Surówka z ogórka i rzodkiewki |
Dzień dobry,
Wprawdzie to nie sezon na ogórki czy rzodkiewkę, jednak mimo to, chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczną surówkę z marynowanych warzyw. Świetnie komponuje się z wyrazistymi w smaku potrawami z kuchni azjatyckiej. Przygotowałam ją z myślą o klopsikach teriyaki, ale i z pieczonymi warzywami smakowała nadzwyczaj dobrze.
Surówkę z ogórka i rzodkiewki należy przygotować na kilka godzin przed podaniem. W tym czasie warzywa zmiękną i przejdą smakiem zalewy. Jeśli chcecie, możecie ją dodatkowo wzbogacić o dodatek drobno posiekanej dymki lub prażonego sezamu.
SURÓWKA Z OGÓRKA I RZODKIEWKI
Składniki:
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru lub erytrolu
- 1/4 łyżeczki soli (lub więcej wg preferencji)
Jak zrobić surówkę z ogórka i rzodkiewki?
Ogórka obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Umyte i oczyszczone rzodkiewki kroimy w plasterki. Warzywa umieszczamy w pojemniku, dodajemy sól i cukier/erytrol. Mieszamy. Wlewamy ocet, dodajemy drobno posiekany czosnek. Ponownie dokładnie mieszamy. Surówkę z ogórka i rzodkiewki odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1-2 godziny lub dłużej. Co jakiś czas warto przemieszać warzywa. Surówkę podajemy jako dodatek do potraw. Szczególnie dobrze komponuje się z wyrazistymi w smaku potrawami z kuchni azjatyckiej.
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
3 komentarze
Robiłam kiedyś podobną z samego ogórka z koperkiem,pyszna była:)
próbuję znaleźć wspomniane klopsiki teriyaki,
Będą na blogu dzisiaj. Publikację ustawiłam na 13:30 🙂