Zupa grzybowa na Wigilię

przez Malwina
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa na Wigilię

 

Dzień dobry,
Zapewne część z Was czeka dziś na nowy wpis Make bento, not war!, musicie mi jednak wybaczyć, bo pojawi się on dopiero w środę. Niestety nie mam dostępu do karty pamięci, a bez zdjęć nie ma szans na post. Na pocieszenie odsyłam Was do nowego wpisu Bento Prep. Jeśli jeszcze nie widzieliście, to koniecznie zajrzyjcie i podzielcie się swoją opinią.Mam dla Was za to kolejny świąteczny przepis. Tym razem w roli głównej zupa grzybowa wigilijna. Zapewne wielu z Was nie wyobraża sobie bez niej świąt. Jest lekka, aromatyczna i niezwykle smaczna. Możecie przygotować ją wcześniej i zamrozić. Po instrukcje odsyłam do przepisu.

Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Martynosią. Zajrzyjcie do niej i poznajcie jej przepis na zupę grzybową.

Zupa z suszonych grzybów przepis

 

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
  • 1 duża pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 większe marchewki
  • zielona część pora
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża cebula wraz z żółtą łupiną
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietany (ja używam kwaśnej śmietany 18 %, może to być także śmietana roślinna, np. ryżowa, orkiszowa); opcjonalnie
  • do podania: makaron, np. łazanki lub nitki

 

Jak ugotować zupę grzybową na Wigilię?
Grzyby płuczemy na sicie, zalewamy je 2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na na całą noc.
Przygotowujemy postny wywar warzywny na zupę grzybową. W dużym garnku umieszczamy pietruszkę, selera, marchewki, pora, lubczyk, selera naciowego, opaloną nad palnikiem cebulę w łupinie, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy 2,5 litry zimnej wody. Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 1-1,5 godziny. Pod koniec wywar doprawiamy do smaku solą. Wywar odcedzamy i umieszczamy w dużym garnku. Warzywa z wywaru można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej. Powinno nam zostać około 1,5 litra wywaru warzywnego i tyle będzie nam potrzebne do zupy.
Grzyby wyławiamy z wody łyżką cedzakową, a sam wywar przecedzamy przez gęste sito wyłożone ręcznikiem papierowym lub przez filtr do kawy. Grzybki siekamy w mniejsze kawałki. Do wywaru warzywnego dodajemy posiekane grzybki oraz wodę z moczenia grzybów. Zagotowujemy, a następnie gotujemy zupę grzybową na małym ogniu przez około 25-30 minut. Pod koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę grzybową można wzbogacić o dodatek śmietany. Na tę ilość dodajemy około 100 g śmietany. Należy pamiętać, by zahartować śmietanę gorącym wywarem przed wlaniem jej do zupy. Zupę grzybową podajemy z dodatkiem makaronu. Najlepiej wybrać makaron typu łazanki lub nitki. Ja grzybową podaję z łazankami.Uwagi:

– Zupę grzybową wigilijną można przygotować wcześniej i zamrozić. Pamiętajcie o tym, że mrozimy zupę bez dodatku śmietany i makaronu.

Zupa grzybowa na swieta przepis

 

Zupa grzybowa przepisy
Zupa grzybowa wigilijna

 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 45 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Martynosia 11/12/2017 - 3:18 pm

Taka zupe grzybowa uwielbiam 🙂 Choc tym razem przygotowalam nieco zmodyfikowana, kremowa wersje z dodatkiem kasztanow i musze przyznac, ze bardzo nam smakowala, nie wiem czy nie bede wprowadzac takich nieco innych potraw do tradycyjnych swiat 😉 Tak dla odmiany i urozmaicenia 😉

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:00 pm

Bardzo podoba mi się Twoja wersja. Kiedyś też pokuszę się o taką.

Odpowiedz
AneczkaBlog 11/12/2017 - 4:14 pm

Wygląda apetycznie i sama może taką zrobię. Podoba mi się to że ładnie prezentujesz podawane potrawy 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:00 pm

Dziękuję 🙂

Odpowiedz
Ania S 11/12/2017 - 4:25 pm

Musiała smakować genialnie 🙂
Ja ogólnie grzybów unikam i sama dań z ich udziałem nie robię, ale w Wigilię jem często zupę autorstwa mojej cioci – nie wiem z jakich ona powstaje grzybów, ale smakuje świetnie 😉

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:01 pm

Ja akurat grzyby bardzo lubię, ale wiem, że wiele osób unika ich właśnie ze względów zdrowotnych. Są dość ciężkostrawne.

Odpowiedz
EllaCanto 11/12/2017 - 4:46 pm

U mnie nie ma tradycji zupy grzybowej na Boże Narodzenie – jest barszcz czerwony 🙂 Ale u mojego taty na Podlasiu była z kolei tylko grzybowa. I nie wyobrażam jej sobie bez lubczyku – tak jak u Ciebie w przepisie. Świetnie komponuje się z grzybami 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:02 pm

U mnie lubczyk to podstawa większości zup 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 11/12/2017 - 4:53 pm

Taką zupę robi moja teściowa. Bez zabielania. Uwielbiam ją 🙂

Odpowiedz
nika 11/12/2017 - 6:48 pm

Uwielbiam wszystko z grzybami, w Wigilię jednak obowiązkowo barszcz czerwony, oczywiście z grzybami:)

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:02 pm

Barszcz czerwony z grzybkami też uwielbiam. W ogóle wszystkie zupy wigilijne są przepyszne 🙂

Odpowiedz
Anna S. 11/12/2017 - 7:09 pm

Bardzo lubię zupę grzybową, a taka jak Twoja jest na pewno mega pyszna 🙂

Odpowiedz
Marzena T 11/12/2017 - 7:50 pm

U mnie akurat jest barszczyk ale przyznam że na taką zupkę też mam ogromną ochotę 😀

Odpowiedz
Anna J. 11/12/2017 - 9:05 pm

Przepiękne sa Twoje zdjęcia 😉 moge patrzeć na nie godzinami 😉 i zupka apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:02 pm

Dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Dorota 11/12/2017 - 10:19 pm

Uwielbiam wigilijną zupę grzybową. Gotuję ją trochę inaczej niż Ty, ale też jest pyszna:)

Odpowiedz
Meglypl Magdalena Ł. 12/12/2017 - 8:28 am

Jak fajnie wygląda ta zupka. Bardzo mi się podoba.
Zawsze masz świetne pomysły.
U mnie grzybowa jest obowiązkowa.
Pozdrowionka serdeczne! 🙂

Odpowiedz
Chocolade 12/12/2017 - 9:35 am

Zupa grzybowa jest moją ulubioną 😀

Odpowiedz
Łukasz Bier 12/12/2017 - 10:54 am

Ja jem zupę grzybową … bez grzybów ;p

Odpowiedz
Malwina 12/12/2017 - 2:03 pm

Ale jak to 😀

Odpowiedz
jakszef 12/12/2017 - 9:01 pm

Wygląda jak najlepsza na świecie zupa grzybowa mojej babci! Może to ten sam przepis:) Pycha!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies