Nie wiem czemu, ale mój Połówek zbytnio nie przepada za cukinią i bakłażanem, które ja darzę wielką sympatią. Ja z kolei nie zawsze o tym pamiętam i praktycznie za każdym razem, kiedy tylko jestem na targu, kupuję je. Aby nie zamęczać Lubego niezbyt lubianymi przez niego warzywami, postanowiłam przygotować sobie gulasz z ich dodatkiem. Słowo gulasz z reguły kojarzy się z kalorycznymi i ciężkimi potrawami. Ten w żadnym razie taki nie jest. Jeśli tak jak ja, jesteście miłośnikami potraw pełnych warzyw, danie to na pewno przypadnie Wam do gustu.
PIKANTNY GULASZ Z BAKŁAŻANEM I CIECIERZYCĄ
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 1 mały bakłażan
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana*
- 850 g pomidorów, obranych, pokrojonych w kostkę
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka wędzonej słodkiej papryki**
- łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- do podania- kasza kuskus
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i chili, smażymy minutę. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy 30 sekund mieszając. Wrzucamy pomidory, bakłażana, dolewamy około 100 ml wody lub bulionu warzywnego. Przyprawiamy wędzoną papryką. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy cukinię, gotujemy dalej przez około 10 minut lub dłużej aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy 3 minuty. Podajemy z kaszą kuskus.
*jeśli nie mamy świeżego chili, możemy użyć sproszkowanego. Ja z racji tego, iż lubię pikantne potrawy, dodaję niecałą łyżeczkę chili w proszku.
** w sprzedaży dostępna jest wędzona papryka słodka oraz pikantna. W tym przepisie użyłam papryki słodkiej. Jeśli pominiemy dodatek chili, wówczas możemy dodać paprykę ostrą.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
26 komentarzy
Co ci faceci maja z niechecia do cukinii i baklazana? Moj Mezczyzna cukinie jeszcze zdzierzy, ale baklazana nie znosi. A szkoda… Ale przeciez moge przygotowac taki gulasz tylko dla siebie!
Coś w tym jest – mój szanowny małżonek również nie tknie niczego zielonego, a tym bardziej fioletowego:) Za to ja uwielbiam i cukinię, i bakłażany – równowaga jest 😉
Mój cukinie jada, ale bakłażana nie znosi, a ja za to ubóstwiam. Macie rację, co jest z tymi facetami?! 😉
Magda FA: Mój Mąż je wszystkie warzywa – im wiecej, tym lepiej. Im wiecej biega – bo przygotowuje się do maratonu – tym więcej warzyw i owoców zjada. Może to jest jakiś sekret :-)))
Ciekawy wątek;) Niestety i mój narzeczony odmawia zjedzenia bakłażana, warzywo nazywa gąbką;)
Mniam:) Pysznie wyglada!
uwielbiam pikantne gulasze, uwielbiam. poza tym ten wege gulasz wygląda i brzmi wyjątkowo smakowicie, dawno nie jadłam ciecierzycy i chętnie odświeżę sobie jej smak właśnie w takim gulaszu. Muszę poszukać tej wędzonej papryki.
Pozdrawiam ciepło
Monika
Ależ to ładne! Pięknie podane i pyszne 🙂
Zdecydowanie trzymam Twoją stronę, nie Twojego lubego! 🙂
Dałabym się pokroić by go zjeść 🙂
O tak. Takie coś mi się marzy. Dziś podobna była zapiekanka, ale chcę gulasz! 🙂
O tak, taki gulasz mogłabym jeść cały rok:)
idealny dla mnie 😉
A mój to wszystko zje co ugotuję…i bakłażana też lubi.Szczęściara jestem 🙂
Gulasz wygląda bardzo apetycznie 🙂
Psiankowate! 🙂 W taki wietrzny wieczór to tylko taki gulasz:) A trochę pikanteri też nie zaszkodzi 😀
Kurczę właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam ciecierzycy ;o, chyba na tym przepisie ją wypróbuję 🙂
Bakłażan i ciecierzyca! Moje dwa ulubione produkty w jednym. Nie mialam pomysłu na piątkowy obiad i problem z głowy! Dzięki za inspirację.
Ciecierzyca, nigdy nie próbowałam 🙂 Bardzo smacznie wygląda 🙂
super połączenie wszytko co lubie.
I właśnie w taki sposób powstaje przepyszny obiad z warzywami 🙂 Bakłażan pasuje tam idealnie. Pychota!
Robię bardzo podobne danie i je uwielbiam! Muszę kupić tylko bakłażana i zrobię swoją wersję! 🙂
Magda FA: Nie mam wędzonej papryki – czy jej brak bardzo zmieni smak potrawy?
Magdo, wędzona papryka jest bardzo specyficzna w smaku. Ale jeśli zamiast niej dodasz pół łyżeczki/ew. całą zwykłej słodkiej papryki, danie też będzie smaczne;)
pozdrawiam Cię serdecznie;)
Magda FA: Ekstra, już namoczyłam ciecierzycę! Bardzo dziękuję 🙂
Jutro muszę znaleźć dodatkowo trochę czasu na zrobienie Mężowi ciasta na piątkowe imieniny do pracy 🙂 Zaplanowałam takie ciasto, które pamiętamy z Siostrą z dzieciństwa, mówiliśmy na nie kasiak. Podobne do sernika na zimno, ale zamiast serków, kasza manna. Jeśli robiłaś kiedyś takie ciasto i masz sprawdzony przepis, to zamieść proszę na blogu 🙂
Pozdrawiam ciepło,
Magda
Wypróbowaliśmy u siebie i muszę powiedzieć, ze wyszła absolutna rewelacja :))))
Choć my akurat zrezygnowaliśmy z ciecierzycy, bo nie lubimy.
Można też podać z jogurtem lub kwaśną śmietanką – szczególnie jeśli wyjdzie bardzo ostre.