Pikantny gulasz z bakłażanem i ciecierzycą

przez Malwina
Pikantny gulasz z bakłażanem i ciecierzycą

Nie wiem czemu, ale mój Połówek zbytnio nie przepada za cukinią i bakłażanem, które ja darzę wielką sympatią. Ja z kolei nie zawsze o tym pamiętam i praktycznie za każdym razem, kiedy tylko jestem na targu, kupuję je. Aby nie zamęczać Lubego niezbyt lubianymi przez niego warzywami, postanowiłam przygotować sobie gulasz z ich dodatkiem. Słowo gulasz z reguły kojarzy się z kalorycznymi i ciężkimi potrawami. Ten w żadnym razie taki nie jest. Jeśli tak jak ja, jesteście miłośnikami potraw pełnych warzyw, danie to na pewno przypadnie Wam do gustu. 

Pikantny gulasz z bakłażanem i ciecierzycą

PIKANTNY GULASZ Z BAKŁAŻANEM I CIECIERZYCĄ 

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 mały bakłażan
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona papryczka chili, pozbawiona pestek i drobno posiekana*
  • 850 g pomidorów, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • łyżeczka wędzonej słodkiej papryki**
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do podania- kasza kuskus
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę przez około 5 minut. Dodajemy czosnek i chili, smażymy minutę. Dodajemy kmin i kolendrę, smażymy 30 sekund mieszając. Wrzucamy pomidory, bakłażana, dolewamy około 100 ml wody lub bulionu warzywnego. Przyprawiamy wędzoną papryką. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy cukinię, gotujemy dalej przez około 10 minut lub dłużej aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podgrzewamy 3 minuty. Podajemy z kaszą kuskus. 
*jeśli nie mamy świeżego chili, możemy użyć sproszkowanego. Ja z racji tego, iż lubię pikantne potrawy, dodaję niecałą łyżeczkę chili w proszku.

** w sprzedaży dostępna jest wędzona papryka słodka oraz pikantna. W tym przepisie użyłam papryki słodkiej. Jeśli pominiemy dodatek chili, wówczas możemy dodać paprykę ostrą. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

26 komentarzy
1

Podobne posty:

26 komentarzy

Maggie 26/06/2012 - 5:16 pm

Co ci faceci maja z niechecia do cukinii i baklazana? Moj Mezczyzna cukinie jeszcze zdzierzy, ale baklazana nie znosi. A szkoda… Ale przeciez moge przygotowac taki gulasz tylko dla siebie!

Odpowiedz
Lena 26/06/2012 - 7:23 pm

Coś w tym jest – mój szanowny małżonek również nie tknie niczego zielonego, a tym bardziej fioletowego:) Za to ja uwielbiam i cukinię, i bakłażany – równowaga jest 😉

Odpowiedz
Zielaczek 27/06/2012 - 12:06 pm

Mój cukinie jada, ale bakłażana nie znosi, a ja za to ubóstwiam. Macie rację, co jest z tymi facetami?! 😉

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2012 - 6:24 pm

Magda FA: Mój Mąż je wszystkie warzywa – im wiecej, tym lepiej. Im wiecej biega – bo przygotowuje się do maratonu – tym więcej warzyw i owoców zjada. Może to jest jakiś sekret :-)))

Odpowiedz
GosiaW 04/06/2015 - 1:29 pm

Ciekawy wątek;) Niestety i mój narzeczony odmawia zjedzenia bakłażana, warzywo nazywa gąbką;)

Odpowiedz
Marzena 26/06/2012 - 5:18 pm

Mniam:) Pysznie wyglada!

Odpowiedz
mnemonique 26/06/2012 - 5:34 pm

uwielbiam pikantne gulasze, uwielbiam. poza tym ten wege gulasz wygląda i brzmi wyjątkowo smakowicie, dawno nie jadłam ciecierzycy i chętnie odświeżę sobie jej smak właśnie w takim gulaszu. Muszę poszukać tej wędzonej papryki.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
Majana 26/06/2012 - 5:46 pm

Ależ to ładne! Pięknie podane i pyszne 🙂

Odpowiedz
Madziorek 26/06/2012 - 5:57 pm

Zdecydowanie trzymam Twoją stronę, nie Twojego lubego! 🙂

Odpowiedz
Zuza 26/06/2012 - 6:58 pm

Dałabym się pokroić by go zjeść 🙂

Odpowiedz
Nieśka 26/06/2012 - 7:27 pm

O tak. Takie coś mi się marzy. Dziś podobna była zapiekanka, ale chcę gulasz! 🙂

Odpowiedz
Nemi 26/06/2012 - 7:51 pm

O tak, taki gulasz mogłabym jeść cały rok:)

Odpowiedz
pasjonatka 26/06/2012 - 8:16 pm

idealny dla mnie 😉

Odpowiedz
Gosia 26/06/2012 - 8:41 pm

A mój to wszystko zje co ugotuję…i bakłażana też lubi.Szczęściara jestem 🙂

Odpowiedz
shinju 26/06/2012 - 10:55 pm

Gulasz wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
justka2712 26/06/2012 - 11:21 pm

Psiankowate! 🙂 W taki wietrzny wieczór to tylko taki gulasz:) A trochę pikanteri też nie zaszkodzi 😀

Odpowiedz
Aleksandra 27/06/2012 - 6:24 am

Kurczę właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie jadłam ciecierzycy ;o, chyba na tym przepisie ją wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Phalange 27/06/2012 - 12:35 pm

Bakłażan i ciecierzyca! Moje dwa ulubione produkty w jednym. Nie mialam pomysłu na piątkowy obiad i problem z głowy! Dzięki za inspirację.

Odpowiedz
Beatrice 27/06/2012 - 1:48 pm

Ciecierzyca, nigdy nie próbowałam 🙂 Bardzo smacznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Bernadeta 27/06/2012 - 3:51 pm

super połączenie wszytko co lubie.

Odpowiedz
kochamoliwe.com 27/06/2012 - 5:16 pm

I właśnie w taki sposób powstaje przepyszny obiad z warzywami 🙂 Bakłażan pasuje tam idealnie. Pychota!

Odpowiedz
Bon Appetit! 27/06/2012 - 5:44 pm

Robię bardzo podobne danie i je uwielbiam! Muszę kupić tylko bakłażana i zrobię swoją wersję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2012 - 6:27 pm

Magda FA: Nie mam wędzonej papryki – czy jej brak bardzo zmieni smak potrawy?

Odpowiedz
Malwina 27/06/2012 - 6:33 pm

Magdo, wędzona papryka jest bardzo specyficzna w smaku. Ale jeśli zamiast niej dodasz pół łyżeczki/ew. całą zwykłej słodkiej papryki, danie też będzie smaczne;)

pozdrawiam Cię serdecznie;)

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2012 - 7:04 pm

Magda FA: Ekstra, już namoczyłam ciecierzycę! Bardzo dziękuję 🙂

Jutro muszę znaleźć dodatkowo trochę czasu na zrobienie Mężowi ciasta na piątkowe imieniny do pracy 🙂 Zaplanowałam takie ciasto, które pamiętamy z Siostrą z dzieciństwa, mówiliśmy na nie kasiak. Podobne do sernika na zimno, ale zamiast serków, kasza manna. Jeśli robiłaś kiedyś takie ciasto i masz sprawdzony przepis, to zamieść proszę na blogu 🙂

Pozdrawiam ciepło,
Magda

Odpowiedz
Chase 20/09/2013 - 5:47 pm

Wypróbowaliśmy u siebie i muszę powiedzieć, ze wyszła absolutna rewelacja :))))
Choć my akurat zrezygnowaliśmy z ciecierzycy, bo nie lubimy.
Można też podać z jogurtem lub kwaśną śmietanką – szczególnie jeśli wyjdzie bardzo ostre.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies