną z pieczarkami?

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pora i pieczarki. Smażymy przez 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni studzimy i dodajemy do posiekanych jajek. Dodajemy musztardę oraz pół na pół majonez i kwaśną śmietanę w takiej ilości, by powstała niezbyt rzadka pasta. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. W wersji lżejszej pastę można wymieszać z samą śmietaną lub gęstym jogurtem.
Pastę z jajek i pieczarek podajemy jako dodatek do pieczywa. Warto ją dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem.

Uwagi:

– brązowe pieczarki kupicie w dużych supermarketach. Na pewno są w stałej ofercie Tesco, Aldi i Intermarche.

 

Pasta z jajek i pieczarek
Pasta jajeczna z pieczarkami

 

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Avrea 10/04/2017 - 10:50 am

smakowicie

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 10/04/2017 - 12:58 pm

Moje smaki:)

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 12/04/2017 - 7:22 am

Zrobiłam,jedliśmy z apetytem,chętnie powtórzę:)

Odpowiedz
Anonimowy 14/04/2017 - 6:26 pm

Dobre jest jak doda sie jeszcze ogórka konserwowego

Odpowiedz
Anonimowy 19/04/2017 - 3:07 pm

Jogurt zespól wszystko. Wyszedł rzadki dip, próbowałam zagęścić majonezem to wyszedł dip majonezowy. Wylądowało w koszu… Płaczę 😭. Gdzieś popełniłam błąd czasami tak bywa ale ile nadziei włożyłam w tę pastę. Oczami wyobraźni chwaliłam się mamie tą fantastyczną pastą według nowo odnalezionego przepisu.

Odpowiedz
Filozofia Smaku 19/04/2017 - 3:21 pm

Dałaś za dużo jogurtu. Najlepiej dodawać stopniowo zaczynając od małej łyżeczki. Następnym razem, gdy taka pasta wyjdzie Ci zbyt rzadka, dogotuj dodatkowe jajko lub przerób pastę na sałatkę, dodając np. kukurydzę lub groszek z puszki, pokrojony w kostkę ser żółty, posiekanego korniszona.

Odpowiedz
gin 09/05/2017 - 12:21 pm

Uwielbiam wszelkie wariacje na temat pasty jajecznej, ale z pieczarkami jeszcze nie próbowałam. Zapisuję przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies